Θα καταδικαστεί ο Ατίλα; Ο Ζαράμπ έδωσε τα στοιχεία, οι Αμερικανοί ένορκοι αποφασίζουν




Στα χέρια των 12 ενόρκων βρίσκεται πλέον η τύχη του αναπληρωτή γενικού διευθυντή της τουρκικής τράπεζας Halkbank, Χακάν Ατίλα, μοναδικού παρόντα κατηγορουμένου στη δίκη για την παραβίαση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν.

Χθες ακούστηκαν οι αγορεύσεις της κατηγορούσας αρχής και της υπεράσπισης και σήμερα ο δικαστής αναμένεται να δώσει οδηγίες στους ενόρκους για τις κατηγορίες και πώς να τις χειριστούν και στη συνέχεια αυτοί θα συσκεφθούν για να εκδώσουν την ετυμηγορία. Δεν είναι βέβαιο αν θα επαρκέσει μία μέρα για την απόφαση.

Στην αγόρευσή του ο ομοσπονδιακός αντιεισαγγελέας, Μάικλ Λόκαρντ, είπε ότι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο αποδεικνύουν ότι ο Χακάν Ατίλλα είχε πει ψέματα στις αμερικανικές αρχές για το ρόλο της Halkbank στην παραβίαση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, μέσω ενός πολύπλοκου μηχανισμού που μετέτρεπε τα χρήματα από την πώληση ιρανικού πετρελαίου σε χρυσό ο οποίος στη συνέχεια επωλείτο και τα χρήματα μέσω ψευδών παραστατικών που εξέδιδε η Halkbank και τραπεζών του Κατάρ αποστέλλονταν στο Ιράν.

Κομβικό ρόλο στις συναλλαγές διαδραμάτισε ο 34χρονος Τουρκοϊρανός έμπορος χρυσού, Ρεζά Ζαράμπ, ο οποίος παραδέχθηκε την ενοχή του και συνεργάστηκε με τις αμερικανικές αρχές, καταθέτοντας στη δίκη ως μάρτυρας κατηγορίας.

«Πρόκειται για μια υπόθεση για ψέματα», είπε ο αντιεισαγγελέας, υπενθυμίζοντας όσα κατέθεσε στη δίκη ο Ζαράμπ για τον ρόλο του Ατίλα, που περιγράφηκε ως «αρχιτέκτονας» του συστήματος που είχε στηθεί στη Halkbank.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης παρουσίασαν τον κατηγορούμενο ως «ανεύθυνο πιόνι» και ζήτησαν από τους ενόρκους να τον απαλλάξουν. Ειδικά για τον Ζαράμπ, τον παρουσίασαν ως ψεύτη, φέροντας ως παράδειγμα μία αμφιλεγόμενη μαγνητοφωνημένη τηλεφωνική του συνομιλία, στην οποία ακούγεται να λέει σε συγγενή του ότι για να γλυτώσεις από την αμερικανική δικαιοσύνη πρέπει να πεις ψέματα.

Ο Ατίλα κατά την εξέτασή του στο δικαστήριο αρνήθηκε ότι συνωμότησε με τον Ζαράμπ, ωστόσο, σε μήνυμα – που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο – μεταξύ του αναπληρωτή γενικού διευθυντή και του γενικού διευθυντή Σουλεϊμάν Ασλάν (ο οποίος φυγοδικεί) και υπενθύμισε στην αγόρευσή του ο αντιεισαγγελέας Λόκαρντ, ο Ασλάν τον ρωτούσε αν είχε κάποιο πρόβλημα με τη μέθοδο που πρότεινε ο Ζαράμπ. Το σχέδιο συνεχίστηκε και μετά την απομάκρυνση του Ασλάν, ωστόσο, όπως υπέδειξε ο αντιεισαγγελέας, ο Ατίλλα ήταν ο μόνος που παρέμενε αναμεμιγμένος μέχρι τέλους.

Η υπεράσπιση πάντως έδωσε άλλη εκδοχή, βάση της οποίας ο Ζαράμπ επικοινωνούσε απευθείας με τον Ασλάν.

Στη διάρκεια του ενός μήνα που διαρκεί η δίκη, στο δικαστήριο παρουσιάστηκαν στοιχεία για δωροδοκία τουλάχιστον 4 Τούρκων υπουργών, με τον τότε υπουργό Οικονομικών Τζαφέρ Τσακλαγιάν να έχει λάβει σχεδόν 50 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης ακούστηκε πως την εντολή για την έναρξη της παραβίασης του εμπάργκο την έδωσε ο ίδιος ο Ερντογάν. Ωστόσο ουδείς πλην του Τσαγκλαγιάν ήταν κατηγορούμενος.

Οι καταθέσεις αυτές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία και κατηγορίες από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη σε βάρος των ΗΠΑ για συνωμοσία σε βάρος της Τουρκίας, Μάλιστα μεγάλο μέρος του υλικού που παρουσιάστηκε, το έφερε κρυφά ο αστυνομικός Κορμκάζ, ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίες. Οι τουρκικές αρχές τον παρουσίασαν ως άνθρωπο του Γκιουλέν.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΔΩ

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Aποστόλης Ζουπανιώτης – ΗΠΑ/ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 20/12/2017 08:04

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: