Ο Πολ Ράιαν σκέφτεται να εγκαταλείψει το Κογκρέσο μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του 2018




Η είδηση ότι ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Ρεπουμπλικάνος Πολ Ράιαν έχει σκέψεις να εγκαταλείψει το Κογκρέσο, μετά τις ενδιάμεσες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Νοεμβρίου του 2018, προκάλεσε προβληματισμό στην Ουάσινγκτον ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διεργασίες για την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, μεταδίδει το CNN.

Ωστόσο, αρκετοί υποστηρίζουν ότι οι σκέψεις του Ράιαν δεν θα έπρεπε να προκαλούν προβληματισμό, καθώς φαίνεται ότι ενδεχόμενη παραίτησή του στα τέλη του 2018, μπορεί να εξελιχθεί σε μία ουσιαστική κίνηση διασφάλισης του πολιτικού μέλλοντος του.

Έτσι, υπάρχουν πέντε λόγοι που μπορούν να αιτιολογήσουν την επιλογή του χρόνου για μία παραίτηση του Ράιαν.

1.- Θεωρητικά, η καλύτερη στιγμή για την αποχώρηση ενός πολιτικού προσώπου, είναι αυτή κατά την οποία θ’ αποχωρήσει με τους δικούς του όρους και όταν επικρατεί μία ατμόσφαιρα θετικού σχολιασμού της πολιτικής παρουσίας του, στο Κογκρέσο. Υπό την προϋπόθεση ότι το φορολογικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από το Κογκρέσο κάποια στιγμή πριν από τα Χριστούγεννα, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα εξυπηρετήσει κατά τον καλύτερο τρόπο τις πολιτικές σκοπιμότητες του Ράιαν, που ονειρεύονταν πάντα την προεδρία του στην αρμόδια νομοθετική επιτροπή (Ways and Means Committee). Έτσι, θα μπορεί να εγκαταλείψει το Καπιτώλιο με το κεφάλι ψηλά, αλλά κι έχοντας την κοινοβουλευτική υστεροφημία του ακέραια.

2.- Οι ενδιάμεσες εκλογές του 2018. Τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα στην Βιρτζίνια και την Αλαμπάμα για την Γερουσία, δείχνουν ότι η εκλογική βάση των Δημοκρατικών έχει ενεργοποιηθεί αποφασιστικά, σε αντίθεση με την εκλογική βάση των Ρεπουμπλικάνων που φαίνεται ότι αντιδρά μάλλον χλιαρά, έναντι των εκλογικών προκλήσεων. Πρόσφατη δημοσκόπηση (Monmouth University) σε παναμερικανικό επίπεδο, δίνει στους Δημοκρατικούς προβάδισμα 15 μονάδων για τις εκλογές του επόμενου Νοεμβρίου, προδιαγράφοντας -κατά την περίοδο αυτή- την δυναμική επιστροφή τους. Το ενδεχόμενο ανακοίνωσης από τον Ράιαν της αποχώρησής του πριν από τις εκλογές θα έστελνε το μήνυμα ότι θα εγκαταλείψει το κόμμα του, στον ορίζοντα μιας κρίσιμης πολιτικής αναμέτρησης, που θα επιβαρύνει αρνητικά την πολιτική “υστεροφημία” του.

3.- Ντόναλντ Τραμπ. Οι άνθρωποι που γνωρίζουν, δηλώνουν ότι οι σχέσεις μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του Ράιαν, εξελίχθηκαν καλύτερα απ’ ότι αρχικά αναμενόταν. Ωστόσο, ο Ράιαν περισσότερο από τον καθένα οφείλει να ξέρει ότι ο Τραμπ είναι απρόβλεπτος, σύμφωνα με την άποψη αρκετών πολιτικών αναλυτών στην αμερικανική πρωτεύουσα. Έτσι, κανένας δεν μπορεί να βεβαιώσει πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο αντρών δεν μπορούν να εξελιχθούν αρνητικά, όπως συνέβη στις σχέσεις μεταξύ του Τραμπ, με τον ηγέτη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία, Μιτς Μακόνελ. Ο Αμερικανός πρόεδρος προτείνει πλέον ανοιχτά, ότι στην περίπτωση αποτυχίας στην ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, ο Μακόνελ θα πρέπει να παραιτηθεί. Ο “χειρισμός” του Τραμπ είναι ουσιαστική πρόκληση για κάθε πολιτικό στην Ουάσινγκτον, ενώ τα πράγματα θα γίνουν δύσκολα για τον Ράιαν, στην περίπτωση που ο Τραμπ αναζητήσει έναν νέο αποδιοπομπαίο τράγο.

4.- Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, που δεν είναι πια, το κόμμα του Ράιαν, στο οποίο αναρριχήθηκε πολιτικά μέσω των τοποθετήσεων του, για την υλοποίηση βαθιών περικοπών στα διάφορα προγράμματα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, με στόχο την μείωση του αμερικανικού χρέους. Η επικράτηση του Τραμπ το 2016, απομάκρυνε την υλοποίηση των παραπάνω επιλογών, ενώ στην συνέχεια, οι αρνητικές για τους Ρεπουμπλικάνους εξελίξεις στην Γερουσία, επέβαλλαν την διατήρηση της εφαρμογής του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, που είχε προωθήσει ο Μπαράκ Ομπάμα (Obamacare).

5.- Η προεδρία. Ο Ράιν υποστηρίζει ότι έχει τον πολιτικό ρόλο που πάντα ονειρευόταν στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Ωστόσο, ο ίδιος είναι μόλις 47 ετών και μια αποχώρησή του από το Κογκρέσο το 2018, του εξασφαλίζει την ευκαιρία της επιστροφής του σε μερικά χρόνια. Παράλληλα, εάν το ποσοστό της δημοτικότητας του Τραμπ εξακολουθήσει να μειώνεται σε ποσοστό μικρότερο του 32% της πρόσφατης δημοσκόπησης, ο Ράιαν έχει πολιτικό συμφέρον να απομακρυνθεί από κοντά του και να διατηρήσει την απόσταση αυτή, για την τελευταία διετία της προεδρίας του Τραμπ.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΔΩ

15/12/2017 10:42
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: