Το Eurogroup «καίει» πολλούς: Ποιος εξαπάτησε τον κυπριακό λαό με το “κούρεμα” των καταθέσεων




Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ

Για το συμβάντα τον Μάρτιο 2013 γύρω από το κούρεμα, η Κυβέρνηση αναφερόταν στο πρώτο Eurogroup στις 16 Μαρτίου 2013 (σε όλες τις τράπεζες και περιελάμβανε τις εγγυημένες καταθέσεις κάτω των €100.000), ως την μοναδική συμφωνία που υπήρξε και που τέθηκε ενώπιον της Κυπριακής Βουλής στις 19 Μαρτίου 2013.

Στην πραγματικότητα, η Κυβέρνηση όχι μόνο απέκρυψε αλλά παραπλάνησε και εξαπάτησε τον κυπριακό λαό και την Κυπριακή Βουλή.  Συγκεκριμένα, στις 18 Μαρτίου 2013 (πριν την συνεδρία της Βουλής στην Κύπρο), έγινε νέο Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης (με συμμετοχή της Κυπριακής Κυβέρνησης) το οποίο επαναβεβαίωσε τη σημασία για πλήρη εγγύηση των καταθέσεων κάτω από 100.000 («…reaffirms the importance of fully guaranteeing deposits below EUR 100.000») και συμφωνήθηκε όπως η Κυπριακή Κυβέρνηση τροποποιήσει το αρχικό «Πρώτο Κούρεμα» που ανακοινώθηκε στις 16 Μαρτίου. Συγκεκριμένα: «Οι Αρχές της Κύπρου θα εισηγηθούν/ενσωματώσουν περισσότερη προοδευτικότητα μέσω ενός εφάπαξ τέλους, σε σύγκριση με το τι συμφωνήθηκε στις 16 Μαρτίου…».

H Κυβέρνηση συμφώνησε να προτείνει ένα «διορθωμένο» κούρεμα σε σύγκριση με εκείνο που ανακοινώθηκε στις 16 Μαρτίου, προφανώς εξαιρώντας τουλάχιστον τις εγγυημένες καταθέσεις από κούρεμα. Ωστόσο, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη έθεσε ενώπιον της Κυπριακής Βουλής στις 19 Μαρτίου 2013 το «Πρώτο Κούρεμα» απαράλλαχτο, εμμένοντας να περιλαμβάνει τις εγγυημένες καταθέσεις.

Τα πιο πάνω αποδεικνύουν περίτρανα ότι στο Eurogroup στις 18 Μαρτίου 2013 για το οποίο η Κυβέρνηση δεν μιλά και που έγινε πριν την συνεδρία της Βουλής στην Κύπρο, λήφθηκε απόφαση για αλλαγές στο «Πρώτο Κούρεμα» και συμφώνησε η Κυπριακή Κυβέρνηση  να το προσαρμόσει με τρόπο που θα το καθιστούσε αποδεκτό. Η Κυβέρνηση όμως έθεσε στην Βουλή στις 19 Μαρτίου το απαράλλακτο «Πρώτο Κούρεμα» που περιελάμβανε τις εγγυημένες καταθέσεις και που απορρίφθηκε από την Βουλή.

Αμέσως μετά την απόρριψη από την Βουλή, ο Αβ. Νεοφύτου τόνισε ότι «θα εργαστεί για μια αξιόπιστη και λιγότερο επώδυνη αντιπρόταση προς την τρόικα» αλλά δεν υποβλήθηκε καμιά άλλη πρόταση, ούτε καν εκείνο που είχε συμφωνήσει η Κυπριακή Κυβέρνηση στο Eurogroup την προηγούμενη μέρα, δηλαδή στις 18 Μαρτίου. Μάλιστα, την επόμενη μέρα μετά την απόφαση της Βουλής,  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επίσημη γραπτή Ανακοίνωσή της (20 Μαρτίου 2013) κάλεσε την Κυπριακή Κυβέρνηση να υποβάλει νέο σχέδιο κουρέματος εξαιρώντας τις εγγυημένες καταθέσεις. Ούτε αυτή την φορά η Κυβέρνηση υπέβαλε  άλλο σχέδιο, για να καταλήξουμε στο δεύτερο και καταστροφικό κούρεμα όπως το περιγράφουν Αναστασιάδης και Αβ. Νεοφύτου. Όμως, η μοναδική αντιπρόταση τους ήταν το καταστροφικό δεύτερο κούρεμα. ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ.

Το θέμα είναι σοβαρό. Για να αποκαλυφθούν όλα, έλαβα έγκριση από την Πολιτική μου Ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διοργανώσω εκδήλωση για να παρουσιαστεί το θέατρο που στήθηκε στην πλάτη της Κύπρου και οδήγησε χιλιάδες κόσμο στην απόγνωση, δυστυχία και καταστροφή. Στην εκδήλωση θα είναι ευπρόσδεκτοι οι άμεσα εμπλεκόμενοι για να παρουσιάσουν την θέση τους.

Παρεμπιπτόντως, στις 25 Μαρτίου 2013, στο τελικό κούρεμα καταγράφεται ξεκάθαρα ότι: «Όλοι οι ασφαλισμένοι καταθέτες σε όλες τις τράπεζες θα προστατευτούν πλήρως σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Η Κυπριακή Κυβέρνηση επέλεξε άλλα και η Κύπρος πληρώνει.

  • Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S&D) – [email protected]
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: