Σε δίκη από σήμερα 10 πανεπιστημιακοί στην Τουρκία: Κατηγορούνται ότι στηρίζουν το ΡΚΚ




Ξεκίνησε  στην Κωνσταντινούπολη η δίκη δέκα πανεπιστημιακών που κατηγορούνται για διασπορά «τρομοκρατικής προπαγάνδας» επειδή υπέγραψαν μια αίτηση η οποία επέκρινε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη νοτιοανατολική Τουρκία, η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι Κούρδοι.

Πρόκειται για το πρώτο κύμα δικών που αφορούν 146 πανεπιστημιακούς. Οι κατηγορούμενοι δικάζονται χωριστά και κινδυνεύουν με καταδίκη έως και επτάμιση χρόνια κάθειρξη.

Οι πανεπιστημιακοί κατηγορούνται για διασπορά «τρομοκρατικής προπαγάνδας» επειδή υπέγραψαν τον Ιανουάριο του 2016 μια αίτηση η οποία κατήγγειλε «τη σφαγή» των Κούρδων αμάχων από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας στη διάρκεια των επιχειρήσεών τους εναντίον των ανταρτών του PKK στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας μεταξύ του PKK και της Άγκυρας το καλοκαίρι του 2015 βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν σε πολλές πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και Κούρδων ανταρτών. Σύμφωνα με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, από τις συγκρούσεις αυτές σκοτώθηκαν πολλοί άμαχοι.

«Στην Τουρκία πληρώνεις τίμημα απλώς και μόνο επειδή ασκείς την ελευθερία της έκφρασης», δήλωσε στο AFP ο Αχμέτ Μπεκ, ένας από αυτούς που έχουν υπογράψει την αίτηση. «Θα δούμε ποιο είναι το τίμημα», πρόσθεσε.

Περισσότεροι από 1.100 Τούρκοι και αλλοδαποί διανοούμενοι έχουν υπογράψει την αίτηση αυτή, προκαλώντας την οργή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χαρακτήρισε την πράξη τους «προδοσία». Στη συνέχεια περισσότεροι από 1.000 ακόμη άνθρωποι υπέγραψαν το ίδιο κείμενο.

«Τίποτε σε αυτή την αίτηση δεν δικαιολογεί μια τόσο παράλογη κατηγορία», καταγγέλλει ο Χιου Ουίλιαμσον, διευθυντής για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW). «Η ακαδημαϊκή ελευθερία διατηρείται από μια κλωστή στην Τουρκία», πρόσθεσε.

Οι δίκες αυτές ξεκινούν σε ένα πλαίσιο έντονων πιέσεων εναντίον των πανεπιστημιακών στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

05/12/2017 11:15
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP
Κωνσταντινούπολη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: