Τι να …”τσίμπησε” τον Ερντογάν: Δεν είναι δυνατό να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία, είπε




Δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του σε αίθουσα ξενοδοχείου της Κομοτηνής.

Απευθυνόμενος σε μειονοτικούς της περιοχής, ο κ. Ερντογάν είπε ότι όπως η Τουρκία έχει “μία σημαία” έτσι και εδώ στην Ελλάδα “δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία. Δεν μιλάμε για αφομοίωση αλλά για ενσωμάτωση σας στην Ελλάδα, πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους.

Στον τελευταίο του σταθμό στην Κομοτηνή, ο κ. Ερντογάν είπε ότι όποιες εθνικές καταγωγές και να υπάρχουν στην Τουρκία, όλες μαζί αποτελούν αυτόν τον έναν λαό. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα. Όποιες εθνικές καταγωγές και αν υπάρχουν, όλες μαζί αποτελούν τον ένα λαό. Σημείωσε επίσης ότι όπως η Τουρκία είναι ενιαία με τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρά της, αυτό ισχύει καθ’ ολοκληρίαν και για την Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας αναχώρησε στις 16:55 από την Κομοτηνή για το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης με προορισμό την Τουρκία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Α. Ρομπόπουλου
Κομοτηνή, Greece

Κιλιτσντάρογλου: Εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάνης ζητά από Ελλάδα

Εφαρμογή της συνθήκης της Λωζάνης ζητά από στην Ελλάδα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αποφεύγοντας ωστόσο να τοποθετηθεί εναντίον του Ερντογάν ο οποίος μίλησε για ‘τροποποίηση’.

«Σύμφωνα με τη συνθήκη της Λωζάνης, οι μειονότητες έχουν το δικαίωμα να εκλέγουν οι ίδιες τους ηγέτες τους. Είναι επομένως φυσιολογικό και στην Ελλάδα οι ‘Τούρκοι’ να μπορούν να εκλέγουν τους δικούς τους θρησκευτικούς ηγέτες, με βάση τη συνθήκη. Ενώ η Τουρκία εφαρμόζει αυτό τον κανόνα, η Ελλάδα όχι», είπε ο Κιλιτσντάρογλου προσθέτοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Κεμάλ Κιλιτστνάρογλου είπε ακόμη: «Στη Δυτική Θράκη δυστυχώς οι εκεί Μουσουλμάνοι δεν εκλέγουν τους αρχι-μουφτήδες τους, τους ιμάμηδες τους και τους θρησκευτικούς τους ηγέτες. Και πως γίνεται να λέμε ότι εφαρμόζεται η συνθήκη της Λωζάνης. Σημαίνει ότι η συνθήκη της Λωζάνης δεν εφαρμόζεται”.

ΚΥΠΕ – ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη

Δεν υπήρξε κανένα διπλωματικό επεισόδιο κατά την επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη, τονίζουν ελληνικές κυβερνητικές πηγές

Κυβερνητικές πηγές του Μεγάρου Μαξίμου διαψεύδουν κατηγορηματικά το ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή, σύμφωνα με το οποίο σημειώθηκε «μίνι διπλωματικό επεισόδιο», κατά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Θράκη.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, κανένα διπλωματικό επεισόδιο δεν υφίσταται στη Θράκη και όλα κυλούν βάσει του συμφωνηθέντος προγράμματος.

Νωρίτερα το μεσημέρι, το ρεπορτάζ της Καθημερινής έκανε λόγο για «μίνι διπλωματικό επεισόδιο που έλαβε χώρα στην είσοδο του σχολείου Τζελάλ Μπαγιάρ που επισκέπτεται ο Ερντογάν». Σύμφωνα με το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, ο Τούρκος Πρόεδρος ζήτησε ένα μικρόφωνο για να μιλήσει στον συγκεντρωμένο κόσμο, και τότε ο υφυπουργός εξωτερικών Γ. Αμανατίδης του είπε: «Άλλα έχουμε συμφωνήσει κ . Πρόεδρε». Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Ερντογάν αντέδρασε στο γεγονός και στη συνέχεια κατέβηκε σε αίθουσα του σχολείου, όπου μοιράστηκε το περιστατικό με μια μαθήτρια που έβαλε τα κλάματα.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν, πάντως, εκφώνησε ομιλία, λίγο αργότερα, στον προαύλιο χώρο του σχολείου Τζελάλ Μπαγιάρ, κατά την οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων, στους συγκεντρωμένους «Είστε πολίτες της Ελλάδας και πρέπει να εργαστείτε για το καλό της».

ΚΥΠΕ – Ελλάδα/Aθήνα 08/12/2017 17:48

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: