Αγωνιζόμαστε για βιώσιμη λύση μακριά από την κηδεμονία της Τουρκίας, λέει ο Πάλμας




Στον αγώνα για εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό, η οποία θα στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο και όχι στην κηδεμονία της Τουρκίας, αναφέρθηκε σήμερα ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας.

«Όλοι μαζί αγωνιζόμαστε για τον τερματισμό της κατοχής, για την εξεύρεση μιας λύσης λειτουργικής και βιώσιμης, που θα επανενώσει το νησί και τον λαό μας» είπε, απευθύνοντας χαιρετισμό στο Συνέδριο του Λυκείου Κύκκου Α΄ με θέμα «Καρπασία: Η Χερσόνησος των Αγίων και των Μαρτύρων».

Ο κ. Πάλμας ανέφερε ακόμη ότι η προσπάθεια επικεντρώνεται σε μια λύση που θα έχει τα εχέγγυα να αντέξει στο χρόνο και δεν θα τη σκιάζει η κηδεμονία της Τουρκίας.

Μιας λύσης, συνέχισε, που θα επιτρέπει σε όλους τους Κύπριους να είναι αφέντες στον τόπο τους και θα αποτρέπει τις οποιεσδήποτε ξένες επεμβάσεις, θα στηρίζεται στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο και θα επιτρέπει στο κυπριακό κράτος να λειτουργεί αποτελεσματικά ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφέρθηκε παράλληλα στην ανάγκη διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών ολόκληρου του κυπριακού λαού.

Ο κ. Πάλαμας είπε ακόμη ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει την έμπρακτη στήριξή της προς τους εγκλωβισμένους μένοντας πιστή στην υποχρέωσή της απέναντι σε αυτούς που «επέλεξαν να φυλάγουν Θερμοπύλες».

Αναφέρθηκε στην υλοποίηση σειράς δράσεων που στοχεύουν στη διευκόλυνση της παραμονής των εγκλωβισμένων στις εστίες τους, καθώς και στην εφαρμογή σχεδίου για επιδιόρθωση των κατοικιών τους στην Καρπασία και στα μαρωνιτικά χωριά, αλλά και στην παροχή άλλων ωφελημάτων και διευκολύνσεων.

Είπε επίσης ότι γίνονται κτιριακές βελτιώσεις των σχολείων του Ριζοκαρπάσου (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, εξατάξιο Γυμνάσιο) και αναβαθμίζεται διαρκώς η παρεχόμενη εκπαίδευση στα κατεχόμενα σχολεία.

«Έχοντας πλήρη επίγνωση των πολλών δυσχερειών που επιφέρουν στην καθημερινότητα των εγκλωβισμένων μας οι απαράδεκτες ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος, παραμένουμε προσηλωμένοι στην παροχή κάθε δυνατής συνδρομής προς αυτούς» είπε.

Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω ανέφερε εξάλλου ότι στόχος του Συνεδρίου είναι να τιμηθεί η Καρπασία με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 150 χρόνων από τα εγκαίνια του Καθολικού της Ιεράς Μονής του Αποστόλου Ανδρέα και των 100 χρόνων από την ίδρυση του Ελληνικού Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου.

«Ευχή και προσπάθειά μας, τόσο η Ιερά Μονή του Αποστόλου Ανδρέα όσο και όλοι οι ναοί της κατεχόμενης μας πατρίδας, καθώς και τα Σχολεία του Ριζοκαρπάσου, σύντομα να μπορούν να λειτουργηθούν και να λειτουργήσουν ελεύθερα, άνευ όρων και περιορισμών» κατέληξε.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 24/01/2018 10:51

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: