To «κυνήγι» της τρούφας στα ελληνικά βουνά: Πωλείται μέχρι και 3.000 ευρώ στην Ευρώπη




Τα βουνά όλης της χώρας «σκανάρουν» τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι Έλληνες. Ο λόγος είναι η αναζήτηση τρούφας που την τελευταία 15ετία βρίσκεται σε ανάπτυξη στην Ελλάδα καθώς οι τρουφοκυνηγοί αγγίζουν τους δυο με τρεις χιλιάδες.

Κάτι τέτοιο βέβαια δεν μοιάζει καθόλου παράξενο ειδικά όταν οι τιμές πώλησης της τρούφας στην ευρωπαϊκή αγορά μπορούν να αγγίξουν μέχρι και τις 3.000 ευρώ το κιλό και στην αμερικάνικη θα φτάσουν ακόμη πιο ψηλά.

Ο «καλύτερος φίλος» των κυνηγών σε αυτή την αναζήτηση δεν είναι άλλος από τα ειδικά, εκπαιδευμένα σκυλιά, τα γνωστά «τρουφόσκυλα». Το κόστος αυτών των σκύλων ξεκινά περίπου από τα 1.000 ευρώ, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως τα πρώτα χρόνια που άρχισε το κυνήγι τρούφας στην Ελλάδα άγγιζαν ακόμη και τα 5-6.000 ευρώ ο κάθε σκύλος.

Ωστόσο, ο κυνηγός έχει τη δυνατότητα εκπαίδευσης του δικού του σκύλου με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού εκπαιδευτή.

Μερικές από τις ράτσες που προτιμούνται για αυτό το ιδιότυπο κυνήγι είναι τα λαμπραντόρ, τα γκριφόν, τα επανιέλ μπρετόν, τα αγγλικά πόιντερ και η ιταλική ράτσα lagotto.

Δεν είναι εύκολο να εντοπίσεις τρούφα

Η αναζήτηση άγριας τρούφας στα ελληνικά βουνά, αλλά και γενικά στα βουνά, μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι. Μάλιστα, όπως αναφέρουν κυνηγοί τρούφας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μπορεί να χρειαστεί να περάσουν αρκετές εβδομάδες ή ακόμη και αρκετοί μήνες μέχρι να βρεις έστω και ένα μικρό κομμάτι από αυτόν τον ιδιαίτερο μύκητα.

Κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα να αποθαρρύνονται οι ενθουσιώδεις κυνηγοί και να τα παρατούν, λόγω της παραπληροφόρησης που υπάρχει για το συγκεκριμένο προϊόν. Κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα να έχουν χάσει τόσο το χρόνο αλλά το σημαντικότερο, να έχουν χάσει τα χρήματα που επένδυσαν για αυτό το σκοπό.

Θ.Παπακώστας , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: