Ποια η αλήθεια; Πληροφορίες για αερομαχία Αμερικανών και Ρώσων στην Συρία διαχέει η Μόσχα




Πολλά ρωσικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αναφέρουν ένα περιστατικό ανάμεσα σε αμερικανικό F-22 και ρωσικά μαχητικά στην Συρία, το οποίο σημειώθηκε στις 23 Νοεμβρίου δυτικά του Ευφράτη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα The Aviationist.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας χαρακτήρισε το περιστατικό ως αμερικανική προσπάθεια αποτροπής της ρωσικής πολεμικής προσπάθειας κατά του Ισλαμικού Κράτους. Η ΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥ RUSSIA TODAY ΕΔΩ

Οι Ρώσοι υποστηρίζουν πως το αμερικανικό F-22 παρενόχλησε δύο Su-25 που έπλητταν θέσεις των τζιχαντιστών. Σε απάντηση απογειώθηκε μαχητικό Su-35S και, τα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το αμερικανικό που εκτελούσε επικίνδυνους ελιγμούς και εξαπέλυσε φωτοβολίδες, απομακρύνθηκε προς τον Ιράκ.

Ωστόσο όλη η ιστορία ελέγχεται καθώς είναι δύσκολο το F-22 να πετούσε μόνο του. Επίσης απορίας άξιο είναι γιατί το stealth αμερικανικό μαχητικό να εξαπέλυε φωτοβολίδες. Επρόκειτο για επίδειξη ισχύος των Αμερικανών; Ποίοι ήταν οι κανόνες εμπλοκής πάνω από την Συρία; Δεν υπήρχε κανένα άλλο αεροσκάφος του Διεθνούς Συνασπισμού στην περιοχή; Πως ένα Su-35 που απογειώθηκε από τη βάση του Χμεϊμίμ πρόλαβε να φτάσει και να αναχαιτίσει το F-22 στον Ευφράτη;

Οι Αμερικανοί πάντως εξέδωσαν σχετική ανακοίνωση ανασκευάζοντας την όλη ιστορία. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν δεν υπήρξε καν περιστατικό. Κανένα αεροσκάφος του Διεθνούς Συνασπισμού δεν πέρασε δυτικά του ποταμού και δεν περνά χωρίς συνεννόηση με τους Ρώσους. Αντίθετα στις 23 Νοεμβρίου, σε εννέα περιπτώσεις, ρωσικά αεροσκάφη πέρασαν ανατολικά του ποταμού, χωρίς να ενημερώσουν.

Πραγματικό επεισόδιο είχε σημειωθεί τον Ιούνιο του 2017, όταν ένα αμερικανικό F/A-18E Super Hornet κατέρριψε ένα συριακό Su-22 που βομβάρδιζε τους Κούρδους.

Πάντως αν τα όσα υποστηρίζει η ρωσική πλευρά επιβεβαιωθούν θα είναι η πρώτη εμπλοκή F-22 και Su-35.

Το Su-35 είναι ένα μαχητικό 4++ γενιάς που χαρακτηρίζεται από την εξαιρετική του ευελιξία. Αν και δεν είναι τεχνολογίας stealth διαθέτει, σύμφωνα με τους Ρώσους, το σύστημα Irbis-E PESA και IRST για να μπορεί να εντοπίζει αεροσκάφη stealth σε απόσταση πάνω από 90 χλμ.

Μαχητικά Su-35S έχουν αναπτυχθεί στη ρωσική βάση κοντά στη Λαττάκεια στις αρχές του 2016. Το αεροσκάφος εξοπλίζεται με πυραύλους Vympel R-77 και RT-27Τ. Αμέσως σχεδόν τα ρωσικά μαχητικά άρχισαν να παρακολουθούν τα μαχητικά του Διεθνούς Συνασπισμού.

Πολλοί ειδικοί πάντως αναρωτιούνται αν η εξαιρετική του ευελιξία που επιδεικνύει στις αεροπορικές εκθέσεις έχει εφαρμογή σε περίπτωση επιχειρήσεων. Θα μπορούσε με εντυπωσιακούς ελιγμούς να αντιμετωπίσει το F-22 το οποίο μπορεί να πλήξει το ρωσικό μαχητικό πέραν της οπτικής επαφής;

Εξαρτάται. Το F-22 είναι επίσης εξαιρετικά ευέλικτο και stealth. Ο οπλισμός μεταφέρεται σε εσωτερικές αποθήκες. Μπορεί να μεταφέρει πυραύλους AIM-9 Sidewinder, AIM-120C AMRAAM και βόμβες GBU-32 JDAM των 1.000 λιβρών ή μικρότερες GBU-39. Είναι σχεδιασμένο να κυριαρχεί στον εναέριο χώρο. Προωθείται από δύο κινητήρες Pratt & Whitney F-119-PW-100 που του παρέχουν δυνατότητα επιτάχυνσης άνω της ταχύτητας του ήχου χωρίς μετακαυστήρες ενώ διαθέτουν και σύστημα κατεύθυνσης ώσης.

Όλα αυτά το καθιστούν σχεδόν ανίκητο. Στις πρώτες του δοκιμές ένα F-22 «σκότωσε» οκτώ F-15 πριν γίνει αντιληπτό.
Παρόλα αυτά σε συνθήκες αριθμητικής μειονεξίας, εντός οποτικής επαφής, σε κλειστή αερομαχία, δεν είναι ανίκητο. Σε άσκηση, το 2012, τα γερμανικά Eurofighter πέτυχαν «καταρρίψεις» F-22.

Τα μαχητικά stealth έχουν μικρό ίχνος ραντάρ, αλλά έχουν υπέρυθρο ίχνος που μπορεί να εντοπιστεί από συσκευή IRST.

ΠΗΓΗ: theaviationist.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: