Ο σύγχρονος πατριωτισμός και η δύναμη της αλήθειας: Μια ομιλία Εθνικής Ανάτασης!




Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Η χώρας μας διέρχεται μια από τις πλέον δύσκολες και γεμάτες παγίδες στιγμές εδώ και αρκετά χρόνια. Πέρα από την οικονομική κρίση, που μάταια κάποιοι οι οποίοι ευθύνονται για την ουσιαστική επιδείνωσή της προσπαθούν να αποκρύψουν και να δώσουν μια ρόδινη εικόνα, για πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια τα σύννεφα που συγκεντρώνονται στον ορίζοντα τις εθνικής ασφάλειας είναι πολλά και μαύρα.

Μέσα στον Αρμαγέδωνα της ζοφερής καθημερινότητας τα εθνικά θέματα και η εθνική ασφάλεια, τείνουν να διαφεύγουν της προσοχής και της ανησυχίας της κοινωνίας, γεγονός που καθιστά τον κίνδυνο για τη χώρα και το έθνος πολύ μεγαλύτερο.

Σπάνια ακούει κανείς το τελευταίο διάστημα πολιτικούς να ανέρχονται πάνω από το επίπεδο της ξερής πολιτικής αντιπαράθεσης και να αγγίζουν ένα επίπεδο εθνικής ευθύνης προχωρώντας σε ένα κάλεσμα εθνικής εγρήγορσης και ανάτασης.

Ως άνθρωπος, επαγγελματίας και επιστήμονας, που έχω αφιερώσει πάνω από δυο δεκαετίες στην ενασχόληση με θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας, αλλά και με θέματα διεθνούς πολιτικής, για πρώτη φορά μετά από πολύ μεγάλο διάστημα άκουσα Έλληνα πολιτικό, να μιλά στο επίπεδο της εθνικής ευθύνης και να καλεί σε μια εθνική ανάταση και αυτό έγινε στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, χθες, από τον πρώην Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Σε ένα σημείο της ομιλίας του ο Αντώνης Σαμαράς, άγγιξε την πιο σοβαρή χορδή της μελωδίας στην οποία απαιτείται να κινηθεί σήμερα η χώρα, ενόψει της κρίσης και των κινδύνων που αντιμετωπίζει.

Συγκεκριμένα ο πρώην Πρωθυπουργός σημείωσε με έμφαση,

«Και προσοχή: να προχωρήσουμε με το «εγώ» μας,  γερά και αρμονικά δεμένο με την Πατρίδα.  Γιατί αγαπάμε την Πατρίδα. Όλα τα άλλα έρχονται δεύτερα.  Αυτό μας ενώνει! Ο Σύγχρονος Πατριωτισμός… Ο Σύγχρονος Πατριωτισμός στηρίζεται: στη δύναμη της αλήθειας – κι όχι στην προπαγάνδα! Στη δημοκρατία – κι όχι στο λαϊκισμό…  Αναζητά την αυτογνωσία – κι όχι την αυταπάτη…  Δημιουργεί πρότυπα – κι όχι στερεότυπα,  Αναβιώνει – και δεν περιφρονεί –   τις διαχρονικές εθνικές αξίες, που είναι η Ψυχή μας!  Ο Σύγχρονος Πατριωτισμός, στις δύσκολες στιγμές που περνάμε, διευρύνει την απήχησή μας και τα κομματικά μας όρια…  Αυτός, μπορεί να φέρει νέες κοινωνικές δυνάμεις κοντά μας. Είναι ο Σύγχρονος πατριωτισμός των μεγάλων μεταρρυθμίσεων,  της ανταγωνιστικότητας,  της μείωσης των φόρων,  που απελευθερώνει το δυναμισμό και τη δημιουργικότητα του Έλληνα!»

Αυτό το κάλεσμα σε ένα σύγχρονο πατριωτισμό, σε μια στιγμή που η χώρα και το έθνος διακατέχονται και κινδυνεύουν από την απομάκρυνση από τις παραδοσιακές αξίες και την ιστορίας μας, είναι μια μεγάλη προσφορά προς τον Ελληνισμό ευρύτερα.

Ο Αντώνης Σαμαράς άγγιξε με την ομιλία του ακόμη μια πολύ ευαίσθητη χορδή, αποδεικνύοντας ότι είναι ένας εξαιρετικά προσεκτικός παρατηρητής των διεθνών και ευρωπαϊκών εξελίξεων, με δυνατότητα ανάλυσης και πρόβλεψης. Όταν μιλώντας για την Ευρώπη τόνισε,

«Είμαστε υπέρ της Ενωμένης Ευρώπης. Αλλά πρέπει και η ίδια η Ευρώπη να πιστέψει στον εαυτό της,  και στην Αλληλεγγύη ανάμεσα στα μέλη της», έδωσε το μήνυμα ότι η σημερινή Ευρώπη εάν δεν προσαρμοστεί στις ανάγκες των απλών πολιτών και των κοινωνιών, είναι μια Ευρώπη χωρίς μέλλον. Μια Ευρώπη που πεθαίνει.

Και βέβαια ένας καλός μελετητής των διεθνών εξελίξεων δεν θα μπορούσε να αφήσει χωρίς σχολιασμό το μεγάλο θέμα της εποχής, το οποίο απειλεί τη σταθερότητα του διεθνούς συστήματος, αυτό της στρεβλής παγκοσμιοποίησης που η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση με τις πολιτικές της, δυστυχώς προωθεί, βάζοντας κάθε ημέρα που περνά φυτίλι το οποίο κάποια στιγμή θα πυροδοτήσει μια άνευ προηγουμένου έκρηξη.

«Είμαστε υπέρ της ανοικτής κοινωνίας και της ανοικτής οικονομίας.  Αλλά δεν είμαστε “ξέφραγο αμπέλι”! Έχουμε σύνορα και πρέπει να τα φυλάμε.  Όπως κάνουν όλοι οι εταίροι μας.  Κι όπως αποδείξαμε στα δυόμιση χρόνια της διακυβέρνησής μας,  μπορούμε να φρουρήσουμε τα σύνορά μας! Που είναι και σύνορα της Ευρώπης… Μόλις τώρα, βέβαια, η υπόλοιπη Ευρώπη το κατάλαβε αυτό: Γιατί όταν ο Τσίπρας άνοιξε τα σύνορα – που είχαμε σφραγίσει εμείς –  η Ευρώπη σαρώθηκε από το τσουνάμι των λαθρομεταναστών…»  Που είναι και σύνορα της Ευρώπης…»

Ο πρώην Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα πρόσφατα γεγονότα της τραγικής επίσκεψης του Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, βάζοντας τι θέμα στη σωστή του διάσταση, επισημαίνοντας την ουσία της ζημιάς που έγινε.

«Κατά την εδώ επίσκεψη του, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν είπε πράγματα που τα πίστευε από πάντα,  αλλά ποτέ στο παρελθόν, δεν τόλμησε να τα θέσει σε συναντήσεις κορυφής. Τώρα τα έθεσε, γιατί τώρα του δώσαν την ευκαιρία… Ούτε στον Κώστα Καραμανλή, ούτε σε μένα είχε διανοηθεί ποτέ  να μιλήσει για «αλλαγή της Συνθήκης της Λωζάννης». Τώρα τα είπε αυτά! Σίγουρα δεν είμαστε το ίδιο…»

Μαζί με το κάλεσμα για «Σύγχρονο Πατριωτισμό», ο Αντώνης Σαμαράς, άγγιξε την ουσία της σημερινής μεγάλης σύγκρουσης στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, αποκρούοντας την ψευδεπίγραφη αποκήρυξη οποιουδήποτε μιλά για πατριωτισμό και προστασία εθνικής ιστορίας και ταυτότητας, ως ακροδεξιού και λαϊκιστή, μιλώντας για τον πραγματικό συντηρητικό και αποκαλύπτοντας τους πωλητές – εντολοδόχους της ταυτότητας, των παραδόσεων, των αξιών και της ιστορίας του Ελληνικού Έθνους. «Αλλά είμαστε και Συντηρητικοί – κι είμαστε υπερήφανοι και γι’ αυτό. Συντηρητισμός δεν  είναι η άρνηση της αλλαγής.  Είναι η άρνηση στην ισοπέδωση που φέρνουν οι αριστερές ιδεοληψίες!  Κάποιοι θέλουν να σβήσουν την εθνική ταυτότητα αυτού του λαού.  Δεν θα τους αφήσουμε! Κάποιοι θέλουν να σβήσουν και την Ορθοδοξία  – που δεν είναι απλή “θρησκευτική επιλογή”…  Είναι η ταυτότητά μας!  Δεν θα τους αφήσουμε…  Το ίδιο ακριβώς κάνουν και οι Φιλελεύθεροι και οι Συντηρητικοί, σε όλες τις χώρες του κόσμου:  Αντιστέκονται, όταν οι Αριστεροί  επιχειρούν να αλλάξουν την ταυτότητα των λαών τους.» 

Η μάχη αυτή δεν περιορίζεται μόνο στο εσωτερικό της Ελλάδας. Έχει παγκόσμιες διαστάσεις και ο πρώην Πρωθυπουργός το κατέγραψε δυναμικά.

«Ο κόσμος ολόκληρος, εκτός Ελλάδος, σήμερα μετακινείται σε θέσεις  πιο φιλελεύθερες και πιο συντηρητικές ταυτόχρονα.  Πιο φιλελεύθερες, στις μεταρρυθμίσεις  που δημιουργούν ανταγωνιστικότητα και χτυπούν τον κρατισμό.  Αλλά και πιο συντηρητικές ταυτόχρονα, σε ό,τι αφορά την Ασφάλεια,  το Νόμο και την Τάξη, το κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων  και την αντιμετώπιση των κυμάτων λαθρομετανάστευσης.

Σε καμία περίπτωση δεν είμαι αυτός που θα διεκδικήσει το δικαίωμα να μεταφράσω τον Αντώνη Σαμαρά. Αλλά ακούγοντας με προσοχή τη χθεσινή ομιλία του έβγαλα τα πιο πάνω συμπεράσματα και αισθάνθηκα ότι πρέπει να τα καταγράψω.

  • Ο Δημήτρης Γ. Απόκης είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University, και μέλος τουThe International Institute of Strategic Studies.

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: