Την ατζέντα της Συνόδου κορυφής ως το 2019, συμφώνησε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ




Ολοκλήρωσε σήμερα στις Βρυξέλλες, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ,την ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου (14 και 15), όπου ενέκρινε τη θέση του για τις αμυντικές επενδύσεις, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και τη νομοθετική ατζέντα της ΕΕ μέχρι τις ευρωεκλογές.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την Προεδρία, κατά τη συνάντησή τους, οι ηγέτες της ΕΕ θα χαιρετίσουν την έναρξη της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας (PESCO) και να επανεξετάσουν την πρόοδο σε άλλους τομείς, ιδίως τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ τα κοινωνικά ζητήματα, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, υιοθετώντας συμπεράσματα που βασίζονται στις συζητήσεις που διεξήχθησαν κατά την Κοινωνική Διάσκεψη Κορυφής στο Γκέτεμποργκ και στη συζήτηση για τον πολιτισμό και την παιδεία.

Επιπλέον θα διεξάγουν συζήτηση για τις εξωτερικές σχέσεις, με τις τελευταίες εξελίξεις της εξωτερικής πολιτικής και το μεταναστευτικό, προσδιορίζοντας τις επόμενες κινήσεις των 28 στο συγκεκριμένο θέμα, με βάση την “ατζέντα των ηγετών” – το πρόγραμμα Συνόδων του Συμβουλίου, δηλαδή ως τις Ευρωεκλογές.

Κατά τα λοιπά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων σήμερα ενέκρινε τη διαπραγματευτική του θέση, σε ό,τι αφορά το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα βιομηχανικής ανάπτυξης για την άμυνα (EDIDP), το οποίο θα υποστηρίξει την ανταγωνιστικότητα και την ικανότητα καινοτομίας της αμυντικής βιομηχανίας της Ένωσης.

Επιπλέον το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ενέκρινε της προτεραιότητες της ΕΕ για το 2018-2019, στο νομοθετικό επίπεδο, οι οποίες επικεντρώθηκαν σε επτά βασικούς τομείς:

– ασφάλεια
– μετανάστευση
– θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και επενδύσεις
– κοινωνική Ευρώπη
– ψηφιακή ενιαία αγορά
– ενέργεια και κλίμα
– δημοκρατική νομιμότητα

Το Συμβούλιο ενέκρινε επιπλέον και ένα σχέδιο δράσης για την εφαρμογή των συμπερασμάτων του Συμβουλίου σχετικά με τη δημιουργία ισχυρής ασφάλειας στον κυβερνοχώρο για την ΕΕ. Τα συμπεράσματα που εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο στις 20 Νοεμβρίου 2017. Ζητούν την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στον κυβερνοχώρο σε ολόκληρη την ΕΕ, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβριο του 2017.

Όπως έγινε γνωστό, στο περιθώριο της συνόδου του Συμβουλίου, η Προεδρία κάλεσε ορισμένες υποψήφιες προς ένταξη χώρες για θα έχουν και ένα άτυπο γεύμα με τα κράτη μέλη και τον Επίτροπο Χαν, ώστε να διεξαγάγουν γενική συζήτηση σχετικά με την κατάσταση και τις προοπτικές για το 2018.

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ
ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 12/12/2017 19:24

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: