“Ο Θεός αγάπη εστί”: Το μήνυμά του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας




Για την αλλοίωση και την μετάλλαξη που συντελείται στο νόημα των Χριστουγέννων στη σύγχρονη εποχή αναφέρεται στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιος, επισημαίνοντας ότι η Εκκλησία επιμένει να αποκαλύπτει το ουσιαστικό νόημα της εορτής: «Ο Θεός αγάπη εστί».

Ο κκ Αναστάσιος τονίζει ότι η αλλοίωση αυτή συμπληρώνεται με την παραποίηση της «υπέροχης μορφής του σοφού οικουμενικού διδασκάλου Βασιλείου του Μεγάλου, Αρχιεπισκόπου Καισαρείας» και την «εισβολή μιας άσχετης με τα Χριστούγεννα φιγούρας, του λεγομένου «Αϊ Βασίλη», που εμφανίζεται ως ένας ευτραφής γεροντάκος με κόκκινη αμφίεση, ο οποίος έρχεται από τον βορρά και μοιράζει δώρα, μια μυθοπλασία, που μαγνητίζει τη φαντασία μικρών και μεγάλων».

«Κάθε πιστός», υπογραμμίζει στο μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος πάσης Αλβανίας «καλείται την περίοδο αυτών των εορτών σε εσωτερική ανασύνταξη. Καλείται να συνειδητοποιήσει βαθύτερα το νόημα της ελεύσεως του Σωτήρος Χριστού στην ιστορική πορεία της ανθρωπότητος. Το Γεγονός αυτό παραμένει η ρίζα της Χριστιανικής αποκαλύψεως και τροφοδοτεί κάθε άλλη χριστιανική πρόταση και αξία».

Συνεχίζοντας το μήνυμά του ο κκ Αναστάσιος αναφέρεται και στην αλλοίωση του νοήματος της αγάπης, τονίζοντας ότι «η Εκκλησία, ως «Σώμα Χριστού», δεν παύει να προβάλλει σταθερά το νόημα της αγάπης, όπως το αποκάλυψε ο Χριστός με τη Γέννησή Του και με ολόκληρη τη ζωή και τη διδασκαλία Του. Η αγάπη συνυφαίνεται με εθελούσια ταπείνωση».

Και καταλήγει υπογραμμίζοντας: «Στην επιδημία πλεονεξίας και αδικίας, που μαστίζει τις εκκοσμικευμένες καπιταλιστικές κοινωνίες, όπως και στο αμόκ της βίας και του μίσους, που στον αιώνα μας εκρήγνυνται με συνθήματα θρησκευτικά, η αντίδραση των πιστών Χριστιανών είναι η βίωση και προσφορά αγάπης, με ταπεινοφροσύνη και θυσιαστική διάθεση. Κανείς κοινωνικός θεσμός δεν μπορεί να αντικαταστήσει την Εκκλησία σ’ αυτή την προσφορά. Αυτή είναι το διαχρονικό εργαστήριο αγάπης. Έχοντας κεφαλή της τον Χριστό, ο Οποίος είναι η Σαρκωμένη Αγάπη του Θεού».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: