Ρήγμα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ηχηρή παραίτηση διπλωμάτη με αιχμές για Τίλερσον




Η Ελίζαμπεθ Σέικελφορντ, συμπεριλαμβάνονταν μεταξύ των πολλά υποσχόμενων διπλωματών στο αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών, ενώ στην επιστολή της παραίτησής της, επέκρινε σκληρά τον υπουργό των Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον σύμφωνα με το CNN.

Η ίδια, υποστήριξε ότι υπό την ηγεσία του η επιρροή του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ μειώθηκε διεθνώς, ενώ το ηθικό των Αμερικανών διπλωματών καταποντίστηκε κυρίως από την “ουσιαστική έλλειψη σεβασμού” που επιδεικνύει η κυβέρνηση Τραμπ.

Στην επιστολή αυτή, που έφτασε στο CNN, ενώ δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στην ειδική έκδοση διεθνών θεμάτων “Foreign Policy” η Σέικελφορντ, έγραφε στις 7 Νοεμβρίου ότι εάν ο Τίλερσον είναι ανίκανος να επιδείξει την ποιότητα της ηγεσίας που απαιτείται για την διοίκηση του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών και να αποτρέψει την έξοδο διπλωματών, όπως η ίδια, τότε: “θα σας παρακαλούσα ταπεινά να με ακολουθήσετε στην πόρτα της εξόδου.”

Η Σέικελφορντ έχει υπηρετήσει στο Νότιο Σουδάν, την Κένυα και την Πολωνία, ενώ έγραψε ότι υπό τον Τίλερσον, το αμερικανικό ΥΠΕΞ “υποβαθμίστηκε” και η επιρροή του μειώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Η αρνητική αυτή εξέλιξη καταγράφεται καθώς σύμφωνα με την Σέικελφορντ, η κυβέρνηση Τραμπ δίνει έμφαση στις στρατιωτικές επιλογές, έναντι της διπλωματίας σε μία περίοδο επικίνδυνων προκλήσεων για την άσκηση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

“Έχουμε παραχωρήσει στο πεντάγωνο την εξουσία μας να ηγούμαστε της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, με εντολή του Λευκού Οίκου, σε μια εξέλιξη που είναι επιζήμια για τις ΗΠΑ,” τόνισε χαρακτηριστικά η Σέικελφορντ.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε στον διορισμό στρατηγών σε θέσεις στενών συνεργατών του. Μεταξύ αυτών, ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ, αλλά και ο Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Τζον Κέλι. Παράλληλα, σε δημόσιο επίπεδο, ο Αμερικανός πρόεδρος χλευάζει τις διπλωματικές προσπάθειες του Τίλερσον.

Η Σέικελφορντ, ήταν μέχρι πρόσφατα η υπεύθυνη διπλωμάτης για την αποστολή των ΗΠΑ στην Σομαλία, με έδρα το Ναϊρόμπι, ενώ είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει το πλαίσιο εξέλιξης της ασκούμενης αμερικανικής πολιτικής στην Αφρική, με κύριο χαρακτηριστικό την αναβάθμιση της επιρροής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει προχωρήσει στην αύξηση των διαθέσιμων οικονομικών κονδυλίων για τις δαπάνες του στην Αφρική, αυξάνοντας την στρατιωτική του παρουσία και δίνοντας έμφαση στην Σομαλία. Στην αναφερόμενη αφρικανική χώρα, η θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ, παραμένει κενή, μετά την παραίτηση του Αμερικανού διπλωμάτη που υπηρετούσε εκεί τον περασμένο Σεπτέμβριο. Από την άλλη μεριά, ενώ οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν την ελευθερία να συναντώνται με πολιτικούς ηγέτες της Σομαλίας στο προεδρικό μέγαρο, οι αιτήσεις των Αμερικανών διπλωματών για παρόμοιες συναντήσεις απορρίπτονται, για λόγους ασφαλείας.

Η επιρροή των των στρατιωτικών στον καθορισμό της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής θα ενισχυθεί, σύμφωνα με την επιστολή της Σέικελφορντ υπό την “αναδιοργάνωση” του αμερικανικού ΥΠΕΞ που επιχειρεί ο Τίλερσον. Ο ίδιος, αναμένεται ν’ ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το σχέδιο αυτό της αναδιοργάνωσης κατά την σημερινή του ομιλία προς τους εργαζόμενους στο υπουργείο.

Ο Τίλερσον ανακοίνωσε από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, στο αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών ότι θα προχωρήσει στην αναδιοργάνωση του παλαιότερου υπουργείου της αμερικανικής κυβέρνησης. Αργότερα, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα περικόψει το προσωπικό του υπουργείου κατά 30%.

Ωστόσο, ο ίδιος βρίσκεται στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής τόσο από τους Δημοκρατικούς, όσο και από τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο για τις επιχειρούμενες αλλαγές, με τους γερουσιαστές να εκφράζουν τις “βαθιές επιφυλάξεις” τους. Παράλληλα, ανησυχία επικρατεί στο Κογκρέσο για τις αποφάσεις που λαμβάνονται σχετικά με τα ανώτερα διπλωματικά στελέχη, με σχετικές προειδοποιήσεις για τις “αποχωρήσεις υψηλόβαθμων διπλωματών” που “θέτουν σε κίνδυνο” τις ΗΠΑ.

Από την άλλη μεριά, οι αναφορές των αμερικανικών ΜΜΕ κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα δίνουν έμφαση στην διάσταση απόψεων μεταξύ του Τίλερσον και του προέδρου Τραμπ, ενώ στην Ουάσινγκτον επικρατεί έντονη φημολογία για το ενδεχόμενο απομάκρυνσης από το αμερικανικό ΥΠΕΞ, του πρώην εκτελεστικού διευθυντή της ενεργειακής Exxon Mobil.

“Παρά την προκλητική ασέβεια της παρούσας αμερικανικής κυβέρνησης στον επαγγελματισμό μας,” οι διπλωμάτες του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών “συνεχίζουν να παλεύουν καθημερινά, προκειμένου να κρατήσουν στην εξωτερική πολιτικής μας σε θετική τροχιά και ν’ αποτρέψουν μία παγκόσμια καταστροφή, σε καιρούς ουσιαστικής επικινδυνότητας,” έγραψε χαρακτηριστικά η Σέικελφορντ, που έχει τιμηθεί για τις υπηρεσίες που προσέφερε στην αμερικανική διπλωματία.

“Ωστόσο, για κάθε ημέρα που περνάει η αποστολή αυτή, γίνεται όλο και πιο μάταιη, οδηγώντας τους πιο έμπειρους και ταλαντούχους διπλωμάτες στην πόρτα του υπουργείου, σε όλο και μεγαλύτερους αριθμούς,” έγραψε χαρακτηριστικά η Σέικελφορντ.

Για να προσθέσει με νόημα: “Σε αυτούς τους προκλητικούς σε παγκόσμιο επίπεδο, καιρούς, πρέπει να επιζητούμε την άσκηση της διπλωματίας, μέσω περισσότερων πόρων όχι λιγότερων.” Η ίδια, έδωσε έμφαση στην απουσία της άσκησης ηγεσίας στα ανώτερα επίπεδα του υπουργείου, υπογραμμίζοντας ότι: “έχουν αποψιλωθεί, αφήνοντας λίγους διπλωμάτες να λάβουν σκληρές αποφάσεις για την αμερικανική εξωτερική πολιτική.”

Παράλληλα, η Σέικελφορντ σχολίασε την αδιαφορία της παρούσας αμερικανικής κυβέρνησης και του Τίλερσον για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτή έγινε αντιληπτή σε συνάντηση με το προσωπικό του υπουργείου, τον περασμένο Μάιο: “Η απαξιωτική συμπεριφορά του προέδρου Τραμπ για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν αποτέλεσε έκπληξη με δεδομένη την προεκλογική του εκστρατεία,” ενώ το σχόλιο σας για την αμφισβήτηση των μηχανισμών προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην συνάντηση του υπουργείου (3 Μαΐου) προκάλεσε σοκ σε πολλούς.

Οι πληροφορίες για το άσχημο κλίμα στις σχέσεις μεταξύ του προέδρου Τραμπ και του Τίλερσον δημοσιεύτηκαν μέσα στο καλοκαίρι, με σημεία διαφοροποίησης κεντρικά ζητήματα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, όπως, η αντιμετώπιση των προκλήσεων της Βόρειας Κορέας.

Από την άλλη μεριά, οι εξελίξεις τόσο στην Κορεατική Χερσόνησο, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής επιβάλλουν από τις ΗΠΑ την άσκηση διπλωματίας στρατηγικού βάθους, μέσω της αξιοποίησης ταλαντούχων κι έμπειρων διπλωματών.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΔΩ

12/12/2017 09:24
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: