Στις Βρυξέλλες ο Νετανιάχου στον απόηχο της απόφασης Τραμπ για Ιερουσαλήμ




Συνεδριάζει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στο απόηχο της απόφασης Τραμπ για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ, ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Όπως ανακοινώθηκε στο περιθώριο της συνόδου του Συμβουλίου, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ και η Ύπατη Εκπρόσωπος θα έχουν άτυπο πρόγευμα με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ. Θα συζητήσουν την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, τις διμερείς σχέσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις.

Το Συμβούλιο θα διεξαγάγει συζήτηση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Θα συζητήσει πώς η ΕΕ μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή, ιδίως στο Λίβανο, και πώς να αποτρέψει την περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στην Υεμένη.

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, υπό την προεδρία της Ύπατης Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Φ.Μογκερινι, θα ξεκινήσει νωρίτερα, με μια ανασκόπηση των πιεστικών θεμάτων της διεθνούς ημερήσιας διάταξης. Η Ύπατη Εκπρόσωπος και οι Υπουργοί Εξωτερικών θα ασχοληθούν με την κατάσταση στη Βόρεια Κορέα, τη Ζιμπάμπουε και τη Μυανμάρ / Βιρμανία, τη σύσταση της Ειδικής Ομάδας ΕΕ / ΑΕ / ΟΗΕ για να βοηθήσει τους μετανάστες και την παρακολούθηση της συνόδου κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.

Το Συμβούλιο θα συζητήσει την κατάσταση στο Ιράκ για να καθοδηγήσει την προετοιμασία της νέας στρατηγικής της ΕΕ για τη δέσμευση με το Ιράκ.

Η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει τη νέα στρατηγική της τον Ιανουάριο. Το Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει ορισμένες αποφάσεις και συμπεράσματα χωρίς συζήτηση, μεταξύ των οποίων η απόφαση του Συμβουλίου για τη θέσπιση μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας (PESCO) και τα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με την Ταϊλάνδη και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν τη συνεργασία ΕΕ-G5 Sahel κατά τη διάρκεια του γεύματος με τους ομολόγους τους από το Sahel G5 (Μαυριτανία, Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο, Νίγηρας και Τσαντ).

Οι Υπουργοί Εξωτερικών και οι Υπουργοί Ανάπτυξης θα έχουν στη συνέχεια κοινή συνεδρίαση για να συζητήσουν τη συνέχεια που θα δοθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης – Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 29 και 30 Νοεμβρίου στο Αμπιτζάν (Ακτή του Ελεφαντοστού).

Στη συνέχεια θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (σε σύνθεση υπουργών ανάπτυξης). Οι Υπουργοί Ανάπτυξης θα ανταλλάξουν απόψεις για το πώς το εμπόριο και οι επενδύσεις μπορούν να συμβάλουν στις αναπτυξιακές πολιτικές.

Το Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει συμπεράσματα σχετικά με το θέμα, με στόχο την επικαιροποίηση της κοινής στρατηγικής της ΕΕ για τις ενισχύσεις στο εμπόριο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, την Τρίτη οι Υπουργοί θα συνεδριάσουν σε Σύνθεση Γενικών Υποθέσεων (GAC) για να περατώσουν τις προετοιμασίες για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 14ης και 15ης Δεκεμβρίου 2017, με τη συζήτηση του σχεδίου συμπερασμάτων. Η μετανάστευση, οι εξωτερικές υποθέσεις, τα κοινωνικά θέματα, η εκπαίδευση και ο πολιτισμός καθώς και η ασφάλεια και η άμυνα περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη της συνόδου του Δεκεμβρίου.

Οι υπουργοί θα αποτιμήσουν επίσης την εφαρμογή των συμπερασμάτων του προηγούμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει κοινή δήλωση των τριών θεσμικών οργάνων σχετικά με τις νομοθετικές προτεραιότητες της ΕΕ μέχρι το τέλος της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου. Η δε Κομισιόν θα παρουσιάσει την ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης για το 2018, με την οποία αρχίζει το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, ο ετήσιος κύκλος οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ. Ορίζει τις γενικές οικονομικές και κοινωνικές προτεραιότητες της ΕΕ και δίνει στα κράτη μέλη κατευθύνσεις πολιτικής για τα επόμενα έτη.

Αμέσως μετά θα συνέλθουν σε ειδική σύνθεση (του άρθου 50) για να εξετάσουν την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Ο Michel Barnier, επικεφαλής διαπραγματευτής, αναμένεται να ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με την πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στις συνομιλίες.

Η συζήτηση εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη σύνοδο των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων της ΕΕ των 27 στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50) που θα πραγματοποιηθεί την ίδια εβδομάδα, στις 15 Δεκεμβρίου 2017.

Στη διάρκεια της συνόδου κορυφής οι ηγέτες θα επανεξετάσουν την πορεία των εργασιών ώστε να εκτιμήσουν κατά πόσον έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών, την Ιρλανδία και τις οικονομικές υποχρεώσεις του ΗΒ.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Aθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 08/12/2017 07:23

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: