Νίκησαν οι Δημοκρατικοί, έχασαν οι Ρεπουμπλικάνοι και ο Πρόεδρος Τραμπ στην Αλαμπάμα




Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για τη Γερουσία στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ κατόρθωσε να εκλεγεί την Τρίτη στην ειδική εκλογική διαδικασία που διεξήχθη στην Πολιτεία, επί σειρά ετών οχυρό των ρεπουμπλικάνων, νικώντας έναν αμφιλεγόμενο, υπερσυντηρητικό πρώην δικαστή που κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση έφηβων κοριτσιών τη δεκαετία του 1970, συμπεριλαμβανομένης τουλάχιστον μίας ανήλικης, αλλά μολαταύτα είχε τη σθεναρή υποστήριξη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο δημοκρατικός Νταγκ Τζόουνς επικράτησε του ρεπουμπλικάνου Ρόι Μουρ έπειτα από μια άκρως τοξική προεκλογική εκστρατεία, που αιχμαλώτισε το ενδιαφέρον της Αμερικής και τελικά οδήγησε το κυβερνών κόμμα να απολέσει μια πολύτιμη έδρα στην άνω Βουλή του Κογκρέσου.

Με βάση τα—σχεδόν τελικά—αποτελέσματα, ο Νταγκ Τζόουνς συγκέντρωσε το 49,5% των ψήφων έναντι ενός 48,8% του Ρόι Μουρ.

Αυτή η ήττα αφορά και προσωπικά τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος απαίτησε από τους υποστηρικτές του να επιδείξουν την αφοσίωσή τους προς το πρόσωπό του και να ταχθούν υπέρ ενός υποψηφίου που θα συνέβαλε στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που υποσχόταν προεκλογικά. «Ψηφίστε τον Ρόι Μουρ!» είχε γράψει στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, με όλα τα γράμματα κεφαλαία, το πρωί της Τρίτης.

Στην Πολιτεία της Αλαμπάμας είχε να εκλεγεί δημοκρατικός γερουσιαστής από το 1992.

«Ευχαριστώ την Αλαμπάμα!», έγραψε ο γερουσιαστής, πλέον, Νταγκ Τζόουνς, πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας, 63 ετών, που απέκτησε φήμη διότι είχε επιτύχει την καταδίκη μελών της Κου Κλουξ Κλαν που είχαν πυρπολήσει μια εκκλησία αφροαμερικανών με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερα κορίτσια.

Ο Τζόουνς, επευφημούμενος από τους υποστηρικτές του, χαιρέτισε λίγο αργότερα μια νίκη «του κράτους του δικαίου» και της «αξιοπρέπειας».

Η νίκη του έγινε δεκτή με μια χιονοστιβάδα πανηγυρισμών από δημοκρατικούς πολιτικούς, κυρίως γερουσιαστές.

Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, που βλέπει πλέον τα περιθώρια ελιγμών του κόμματός του στη Γερουσία να περιορίζονται ακόμα περισσότερο, αφού η πλειοψηφία του γίνεται πια οριακή (51-49), εξέφρασε μέσω Twitter «συγχαρητήρια» στον Τζόουνς, πρόσθεσε πως «μια νίκη είναι μια νίκη», ωστόσο έσπευσε να συμπληρώσει πως «οι ρεπουμπλικάνοι θα έχουν άλλη μια ευκαιρία να διεκδικήσουν αυτή την έδρα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», διότι η πολιτική σύγκρουση «δεν τελειώνει ποτέ!».

Για έναν «θρίαμβο της αξιοπρέπειας επί των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, της ακεραιότητας επί του τραμπισμού» έκανε λόγο ο γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν, προσθέτοντας ότι η Αλαμπάμα ψήφισε υπέρ «της ελπίδας» και ότι ο Τραμπ είχε ταχθεί «στο πλευρό ενός φερόμενου δράστη σεξουαλικών επιθέσεων με θύματα παιδιά, που ήθελε να γυρίσει την Αμερική προς τα πίσω».

Οι ρεπουμπλικάνοι «δεν μπορούν να υποδύονται ότι είναι το κόμμα των οικογενειακών αξιών όταν αποδέχονται (ως υποψήφιους) τόσο ποταπούς άνδρες», εξεμάνη ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Τομ Περέζ.

«Αν οι δημοκρατικοί μπορούν να κερδίσουν στην Αλαμπάμα, μπορούμε, και οφείλουμε, να αγωνιστούμε παντού», πρότεινε η Χίλαρι Κλίντον, η ατυχήσασα υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2016.

Το κατόρθωμα του Νταγκ Τζόουνς προστίθεται σε μια σειρά πειστικών νικών δημοκρατικών τους τελευταίους μήνες σε τοπικές αναμετρήσεις στη χώρα.

Κατά αναλυτές, η νίκη του Ρόι Μουρ—υπέρ του οποίου έκανε εκστρατεία στην Πολιτεία το τελευταίο διάστημα ο πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου αρμόδιος για τη χάραξη στρατηγικής, ο ακροδεξιός Στιβ Μπάνον—θα ενίσχυε την εξουσία του Τραμπ στο GOP, πολύ περισσότερο διότι κορυφαία στελέχη των ρεπουμπλικάνων είχαν αρνηθεί να τον στηρίξουν μετά το σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης έφηβων κοριτσιών, συμπεριλαμβανομένης μιας 14χρονης όταν είχαν εκτυλιχθεί τα γεγονότα.

13/12/2017 07:14
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Μοντγκόμερι, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: