Να τεθεί τέλος στην στρατιωτική κατοχή της Κύπρου, ζητά ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου




Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει να τεθεί τέλος στην στρατιωτική κατοχή της Τουρκίας στα κυπριακά εδάφη, τόνισε ο Πρόεδρός του Αντόνιο Ταγιάνι, στο πλαίσιο κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ο κ. Ταγιάνι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ακολούθησαν διαβουλεύσεις με τις αντιπροσωπείες των δύο πλευρών.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν η πρόοδος που επιτεύχθηκε στο θέμα του Brexit, το μέλλον της Ευρώπης, οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και το Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μιλώντας μέσω διερμηνέα, αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, λέγοντας ότι το ΕΚ στηρίζει τις διαπραγματεύσεις για επίλυση του προβλήματος, ακολουθώντας τις παραμέτρους του ΟΗΕ.

Το ΕΚ είπε, υποστηρίζει να τεθεί τέλος στην στρατιωτική κατοχή από πλευράς Τουρκίας στη βόρεια Κύπρο, σημειώνοντας ότι αυτό εκφράστηκε στις 6 Ιουνίου 2017 με έγγραφο που εγκρίθηκε από το Σώμα.

“Τόνισα ότι δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να υπάρξει μια λύση”, τόνισε.

Εκανε επίσης λόγο για θετικές εξελίξεις στο θέμα του Brexit, ενώ είπε ότι η Κύπρος έχει ιδιαίτερο ρόλο να διαδραματίσει για ειρήνη στη Μεσόγειο.

Είπε ακόμη ότι ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις προσπάθειες που κατέβαλε η Κυβέρνηση της Κύπρου για μείωση της ανεργίας και για οικονομική ανάπτυξη.

«Είναι πάρα πολύ θετικά τα στοιχεία που βλέπουμε στην Κύπρο», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε για το Brexit ότι χαιρέτισαν την πρωινή συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και του ΗΒ στους τρεις τομείς προτεραιότητας της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων.

Είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Ταγιάνι για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας ότι μια νέα διάσκεψη για την Κύπρο θα πρέπει να προετοιμαστεί καλά.

Επιπρόσθετα, τον ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κύπρος για συνεργασίες και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για τις θέσεις της Κύπρου σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας. Επίσης, ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΕΚ για τα εμπόδια που προβάλλει η Τουρκία για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους εγκλωβισμένους.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Αθηνά Αρσαλίδου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 08/12/2017 11:05

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: