“Πόλεμος” για τη Δικαιοσύνη μεταξύ κυβέρνησης-Ν.Δ.: “Να δούμε ποιός θα κουραστεί”!




Μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες εξέπεμψε από την ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, όταν αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για τα “πόθεν έσχες”, αλλά και τις προηγούμενες, τονίζοντας πως η κυβέρνηση επανέρχεται στο θέμα.

“Να δούμε ποιος θα κουραστεί. Η κυβέρνηση που θα επιμείνει στην διαφάνεια και τον έλεγχο ή όλοι εκείνοι που συντάσσονται πίσω από καθεστώτα αδιαφάνειας και μη ελέγχου και θα λογοδοτήσουν όλοι στον λαό”.

Λαμβάνοντας αφορμή από την τοποθέτηση του Ευ. Βενιζέλου, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση διαμορφώνει μια θεματολογία με την οποία θα πάει σε εκλογές, η οποία είναι θεματολογία σύγκρουσης με τους θεσμούς, ο κ. Κοντονής, αφού διερωτήθηκε ρητορικώς αν η κυβέρνηση έχει συγκρουστεί με κάποιον από τις συνταγματικές εξουσίες, διεμήνυσε: “Η κυβέρνηση τόνισε και το λέει και στην ολομέλεια, μετά την δημοσιοποίηση της νέας απόφασης του ΣτΕ, ότι επιθυμεί διακαώς την συνεργασία με όλους, αλλά, πάνω απ’ όλα θέτει ένα ζήτημα δημοκρατίας και ισονομίας. Δηλαδή τον έλεγχο όλων για όλα”.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε σε κατηγορηματικό τόνο, ότι αν εμφιλοχωρήσουν εξαιρέσεις, όπως διαλαμβάνονται στην προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ και σε αυτή που εκδόθηκε την Δευτέρα, τότε νόμος που υποχρεώνει αληθή δήλωση πόθεν έσχες δεν υπάρχει. “Ας το καταλάβουν όλοι. Και όποιοι λένε το αντίθετο, να γνωρίζουν ότι κοροϊδεύουν την κοινωνία” είπε και εξήγησε: “Διότι αν υποχρεούται κάποιος προς δήλωση και ο νόμος, ή οι δικαστικές αποφάσεις, του λένε ότι “έχεις υποχρέωση να δηλώσεις τις καταθέσεις σου στα τραπεζικά ιδρύματα, αλλά δεν έχεις υποχρέωση να δηλώσεις τα μετρητά στην θυρίδα που έχεις στην τράπεζα, τότε καταδολιεύεται ο νόμος, ακυρώνεται ο νόμος και ακυρώνεται κάτι πολύ περισσότερο: η λαϊκή επιταγή για διαφάνεια και έλεγχο”.

“Αυτό είναι το σημαντικό και αυτό ας κρατήσουν όλοι” είπε ο κ. Κοντονής και κατέληξε με την δήλωση: “Η κυβέρνηση σήμερα επανέρχεται και λέει: Να δούμε ποιός θα κουραστεί. Η κυβέρνηση που θα επιμείνει στην διαφάνεια και τον έλεγχο, ή όλοι εκείνοι που συντάσσονται πίσω από καθεστώτα αδιαφάνειας και μη ελέγχου και θα λογοδοτήσουν όλοι στον λαό”.

Καραγκούνης: Η κυβέρνηση έχει κηρύξει πόλεμο στη Δικαιοσύνη

Στο ψήφισμα της Ένωσης Εισαγγελιών Ελλάδος που «καταγγέλλει δημόσια την κυβέρνηση για προσπάθεια χειραγώγησης της δικαιοσύνης» αναφέρθηκε στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού 2018, ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Καραγκούνης: Σας καταγγέλλει ότι φτιάχνετε με τις παρεμβάσεις σας μια Δημοκρατία που νοσεί. Για το σχόλιο της κυβέρνησης «να δούμε ποιός θα κουραστεί πρώτος» ο κ. Καραγκούνης αναρωτήθηκε «Σε τι; Στον πόλεμο προφανώς. Έχετε κηρύξει πόλεμο στη Δικαιοσύνη. Πείτε το ξεκάθαρα» είπε ο κ. Καραγκούνης.

Προκάλεσε μάλιστα την κυβερνητική πτέρυγα να φέρει ανάλογη περίπτωση σε δυτική ή και λατινοαμερικανική χώρα, που υπουργός της Δικαιοσύνης να επιτιμά ανοιχτά τους δικαστές πάνω στην ετυμηγορία της και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να τον καλύπτει θέτοντας ως κριτήριο ελέγχου της Δικαιοσύνης όχι τον νόμο και την συνείδηση και την ελευθερία γνώμης των δικαστών όπως αυτά προστατεύονται από το Σύνταγμα αλλά το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Χατζηδάκης: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει ενώ οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι

Τον κίνδυνο να συνεχίσει η χώρα να οδεύει «από το κακό στο χειρότερο», όσο παραμένει αυτή η κυβέρνηση, διαβλέπει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος, αφού ανέφερε ότι «μας αξίζει κάτι καλύτερο από αυτήν τη μιζέρια», τόνισε πως η μόνη πηγή αισιοδοξίας είναι ότι «σύντομα θα το έχουμε».

Από την Ολομέλεια, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού, ο κ. Χατζηδάκης αμφισβήτησε με απόλυτο τρόπο τις κυβερνητικές εξαγγελίες ότι« το 2018 θα ξαναγίνουμε κανονική χώρα» σημειώνοντας πως «φυσικά αυτό δεν ισχύει, αφού αφενός έχουμε τα μέτρα του τέταρτου μνημονίου, αφετέρου -και πιο σοβαρό- υπάρχει το “δομικό πρόβλημα” της κυβέρνησης όσον αφορά την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», με αποτέλεσμα η οικονομία να μην μπορεί να πάρει μπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: