Πιέσεις στην συριακή αντιπολίτευση να μην επιμείνει στην αξίωση έξωσης του Άσαντ




Η συριακή αντιπολίτευση που συμμετέχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ δέχεται έντονες πιέσεις από τους υποστηρικτές της ώστε να «παγώσει» το αίτημά της για αποχώρηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία, όμως η πρόταση αυτή είναι κάθε άλλο παρά ομόφωνα αποδεκτή.

Για πρώτη φορά η συριακή αντιπολίτευση έστειλε μία ενιαία αντιπροσωπεία στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη.

Όμως αυτή η φαινομενική ενότητα κρύβει πίσω της βαθιές διαφωνίες για τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων, κυρίως σε ό,τι αφορά την τύχη του Άσαντ.

Από τις αρχές του 2016, οπότε ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του μεσολαβητή του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, η κατάσταση έχει αλλάξει εντελώς. Χάρη στη στρατιωτική και διπλωματική βοήθεια της Ρωσίας, η συριακή κυβέρνηση έχει σημειώσει πολλές νίκες εναντίον των ανταρτών και των τζιχαντιστών και εμφανίζεται σε θέση υπεροχής στη Γενεύη.

«Οι περισσότεροι διπλωμάτες επισκέφθηκαν την αποστολή (της αντιπολίτευσης) και της υπέβαλαν το ίδιο αίτημα: “πρέπει να είστε ρεαλιστές, αν επιθυμείτε να βρεθεί λύση στην κρίση”», δήλωσε στο AFP ένα μέλος της αντιπολίτευσης, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Θέλουν να παγώσουμε το αίτημα για παραίτηση του Άσαντ, όμως όχι να το εγκαταλείψουμε πλήρως», διευκρίνισε.

Η συριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεχθεί τη διεξαγωγή εκλογών υπό την εποπτεία του ΟΗΕ, όμως αρνείται να διαπραγματευτεί την τύχη του Σύρου προέδρου.

Μόλις έφτασε στη Γενεύη την προηγούμενη εβδομάδα ο βασικός διαπραγματευτής της αντιπολίτευσης, ο Νασρ Χαρίρι, επανέλαβε το αίτημα αυτό, προκαλώντας την αντίδραση της Δαμασκού, η οποία αποφάσισε να καθυστερήσει κατά μία ημέρα την άφιξη της αντιπροσωπείας της στην ελβετική πόλη.

Προτού αναχωρήσει από την Ελβετία για το διάλειμμα του Σαββατοκύριακου, ο διαπραγματευτής της Δαμασκού Μπασάρ αλ Τζααφάρι είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι «εφόσον η άλλη πλευρά επιμείνει σε αυτή τη φρασεολογία (…), δεν θα σημειωθεί πρόοδος». Οι συνομιλίες επαναλήφθηκαν την Τρίτη, όμως η αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι θα φτάσει στη Γενεύη την Κυριακή.

Το αίτημα των Δυτικών διπλωματών έχει γίνει δεκτό με διάφορους τρόπους από την αντιπολίτευση.

«Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι μας πιέζουν να δεχθούμε αυτό το αίτημα, όμως οι εκπρόσωποι των στρατιωτικών ομάδων και κάποιοι πολιτικοί είναι εντελώς αντίθετοι», δήλωσε μια πηγή από την αντιπολίτευση.

Οι ειδικοί εκφράζουν τις αμφιβολίες τους.

«Δεν πιστεύω ότι η αντιπολίτευση (…) μπορεί να το κάνει και να διατηρήσει παρόλα αυτά ένα μίνιμουμ αξιοπιστίας στα μάτια των εκατομμυρίων Σύρων που έχουν κάνει πολλές θυσίες στη μάχη κατά του καθεστώτος Άσαντ», εκτίμησε η Ράντα Σλιμ, ειδική του Ινστιτούτου για τη Μέση Ανατολή στο Λονδίνο.

Όμως η αντιπολίτευση δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών μετά τις ήττες που έχει υποστεί επί του πεδίου.

Εξάλλου οι υποστηρικτές της, όπως οι ΗΠΑ, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία, δεν φαίνεται να θέτουν πλέον ως όρο την αποχώρηση του Άσαντ.

«Οι σύμμαχοι της αντιπολίτευσης έχουν κουραστεί από αυτή τη σύγκρουση και επιθυμούν μια λύση. Το αίσθημα που επικρατεί είναι ότι ο Άσαντ έχει κερδίσει αυτό τον γύρο», σχολιάζει η Σλιμ.

Η αντιπολίτευση δέχεται επίσης πιέσεις από τους Αμερικάνους και τους Ευρωπαίους για να συμπεριλάβει εκπροσώπους του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), βασικό κόμμα των Κούρδων της Συρίας.

Οι Κούρδοι έχουν αναδειχθεί σε σημαντικούς συμμάχους των Αμερικανών στη Συρία στη μάχη τους εναντίον των τζιχαντιστών, όμως η συριακή αντιπολίτευση τους αντιμετωπίζει με καχυποψία επειδή δεν έχουν πολεμήσει ποτέ εναντίον του συριακού στρατού.

Κούρδοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι έχουν λάβει διαβεβαιώσεις από τους Αμερικανούς και τους Ρώσους ότι δεν θα συναφθεί καμία πολιτική συμφωνία χωρίς εκείνους.

Οι Κούρδοι έχουν ήδη κληθεί στο «Κογκρέσο Εθνικού Διαλόγου», που θέλει να οργανώσει η Ρωσία στις αρχές του επόμενου χρόνου στο Σότσι με τη συμμετοχή εκπροσώπων της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης της Συρίας.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

07/12/2017 13:51
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP
Γενεύη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: