Πάει να “πάρει” την Αίγυπτο ο Πούτιν: Ταξίδι στο Κάιρο μετά την κίνηση Τραμπ για Ιερουσαλήμ




Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έφθασε σήμερα στο Κάιρο έπειτα από μια αιφνιδιαστική επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Συρία, έγινε γνωστό από αερολιμενική πηγή.

Το αεροπλάνο του προσγειώθηκε στις 12:15 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στο αεροδρόμιο του Καΐρου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Νωρίτερα ο Πούτιν είχε δηλώσει πως η Ρωσία θα διατηρήσει «σε μόνιμη βάση» την αεροπορική βάση της στο Χμέιμιμ της συριακής επαρχίας Λαττάκεια, καθώς και τη ναυτική βάση της στην Ταρτούς, παρά την απόφαση που ανακοίνωσε για την έναρξη της αποχώρησης μέρους των ρωσικών δυνάμεων από τη Συρία.

Σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ο Πούτιν είπε επίσης στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ πως θέλει να εργασθεί με το Ιράν και την Τουρκία για να δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα στην ειρηνευτική διαδικασία.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης στον Άσαντ πως ελπίζει ότι θα καταστεί δυνατό να αρχίσει η δουλειά του Συριακού Συνεδρίου για τον Εθνικό Διάλογο και ότι θα συζητήσει το θέμα στις συναντήσεις που πρόκειται να έχει με τους προέδρους της Αιγύπτου και της Τουρκίας.

Στην Αίγυπτο, ο Πούτιν θα συναντήσει τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι για να συζητήσει μαζί του μέσα για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας και του εμπορίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Αίγυπτο τον Φεβρουάριο 2015. Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, οι δύο χώρες είχαν υπογράψει μια συμφωνία για να δημιουργήσει η Αίγυπτος  πυρηνικό σταθμό με ρωσική συνεργασία.

Σύμφωνα με τον αιγυπτιακό Τύπο, οι δύο πρόεδροι ενδέχεται να υπογράψουν ένα έγγραφο που οριστικοποιεί τη συμφωνία.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

11/12/2017 13:22
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Κάιρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: