Τα ρεκόρ και τα οφέλη της ΑΕΚ από την πρόκριση στους «32»




Η επομένη της θριαμβευτικής πρόκρισης στους «32» του Europa League βρίσκει την ΑΕΚ να μετράει τα οφέλη και να συνειδητοποιεί το μέγεθος της επιτυχίας. 

 

Το 0-0 με την Αούστρια στη Βιέννη σηματοδοτεί την έναρξη της νέας ευρωπαϊκής πορείας της Ενωσης που ουσιαστικά άρχισε την εφετινή σεζόν από την ανυπαρξία και τώρα βρίσκεται στο μονοπάτι της επιτυχίας.

Σε αγωνιστικό επίπεδο, πέτυχε τα εξής:

1. Προκρίθηκε από ομίλους σε νοκ αούτ φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια. Τελευταία ήταν η σεζόν 2007/08 αλλά τότε η αποστολή της ήταν πολύ πιο εύκολη. Στο πλαίσιο του κυπέλλου UEFA μετείχε σε όμιλο με πέντε ομάδες που έπαιζαν μεταξύ τους μόνο μία φορά και προκρίνονταν οι τρεις πρώτοι. Η ΑΕΚ πέρασε ως τρίτη πίσω από τη Βιγιαρεάλ και τη Φιορεντίνα, χάρη στην εκτός έδρας νίκη της επί της τσεχικής Μλάντα Μπόλεσλαβ (0-1, Ενσαλίβα 46΄) ενώ η πέμπτη ομάδα του ομίλου ήταν η Ελφσμποργκ.

2. Ισοφάρισε το ρεκόρ συγκομιδής βαθμών, καθώς 8 είχε και τη σεζόν 2006-07 στον όμιλο του Champions League και πάλι με Μίλαν (Λιλ και Αντερλεχτ οι άλλες δύο ομάδες) με τους οποίους κατετάγη στην τρίτη θέση και συνέχισε στους «32» του Europa. Επίσης το 2010 κατέκτησε 7 βαθμούς στο Europa League το 2010-11, όμως έχασε την πρόκριση στην ισοβαθμία με την Αντερλεχτ (πρώτη η Ζενίτ, τελευταία η Χάιντουκ Σπλιτ)

3. Πραγματοποίησε άλμα 63 θέσεων στην κατάταξη της UEFA καθώς άρχισε την σεζόν από τη θέση Νο208 και τώρα βρίσκεται στο Νο145. Μαζί με την Εστερσουντ έχουν το χειρότερο συντελεστή από τις 48 ομάδες που συνεχίζουν στα κύπελλα Ευρώπης! Από εδώ και πέρα, κάθε βαθμός θα ανεβάζει την ΑΕΚ τουλάχιστον 10 θέσεις πιο πάνω. Αλλά τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα πλέον.

4. Στη συνολική συγκομιδή βαθμών της εφετινής περιόδου, στην οποία περιλαμβάνονται και τα μπόνους πρόκρισης, βρίσκεται στην 37η θέση ανάμεσα στις 236 που ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούλιο. Παράλληλα έχει συνεισφέρει στον εθνικό συντελεστή με 8,5 βαθμούς, όσους και ο Ολυμπιακός αλλά οι 4 βαθμοί του είναι από το μπόνους συμμετοχής στους ομίλους του Champions League. Με μία ισοπαλία στη φάση των «32» η ΑΕΚ θα πετύχει διπλό ρεκόρ: αφενός θα είναι πρώτη σε συνεισφορά στον εθνικό συντελεστή για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια, αφετέρου θα έχει καταρρίψει την υψηλότερη συγκομιδή της.

5. Το ματς του 1.000.000 ευρώ. Τόσο ήταν το «fix» ποσό που έβαλε στα ταμεία της η ΑΕΚ χάρη στην ισοπαλία στο «Ερνστ Χάπελ». Για την ακρίβεια 980.000 και αυτό αναλύεται ως εξής: 500.000 μπόνους πρόκρισης, 300.000 για τη δεύτερη θέση του ομίλου και 180.000 από το βαθμό της ισοπαλίας. Φυσικά τα έμμεσα έσοδα από τη χθεσινή ισοπαλία είναι πολλά περισσότερα, αφού θα προστεθούν και οι εισπράξεις από τον εντός έδρας αγώνα των «32» στις 15 Φεβρουαρίου, αυξάνεται το market pool καθώς είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που συνεχίζει, ενώ κάθε βαθμός φέρνει και επιπλέον έσοδα.

Γιώργος Μανταίος, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: