Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν. Φωτογραφία τουρκική προεδρία.

Νέα “επίθεση” της Άγκυρας στην ΕΕ: Δεν έχουν εκταμιευθεί πλήρως τα κονδύλια για τους πρόσφυγες, λένε…

Σημαντικό μέρος από τα ποσά που έχει υποσχεθεί να χορηγήσει η ΕΕ υπέρ των Σύρων προσφύγων που φιλοξενούνται στην Τουρκία δεν χρησιμοποιούνται ακόμη πλήρως ώστε να αντιμετωπισθούν οι ανάγκες τους, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Σχέσεων με την ΕΕ.

Από τα 6 δισεκ. ευρώ που έχουν υπογραφεί στις δύο συμφωνίες με την Τουρκία το 2015 και 2016, μόλις το 1,78 δισεκ. έχει αποδοθεί στα τουρκικά υπουργεία και στις διεθνείς οργανώσεις που ευθύνονται για την υλοποίηση των προγραμμάτων, προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

«Ενώ η Τουρκία έχει διαθέσει πάνω από 30 δισεκ. δολάρια από τους εθνικούς της πόρους για τις ανάγκες των Σύρων προσφύγων, που βρίσκονται στο έδαφός της για περίπου επτά χρόνια, ένα σημαντικό μέρος από τα 3 δισεκ. ευρώ που η ΕΕ έταξε τον Νοέμβριο του 2015 ακόμη δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για τους σκοπούς αυτούς», τονίζεται.

Από τα 1,78 δισεκ. ευρώ, που έχουν διατεθεί έως σήμερα, το 1,3 δισεκ. έχει δοθεί στις διεθνείς οργανώσεις, 270 εκατ. στο υπουργείο Παιδείας, 120 εκατ. στο υπουργείο Υγείας και 12 εκατ. στο υπουργείο Εσωτερικών, υπογραμμίζει το υπουργείο, τονίζοντας επίσης πως οι παροχές αυτές δεν φθάνουν να ικανοποιήσουν τις πραγματικές ανάγκες των Σύρων προσφύγων.

«Δυστυχώς ο μηχανισμός εκταμίευσης των κονδυλίων της ΕΕ δεν λειτουργεί με ταχύτητα», καταλήγει το τουρκικό υπουργείο.

Η Τουρκία είχε ζητήσει να διατεθούν τα χρήματα απ’ ευθείας…

Στο παρελθόν, η Τουρκία είχε υποστηρίξει πως θα ήταν ευκολότερο να διατεθούν τα χρήματα τούτα απ’ ευθείας στην κυβέρνηση—κάτι που αποκλείει η ΕΕ, υπογραμμίζοντας πως πάντοτε προωθεί τα κονδύλια για την ανθρωπιστική βοήθεια στις εξειδικευμένες οργανώσεις και στις ΜΚΟ, έτσι ώστε να πηγαίνει η βοήθεια άμεσα στους χρήζοντες αρωγής.

Σε αντιστάθμισμα για τα κονδύλια υπέρ των προσφύγων, την παροχή βίζας στους υπηκόους της για την ΕΕ και την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η Τουρκία έχει συμφωνήσει να συνεργασθεί ενεργά για να σταματήσει ο διάπλους των προσφύγων προς την Ελλάδα και την ΕΕ και να δέχεται τους επαναπατρισθέντες μετανάστες, οι οποίοι δεν πληρούν τα κριτήρια για άσυλο. Παρά τις συμφωνίες όμως, οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Δύσης (ιδιαίτερα με τη Γερμανία) έχουν επιδεινωθεί ιδιαίτερα.

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ

30/12/2017 12:12
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Άγκυρα

Be the first to comment on "Νέα “επίθεση” της Άγκυρας στην ΕΕ: Δεν έχουν εκταμιευθεί πλήρως τα κονδύλια για τους πρόσφυγες, λένε…"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*