Στο κατώφλι μιας χρονιάς προσδοκιών o ΠΑΟΚ




Μία χρονιά υποσχέσεων και μεγαλύτερων προσδοκιών ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες για τον ΠΑΟΚ. Το 2017 που θα μείνει στην ιστορία του ιστορικού συλλόγου για την κατάκτηση του τελευταίου κυπέλλου Ελλάδος, το καλοκαίρι στο επεισοδιακό παιχνίδι του Βόλου,  δημιούργησε τόσες προσδοκίες ώστε εύλογα ο υπομονετικός κόσμος του ΠΑΟΚ να περιμένει την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος μέσα στο 2018, τίτλου που έχει να γευτεί από το 1985, δηλαδή εδώ και 32 χρόνια.

Η παρουσία του Ιβάν Σαββίδη στην κεφαλή του συλλόγου και η οικονομική συνεισφορά του στο αγωνιστικό, διοικητικό και οργανωτικό κομμάτι του ΠΑΟΚ δίνει τα εχέγγυα μιας αισιοδοξίας που δεν υπήρξε παρόμοια κατά τα τελευταία χρόνια.

Βεβαίως όλοι γνωρίζουν πως δεν είναι εύκολη υπόθεση η κατάκτηση του πρωταθλήματος μέσα από τον  σκληρό ανταγωνισμό που υπάρχει στο νέο ελληνικό πρωτάθλημα. Η αλλαγή όμως των συσχετισμών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια δίνει το έναυσμα για ακόμα μεγαλύτερη εγρήγορση, περισσότερη προσήλωση και φυσικά συσπείρωση όλων των δυνάμεων του ασπρόμαυρου κόσμου.

Στην έως τώρα διαδρομή του, στο  μισό της χρονιάς στην αγωνιστική  περίοδο 2017- 18 στα 23 επίσημα παιχνίδια και στις τρεις διοργανώσεις ο ΠΑΟΚ έχει να επιδείξει 15 νίκες, 5 ισοπαλίες και τρεις ήττες. Πιο επώδυνη από όλες ήταν αυτή που σημειώθηκε ένα βράδυ του Αυγούστου στο μακρινό Εστερσουντ.  Εκεί ο «δικέφαλος της Θεσσαλονίκης» δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί το αβαντάζ των δύο τερμάτων του πρώτου παιχνιδιού στη Θεσσαλονίκη, και η  νεοφώτιστη σουηδική ομάδα με το 2-0 της νίκης της έθεσε εκτός ομίλων Εuropa League, τον ασυντόνιστο τότε ΠΑΟΚ, κάτι που του στοίχισε και οικονομικά και αγωνιστικά και ψυχολογικά.

Ωστόσο στο Ελληνικό πρωτάθλημα ο Δικέφαλος, πάει πολύ καλά και οι δύο ήττες που έχει στα 15 παιχνίδια του πρώτου γύρου με Ολυμπιακό στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης»  και με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, δεν μπορεί κανείς να πει ότι ήταν εκτός προγράμματος.

Στο διάστημα αυτό ξεπέρασε δύο επικίνδυνους «σκοπέλους», που ήταν η τιμωρία της έδρας του για 7 διαδοχικές αγωνιστικές στις οποίες δεν είχε καμία απώλεια και την ενσωμάτωση χωρίς τεράστιους κλυδωνισμούς του δεύτερου προπονητή μέσα στην ίδια σεζόν,  του Ρουμάνου Ραζβάν Λουτσέσκου ο οποίος από τον Αύγουστο πήρε τη θέση του Σέρβου Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς.

Η ασπρόμαυρη ομάδα μετά από ένα κλίμα αβεβαιότητας και αγωνιστικής αστάθειας βρήκε το ρυθμό της και στα πέντε τελευταία παιχνίδια σε κύπελλο και πρωτάθλημα πέτυχε ισάριθμες νίκες με 18 τέρματα ενεργητικό έναντι ενός που δέχτηκε στο τελευταίο παιχνίδι της χρονιάς πριν λίγες μέρες στα Τρίκαλα.

Ενα χαρακτηριστικό του ΠΑΟΚ όπως άλλωστε συμβαίνει εδώ και μερικά χρόνια, είναι η ποσοτική ανανέωση του έμψυχου υλικού με πλήθος νέων προσώπων. Από το ρόστερ των 30 ποδοσφαιριστών που εμφανίζει στη σημερινή του δύναμη, αγωνίστηκαν οι 26 από αυτούς ενώ χωρίς συμμετοχή έμειναν οι τρεις  τερματοφύλακες Γλύκος, Μπρκιτς, Σιαμπανης και ο νεαρός αμυντικός Κωνσταντινίδης.

Ο Βραζιλιάνος αμυντικός Λέοναρντ Μάτος ήταν αυτός που κέρδισε τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής με 21 συνολικά παρουσίες στα 23 παιχνίδια έχοντας επιμέρους 14 παρουσίες και δύο γκολ στο πρωτάθλημα, τέσσερις συμμετοχές και 1 γκολ στο Europa League και τρεις συμμετοχές με 2 γκολ στο κύπελλο Ελλάδας. Αυτή η πλούσια δραστηριότητα σε συμμετοχές και γκολ τον κατέστησαν σαν έναν από τους αξιολογότερους και κομβικούς ποδοσφαιριστές της ομάδας στους σχεδιασμούς του προπονητή της.

Από 19 συμμετοχές στο σύνολο έκαναν Ρόμπερτ Μακ και ο Δημήτρης Πέλκας ο οποίος μάλιστα θεωρείται με βάση τις εμφανίσεις του ο καλύτερος Ελληνας του 30 μέλους ρόστερ της ομάδας.

Ενα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ΠΑΟΚ σαν οργανισμός είναι η πληθώρα ποδοσφαιριστών, πράγμα που τον ανάγκασε να δανείσει μερικούς αξιόλογους από αυτούς, σε ομάδες εντός και εκτός Ελλάδας ώστε να έχουν χρόνο συμμετοχής ώστει να αξιοποιηθούν οι ίδιοι. Ετσι ποδοσφαιριστές σαν τους βραζιλιάνους Ζάιρο και Ενρίκε αγωνίζονται σήμερα υπό μορφή δανεισμού στην Σερίφ Τιρασπόλ και Καραμπάχ αντίστοιχα ενώ ο Σάμπο συνεχίζει στο Ισραήλ και την Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ. Δυο ακόμα σημαντικοί Ελληνες οι Κίτσιου και Χαρίσης, μετέχουν στο Βελγικό πρωτάθλημα με την Σεντ Τρούϊντεν, αλλά υπάρχουν και ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται με αξιόλογη παρουσία σε ελληνικές ομάδες όπως ο Χατζηισαΐας, ο Γιαννούλης και ο Αιγύπτιος Ουάρντα στον Ατρόμητο, Ο Λάμπρου στον Πανιώνιο, ο Πατράλης στον Πλατανιά, και ο Μελίσσας στη Λαμία. Αυτό είναι ένα ζήτημα δύκολα διαχειρίσιμο από τους επιτελείς της ομάδας και κυρίως τον Αθλητικό διευθυντή Λούμπος Μίχελ, ενόψει μάλιστα μεταγραφικής ενίσχυσης που μέλλεται να γίνει τον επόμενο μήνα δεδομένου πως η ομάδα βρίσκεται στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος και χρειάζεται ενίσχυση. Είναι βέβαιο πως κάποιοι από τους ποδοσφαιριστές που με μικρή παρουσία «λιμνάζουν» στο ρόστερ του ΠΑΟΚ θα αποτελέσουν στο τέλος αυτού του μήνα παρελθόν αλλά είναι αβέβαιο ακόμα ποιοι από τους υποψήφιους μεταγραφικούς στόχους θα μπορέσουν να εκπληρώσουν τις προσδοκίες των ανθρώπων  του συλλόγου για μία αντάξια παρουσία στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος κατά του 2018.

Ωστόσο η έλλειψη οικονομικών προβλημάτων  και αντιστρόφως η θέσπιση σοβαρότατων κινήτρων από την πλευρά της ομάδας και του προέδρου της  Ιβάν Σαββίδη είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που έχει ο ΠΑΟΚ για την συνέχεια του πρωταθλήματος και τον καινούργιο χρόνο. Οπως επίσης μεγάλη αισιοδοξία απορρέει για να το «σκηνικό» πάνω στο οποίο διαδραματίζεται το φετινό πρωτάθλημα,  οι αντικειμενικές ως επί το πλείστον διαιτησίες και οι  ολότελα διαφορετικές συνθήκες έναντι των προηγούμενων χρόνων. Είναι μία πεποίθηση της  διοίκησης και των ίδιων των ποδοσφαιριστών που πιστεύουν ότι οι συνθήκες ισότητας που κυριαρχούν στο Ελληνικό Πρωτάθλημα φέτος δίνουν την ευκαιρία διεκδίκησης του τίτλου με αυξημένες προοπτικές και πιθανότητες.

Ενας από τους ποδοσφαιριστές που φόρεσαν με μεγάλη επιτυχία τα προηγούμενα χρόνια τη φανέλα του ΠΑΟΚ, προπονητής ποδοσφαίρου στη συνέχεια και ιδιοκτήτης της Ακαδημίας νέων ποδοσφαιριστών, «Μπέμπηδες»,  ο Παναγιώτης Κερμανίδης μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Η ομάδα μου ο ΠΑΟΚ είναι στο «καλό φεγγάρι» της και μπορεί να πετύχει αυτό που διεκδικεί εδώ και πολλά χρόνια . Όμως χρειάζεται για την συνέχεια ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια και αξιοποίηση των ποδοσφαιριστών που υπάρχουν στο ρόστερ και έχουν ως τώρα μικρό χρόνο παρουσίας. Ο Ρουμάνος  προπονητής, Ραζβάν Λουτσέσκου, τον τελευταίο μήνα αξιοποίησε το ελληνικό στοιχείο του ρόστερ με ευεργετικά αποτελέσματα. Αν το συνεχίσει αυτό αποκαθιστώντας ισορροπίες στη διαχείριση του υλικού τότε η ομάδα θα έχει περισσότερες  προοπτικές Επίσης θα πρόσθετα πως δεν χρειάζεται τώρα κατά μήνα Ιανουάριο να έρθουν πολλοί καινούργιοι ποδοσφαιριστές αφού έχει ικανούς και αξιόλογους μέσα στο δυναμικό της η ομάδα. Αν αυτοί πάρουν τις ευκαιρίες που τους αναλογούν θα μπορέσουν να δώσουν λύσεις εκεί που χρειάζεται. Θα πρέπει να πούμε βεβαίως ότι η  ομάδα κερδίζει αποτελέσματα, έστω και αν  δεν παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο και μπορεί σταδιακά να φτάσει στο σημείο που θέλει μέσα και έξω από το γήπεδο της Τούμπας».

Ο νέος χρόνος που έρχεται σε λίγες μέρες, φέρνει πολύ αισιοδοξία και ακόμα περισσότερες προσδοκίες. Στον ΠΑΟΚ πιστεύουν ακράδαντα, στο νέο πρωτάθλημα έστω και αν δεν παραγνωρίζουν την ισχύ των άλλων ανταγωνιστριών ομάδων της κορυφής.

Ντίνος Καραμητρούσης , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: