Ξεκίνησε στο Μουσείο Ακρόπολης το επετειακό συνέδριο «Ελληνιστική Αλεξάνδρεια»




Άνοιξε τις εργασίες του το επετειακό και ιδιαίτερα σημαντικό συνέδριο «Ελληνιστική Αλεξάνδρεια “Εορτάζοντας 24 Αιώνες”, που πραγματοποιείται στις 13, 14 και 15 Δεκεμβρίου στο Μουσείο Ακρόπολης.

Το συνέδριο, που έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλου, αποτελεί πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, του μουσείου της Ακρόπολης και του Μαριολοπουλείου-Καναγκινείου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος, με την ευκαιρία του εορτασμού των 24 αιώνων από την έναρξη λειτουργίας της Βιβλιοθήκης και του Μουσείου της Αλεξανδρείας.

«Από τότε που ιδρύθηκε η Αλεξάνδρεια από τον Μέγα Αλέξανδρο το 331 π. Χ., και με την ίδρυση της αρχαίας Βιβλιοθήκης τον 3ο αιώνα π. Χ. από τον Πτολεμαίο τον Α’, με σκοπό να συλλέξει όλη τη γνώση του γνωστού τότε κόσμου, ο τόπος αυτός έχει συνδεθεί με τα μεγαλύτερα επιτεύγματα γνώσης και πολιτισμού, στη σκέψη των οποίων νοιώθουμε πραγματικά δέος. Γιατί το όραμα του Πτολεμαίου έγινε πραγματικότητα, καθώς και οι συνεχιστές του το ακολούθησαν, και με τη συμβολή των αρχαίων Ελλήνων όλες οι επιστήμες άνθισαν και τα σημαντικότερα συγγράμματα του αρχαίου κόσμου βρήκαν μια θέση στην αρχαία Βιβλιοθήκη», δήλωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία της η κ. Βαρδινογιάννη.

«Ο διάλογος των πολιτισμών που προάγουμε σήμερα, ξεκίνησε στην Αλεξάνδρεια πριν από πολλούς αιώνες. Εκ μέρους της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, που είναι ένα σύμβολο της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω την κ. Βαρδινογιάννη και το Ίδρυμά της για τη στήριξη που μας παρέχει, αλλά και όλους τους Έλληνες. Δεν μπορούμε να μιλάμε για την Αλεξάνδρεια χωρίς να αναφερόμαστε στην ελληνική συμβολή για την ίδρυση της πόλης και τις λαμπρές μέρες που έζησε», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του ο Δρ. Μοσταφά Ελ Φέκι, διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

«Ήρθαμε στο συνέδριο αυτό για να γιορτάσουμε 24 αιώνες από την ίδρυση της Ελληνιστικής Αλεξάνδρειας, της πολιτιστικής πρωτεύουσας του αρχαίου κόσμου, ένα μοναδικό μοντέλο στην ανθρώπινη ιστορία, αποτέλεσμα της ελληνο-αιγυπτιακής συνεργασίας κατά την αρχαιότητα. Η Ελληνιστική Αλεξάνδρεια ήταν μοντέλο για τον διάλογο των πολιτισμών, αλλά και την ανάμιξη κουλτούρας, γνώσης και επιστημών. Το όνειρο του Μεγάλου Αλεξάνδρου εκπληρώθηκε, καθώς με την ίδρυσή της ξεκίνησε το μεγάλο σχέδιο εκπολιτισμού του: Η δημιουργία μιας κοσμοπολίτικης, παγκόσμιας πόλης», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Δρ. Ασράφ Φάραγκ, εκ μέρους του καθηγητή Εσάμ Ελ Κόρντι, προέδρου του Πανεπιστημίου Αλεξάνδρειας.

«Οι επόμενες μέρες είναι για το μουσείο μια γιορτή της Αλεξάνδρειας», είπε από τη μεριά του ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής, πληροφορώντας ότι το βίντεο που προβλήθηκε στην έναρξη του συνεδρίου και αφορούσε την Αλεξάνδρεια μέσα στους αιώνες, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη, θα προβάλλεται ως τα Χριστούγεννα στη γιγαντοοθόνη, στην είσοδο του μουσείου. Παράλληλα, ανέφερε δυο παραδείγματα από την τέχνη της Αλεξάνδρειας τα ελληνιστικά χρόνια, όπως οι απεικονίσεις στο ψηφιδωτό δάπεδο που βρέθηκε το 1993 κατά το άνοιγμα των θεμελίων της Βιβλιοθήκης. Εξαιρετικής τέχνης, με θεματολογία από την καθημερινή ζωή, οι απεικονίσεις αθλητών ή του μνημειακού σκύλου, με το έντονο και ένοχο βλέμμα, που μόλις έχει κάνει ζημιά, εντυπωσιάζουν με τη ρεαλιστική τεχνοτροπία τους. «Η αποτύπωση μιας στιγμής, είναι χαρακτηριστικό της τέχνης της Αλεξάνδρειας», σημείωσε ο κ. Παντερμαλής.

Τέλος, στα επιτεύγματα της ελληνιστικής Αλεξάνδρειας αναφέρθηκε και ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός. «Στην Αλεξάνδρεια γεννήθηκε η γεωμετρία από τον Ευκλείδη, καθώς και η στερεομετρία των κωνικών τομών του Απολλωνίου και του Θέονος. Στην Αλεξάνδρεια γεννήθηκε η στατική και η μηχανική συστημάτων από τον Αρχιμήδη. Στην Αλεξάνδρεια γεννήθηκαν τα αυτόματα και μεταλαμπαδεύτηκε η ηλιοκεντρική αστρονομία του Αριστάρχου από τη Σάμο. Στην ελληνιστική Αλεξάνδρεια γεννήθηκε η οπτική και η υδροδυναμική ως επιστήμες, από σπουδαίους επιστήμονες όπως ο Αρχιμήδης, ο Ευκλείδης, ο Κτησίβιος και πολλοί άλλοι. Στον κολοφώνα της ανάπτυξης της οπτικής επιστήμης, κτίζεται το ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου, ο Φάρος της Αλεξανδρείας, η φήμη του οποίου οφείλετο στο κατοπτρικό σύστημα μεταφοράς σε μεγάλη απόσταση φωτός, είτε από τον ήλιο είτε από πυρά. Δυστυχώς, ο καταστροφικός σεισμός του 365 μ.Χ. και οι προσπάθειες επισκευής του Φάρου 1.000 χρόνια μετά από την ίδρυσή του, κατέστρεψαν κάθε ίχνος του περίφημου μηχανισμού, ο οποίος αποτέλεσε και κρατικό μυστικό, όπως προκύπτει από την έλλειψη πηγών που να ερμηνεύουν το θαύμα αυτό της τότε επιστήμης», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ζερεφός.

Η θεματολογία του Συνεδρίου περιλαμβάνει τέσσερις ενότητες: α. Αρχαιολογία, ιστορία, φιλοσοφία, λογοτεχνία και τέχνη.β. Επιστήμη, ιατρική και τεχνολογία. γ. Περιβάλλον. δ. Πολιτιστική κληρονομιά και νομικά θέματα. Οι εργασίες του συνεδρίου θα μεταδίδονται σε ζωντανή σύνδεση μέσω της ιστοσελίδας www.hellenistic-alexandria.com.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ

13/12/2017 22:56
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ελένη Μάρκου
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: