Ο Παππούς Χιονιάς και η Σνεγκούροτσκα μοιράζουν δώρα την Πρωτοχρονιά στη Ρωσία…




Ο Ντεντ Μορόζ (Παππούς Χιονιάς) είναι ο σημαντικότερος παραμυθένιος χαρακτήρας της Πρωτοχρονιάς, η ανατολική σλαβική εκδοχή του κομιστή των δώρων. Η μορφή τού διαμορφώθηκε τη σοβιετική εποχή -από τα τέλη της δεκαετίας του ’30- και, από τότε, αποτελεί ένα κυρίαρχο στοιχείο της Πρωτοχρονιάς στη Ρωσία.

Ο Ντεντ Μορόζ είναι ένας γλυκύτατος, ευγενικός παππούς που φορά μπλε, κόκκινο ή λευκό γούνινο παλτό. Η μακριά λευκή του γενειάδα και το ραβδί που κρατά στο χέρι, δημιουργούν μία ακόμα πιο όμορφη εικόνα για τα παιδιά που θέλουν να τον συναντήσουν.

Την άμαξά του σέρνουν τρία άλογα, ενώ δίπλα του είναι σε όλα του τα ταξίδια η ανιψιά του, Σνεγκούροτσκα.

Πατρίδα του Ντεντ Μορόζ θεωρείται το Βελίκι Ουστιούγκ, μια πόλη της περιφέρειας Βολογκντά στη βορειοδυτική Ρωσία. Από το 1998 λειτουργεί το κρατικό τουριστικό πρόγραμμα «Βελίκι Ουστιούγκ, η πατρίδα του Ντεντ Μορόζ». Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος γιορτάζονται, από το 2005, τα «επίσημα» γενέθλια τού, στις 18 Νοεμβρίου. Η συγκεκριμένη ημερομηνία επελέγη διότι εκείνο το διάστημα στο Βελίκι Ουστιούγκ, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, αρχίζουν οι πρώτοι ισχυροί παγετοί.

Ο παππούς Χιονιάς κάνει συχνά την εμφάνισή του και στη Μόσχα. Το 2005 στην περιοχή Κουζμίνκι άνοιξε η κατοικία του Ντεντ Μορόζ, η οποία έχει παραδοσιακό αρχιτεκτονικό χαρακτήρα και παραμένει ανοιχτή σε όλη τη διάρκεια του έτους. Εδώ μπορεί κανείς να επισκεφθεί τον πύργο του Παππού Χιονιά, όπως και αυτόν της Σνεγκούροτσκα (σ.σ. η Χιονάτη, επίσης πρωτοχρονιάτικο μυθολογικό πρόσωπο των Ανατολικών Σλάβων, η εγγονή του Παππού Χιονιά, πιστή συνοδοιπόρος και βοηθός του). Μπορεί να αφήσει γράμμα ή ένα δώρο στο ταχυδρομείο, να κάνει βόλτα στο παραμυθένιο δάσος, να δει το μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο, να κάνει πατινάζ και να παρακολουθήσει την πρωτοχρονιάτικη παράσταση στον πύργο του κτιρίου.

Το αρχοντικό του μάγου του χειμώνα έχει και αίθουσα για τους επισκέπτες με θρόνο, όπου οι ευχές που θα κάνει κάποιος μπροστά του θα γίνουν πραγματικότητα. Στο σαλόνι της Σνεγκούροτσκα οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν τους κυριότερους ήρωες του ρωσικού λαϊκού παραμυθιού «Σνεγκούροτσκα», να ζεσταθεί δίπλα στο ρωσικό τζάκι, να αγγίξει το μαγικό αδράχτι και να μάθει το μυστικό της Καλής Σκάλας, τα οποία αναφέρονται στο παραμύθι. Επίσης, μπορούν να κάνουν μια ευχή στο κέντρο της Σμαραγδένιας πλατείας, όπου δεσπόζει το πανέμορφο χριστουγεννιάτικο έλατο, το σύμβολο της πρωτοχρονιάς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: