Ρωσική βάση στην Τουρκία το 2019 μαζί με τους S-400 Triumph; Διαψεύσεις, μεν, αλλά ποτέ δεν ξέρεις…




Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σχετικά με την απόκτηση των ρωσικών πυραύλων S-400 Triumph από την Τουρκία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αν χρειαστεί Ρώσοι ειδικοί θα αναλάβουν δράση στη φάση ανάπτυξης των πυραύλων στην Τουρκία. Ο ίδιος αρνήθηκε πάντως πληροφορίες περί δημιουργίας ρωσικής βάσης στο τουρκικό έδαφος.

Τις εν λόγω πληροφορίες διέρρευσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης τα οποία ανέφεραν ότι μαζί με τους πυραύλους S-400 η Άγκυρα συμφώνησε να παραχωρήσει βάση στη Μόσχα, η οποία βάση θα δημιουργηθεί μέχρι το 2019. Οι εν λόγω φήμες πάντως δεν επιβεβαιώνονται, ούτε υπάρχει κάποια επίσημη αντίδαση από τη Μόσχα.

Η Τουρκία σκοπεύει να αναπτύξει δύο συστοιχίες S-400 στα σύνορα με την Συρία, με προφανή στόχο το Ισραήλ, μια συστοιχία στις μεσογειακές της ακτές έναντι, πιθανόν, της Ελλάδας και μια ακόμα συστοιχία στη Μαύρη Θάλασσα, ίσως για κάλυψη των Στενών.

Οι πρώτοι S-400 θα αφιχθούν στην Τουρκία από τη Ρωσία το 2019. Οι πύραυλοι θα τελούν απολύτως υπό τουρκικό έλεγχο, όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Νουρεντίν Τσανικλί.

Στο μεταξύ ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε πως Άγκυρα και Μόσχα διαπραγματεύονται τους όρους του δανείου για την αποπληρωμή των πυραύλων, το κόστος των οποίων θα φτάσει τα 2,5 δισ. δολάρια. Η Τουρκία έχει ήδη καταβάλει προκαταβολή.

Ο πρόεδρος του ρωσικού Εθνικού Ινστιτούτου Στρατηγικής, Μιχαήλ Ρμίζοφ, έκανε λόγο για βάση εκπαίδευσης, τεχνικής υποστήριξης των Τούρκων για τους S-400.

“Πρόκειται για ακραιφνώς στρατιωτικό-στρατηγικό ζήτημα. Από πολιτικής άποψης μου φαίνεται δύσκολο εγχείρημα η δημιουργία κανονικής ρωσικής βάσης στην Τουρκία. Υπάρχουν διάφορες εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας για τους S-400, ειδικά εγκαταστάσεις συντήρησης και επισκευών. Οι δημοσιογράφοι τις αναφέρουν συχνά ως “βάσεις” που είναι λάθος”, είπε.

Ο στρατιωτικός αναλυτής του πρακτορείο TASS, απόστρατος συνταγματάρχης Βίκτορ Λιτόφκιν λέει: “Δεν είμαι σίγουρος αν η Ρωσία είναι έτοιμη να δημιουργήσει μια τέτοια βάση, διότι η Τουρκία είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και στις χώρες του ΝΑΤΟ δεν επιτρέπεται να υπάρχουν στο έδαφός τους βάσεις κρατών μη μελών. Μάλλον σε κάτι άλλο αναφέρονται τα τουρκικά μέσα”.

Ωστόσο ακόμα κι αν υπήρχε περίπτωση δημιουργίας ρωσικής βάσης στην Τουρκία σίγουρα δεν θα ανακοινώνονταν έτσι πρόχειρα και κυρίως άκαιρα.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΠΗΓΕΣ: en.trend.az, www.hurriyetdailynews.com, yenisafak.com, http://vestnikkavkaza.net

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: