Τα συγκριτικά επενδυτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου ανέπτυξε στο Λονδίνο ο Πρόεδρος της Βουλής




Την πλήρη αφοσίωση της Βουλής των Αντιπροσώπων στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο σε όλα τα επίπεδα, μετέφερε ο Δημήτρης Συλλούρης κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με μέλη της επενδυτικής κοινότητας του Λονδίνου.

Τη συζήτηση συνδιοργάνωσαν το Επιχειρηματικό και Επενδυτικό Συμβούλιο της Κοινοπολιτείας και ο νομικός οίκος Mischon de Reya, στα γραφεία του οίκου, στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας.

Αναφερόμενος αρχικά στο Brexit ο Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι η Κύπρος σέβεται την απόφαση του βρετανικού λαού, αλλά προέτρεψε τη Βρετανία να αντιμετωπίσει τη μετά το Brexit εποχή όχι ως προσπάθεια ελαχιστοποίησης της όποιας ζημιάς, αλλά ως ιδανική ευκαιρία για περαιτέρω εμβάθυνση και ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων.

Στη συνέχεια ο κ. Συλλούρης παρέθεσε συνοπτικά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που παρέχει η Κύπρος στους επενδυτές. Όπως είπε, η χώρα λειτουργεί ως πύλη προς άλλες χώρες της Κοινοπολιτείας, της ΕΕ αλλά και προς τη Μέση Ανατολή χάρη στη στρατηγικής σημασίας γεωγραφική θέση της, προσφέρει ένα γνωστό και σταθερό νομοθετικό και φορολογικό πλαίσιο και παρέχει υπηρεσίες και τηλεπικοινωνίες εξαιρετικής ποιότητας.

Σημείωσε ότι η Κύπρος αποτελεί ένα μεγάλο ναυτιλιακό κέντρο με ισχυρή δυναμική, έχει δημοκρατικούς θεσμούς που λειτουργούν, ταλαντούχο και καταρτισμένο έμψυχο δυναμικό, είναι μια χώρα ασφαλής, η οποία προσφέρει παράλληλα υψηλή ποιότητα ζωής.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, που δημιουργούν ένα δυναμικό περιβάλλον με συμμετοχή μεγάλων παικτών της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας, δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης ερευνητικών και τεχνολογικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και προοπτική πολλαπλών επενδύσεων.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον «παραδοσιακό» τομέα επενδύσεων του τουρισμού, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις μαρίνες και στο καζίνο που θα δημιουργηθούν.

Στη συνέχεια έστρεψε την προσοχή του στις συνθήκες συνεργασίας για την περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη και ασφάλεια που προωθεί η Κύπρος μέσω τριμερών διεθνών συμφωνιών.

Συνοψίζοντας και δίνοντας την τρέχουσα εικόνα του επενδυτικού περιβάλλοντος στην Κύπρο, ο κ. Συλλούρης είπε ότι «η βαθιά ύφεση και η οικονομική κρίση του 2013 είναι ευτυχώς πίσω μας από τη στιγμή που η χώρα ολοκλήρωσε επιτυχώς και εξήλθε του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς της ΕΕ και το ΔΝΤ. Οι αρχές έχουν καταφέρει να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία και τη βιωσιμότητα του οικονομικού και τραπεζικού συστήματος που τώρα θεωρείται πολύ πιο σθεναρό και ανθεκτικό».

Συνεχίζοντας είπε ότι «ο δρόμος προς την ανάκαμψη ήταν ταχύτερος από ό,τι οποιοσδήποτε μπορούσε να προβλέψει, ξεπερνώντας όλες τις προσδοκίες. Η Κύπρος είναι τώρα μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της ΕΕ με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης μόλις μικρότερο του 3%».

«Με αυτό το υπόβαθρο», συνέχισε ο Πρόεδρος της Βουλής, «καθώς και με στρατηγικές αποφάσεις και συμφωνίες να αποδίδουν πια απτά αποτελέσματα, είναι ισχυρή πεποίθησή μου ότι πρέπει τώρα να συνεργαστούμε με ακόμα περισσότερους σημαντικούς επενδυτές και να επιμείνουμε στη διατήρηση υγιών δημοσίων οικονομικών και σε ένα ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα».

Ο κ. Συλλούρης αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία του για κοινοβουλευτική συνεργασία μεταξύ μικρότερων κρατών της περιοχής της Μέσης Ανατολής με μεγάλη έμφαση στην οικονομική διπλωματία. Σημείωσε επίσης τη διακήρυξη συνεργασίας μεταξύ των προέδρων των κοινοβουλίων Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ.

Εκ μέρους των διοργανωτών, το λόγο έλαβε ο λόρδος Μάρλαντ, Πρόεδρος του Επιχειρηματικού και Επενδυτικού Συμβουλίου Κοινοπολιτείας, ο οποίος εξήρε το πνεύμα επιχειρηματικότητας και την έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στην Κύπρο. Επισήμανε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για μία ασφαλή χώρα που προσφέρει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τις επενδύσεις.

Δήλωσε επίσης ικανοποιημένος από την πρόθεση στενότερης συνεργασίας Κύπρου και Κοινοπολιτείας που μετέφερε ο κ. Συλλούρης και εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη δουλειά που καταβάλλει προς αυτήν την κατεύθυνση ο Ύπατος Αρμοστής Ευριπίδης Ευρυβιάδης και η ομάδα του στην Υπάτη Αρμοστεία στο Λονδίνο.

Η συζήτηση που ακολούθησε έδωσε την ευκαιρία στους εκπροσώπους της επενδυτικής κοινότητας που συμμετείχαν να θέσουν σειρά ερωτημάτων γενικού και ειδικού ενδιαφέροντος, τα οποία απαντήθηκαν από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και τη Μελίνα Πύργου εκ μέρους του CIPA.

Περισσότερες ειδήσεις Κύπρος εδώ

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία/ΛΟΝΔΙΝΟ 05/12/2017 20:31

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: