Τα θετικά από την επίσκεψη του Ερντογάν διαφεύγουν από τα ραντάρ, πιστεύει ο Νίκος Κοτζιάς




Του ΗΛΙΑ ΣΤΕΦΑΝΑΚΟΥ

«Η αναβαθμισμένη Ελλάδα δεν έχει κανένα πρόβλημα, ούτε να καλεί και να συζητάει με τον οποιονδήποτε, ούτε να του απαντάει δημόσια αν χρειαστεί, ούτε να τον βάζει να εφαρμόζει το πρόγραμμα στη Θράκη, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη πριν μερικά χρόνια, που η Θράκη έγινε φύλλο και φτερό», υπογράμμισε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την ενημέρωση που παρείχε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Σε άλλο σημείο τηςομιλίας του συμπλήρωσε: «Η επίσκεψη Ερντογάν τώρα, δεν έχει καμία σχέση με τα παρατράγουδα που  συνέβησαν το 2004. Το 2004, σας θυμίζω, ο Ερντογάν έκανε 4 ομιλίες στη Θράκη που δεν είχαν συμφωνηθεί»,

Σε ότι αφορά στην μουσουλμανική μειονότητα ανέφερε: «υπήρξε αναγνώριση ότι η μουσουλμανική κοινότητα συμπεριλαμβάνει Πομάκους και Ρομά. Αυτό είναι πρωτοφανής παραδοχή από την πλευρά τους». Τόνισε ακόμη πως «ζήτησε συγνώμη για τους διωγμούς  της Κωνσταντινούπολης, στη δεκαετία του ’50.  Αυτά είναι θετικά ζητήματα που διαφεύγουν από το ραντάρ ορισμένων». Ενημέρωσε τους βουλευτές πως υπήρξε συμφωνία να μην κάνει μεγάλη συγκέντρωση με σημαίες στη Θράκη και δεν την έκανε.

«Συμφωνήσαμε μαζί του να μην κάνει ομιλίες, πήρε το μικρόφωνο μέσα στο σχολείο κι έκανε έναν χαιρετισμό. Τί έκανε στην προηγούμενη επίσκεψη; 4 ομιλίες χωρίς συμφωνία. Αυτοί που δέχτηκαν να κάνει ο Ερντογάν 4 ομιλίες χωρίς συμφωνία, κάνουν λόγο περί έλλειψης προετοιμασίας τώρα», είπε ο κ. Κοτζιάς.  Θύμισε ακόμη τα εξής:

«Tο 2004 στην επίσκεψη Ερντογάν έγιναν μεγάλες συγκεντρώσεις και κατοίκων της Θράκης, αλλά και αυτών που είχαν μεταφερθεί από την Κωνσταντινούπολη με επικεφαλής το Γραμματέα του ΑΚΡ.
Αυτή τη φορά δεν πάτησε το πόδι του κανείς από την Τουρκία στην Ελληνική Θράκη. Μα κανείς. Διότι πάρθηκαν τα μέτρα να μην έρθουν».

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=Y1gonXikjg4

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι υπήρξε μετακίνηση όσον αφορά τις θέσεις που εξέφρασε ερχόμενος στην Ελλάδα και φεύγοντας από την Ελλάδα. «Αυτό έχει μεγάλη σημασία», είπε.

Κατέστησε, δε, σαφές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να μην διατηρεί επικοινωνίες με την Τουρκία, όπως ουσιαστικά συμβαίνει μετά το πραξικόπημα. “Αυτό δεν είναι καλό διότι υπάρχει μεγάλη νευρικότητα στη γείτονα χώρα. Η νευρικότητα αυτή μπορεί να οδηγήσει εύκολα σε λάθη και ατυχήματα και εάν δεν έχεις δίαυλους επικοινωνίας για να αντιμετωπίσεις τα ατυχήματα και τα λάθη, αυτά μπορούν να γίνουν, όπως λέει η θεωρία των παιγνίων, χιονοστιβάδα», υπογράμμισε.

Αναφορικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης είπε:  «Η αρχική και παλιά θέση του Ερντογάν που αμφισβητούσε τη Λωζάννη, μετατράπηκε σε επικαιροποίηση της Λωζάννης, όσον αφορά την άλλη πλευρά, δηλαδή την ανατολική τους πλευρά και όχι την Ελλάδα».

Ακόμη υπενθύμισε πως «υπήρξε –εγώ δε λέω ότι το πιστεύει ή δεν το πιστεύει, αλλά υπήρξε- σαφής δήλωση ότι δεν διεκδικεί εδάφη η Τουρκία από την Ελλάδα. Αυτό δεν το έχει ξανακάνει ο Πρόεδρος της Τουρκίας».

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την άποψη πως το μόνο πράγμα που άλλαξε ουσιαστικά από το πρόγραμμα ήταν ότι ο Ερντογάν είχε να δώσει συνέντευξη στο ΑΠΕ και την έδωσε στο ΣΚΑΪ.

«Πως μας προέκυψε η συνέντευξη στο ΣΚΑΪ ενώ είχε συμφωνήσει; Διότι όπως ομολόγησε ο ίδιος … λέγοντας ότι «φαίνεται έκανα λάθος» το είπε στους δημοσιογράφους του και γράφτηκε στις τουρκικές εφημερίδες, «φαίνεται ότι με μετέπεισε –λέει- ο διευθυντής μου ενημέρωσης». Και πως τον μετέπεισε ο διευθυντής ενημέρωσής του; Είναι ένας Τούρκος παραγωγός σήριαλ που είναι σε πολλές ενδιαφέρουσες τηλεοράσεις (“Survivor”) και άλλαξε. Εκεί άλλαξε η συμφωνία. Και πώς άλλαξε η συμφωνία;», σημείωσε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: