Μόνο ο Νίκος Αναστασιάδης μπορεί να εξηγήσει τι έγινε με το κούρεμα των καταθέσεων




Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ

Τα γεγονότα για τον Μάρτιο 2013 εις βάρος της Κύπρου, είναι πλέον παραδεκτά εκτός μια  πτυχή που μόνο ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης μπορεί να εξηγήσει. Η κοινωνία γνώριζε για χρόνια για το «Πρώτο Eurogroup» (16 Μαρτίου) και το «Δεύτερο Eurogroup» (25 Μαρτίου) το 2013.

Τώρα, η κοινωνία έμαθε ότι σε συνεδρία του Eurogroup στις 18 Μαρτίου 2013 (μέσω τηλεδιάσκεψης) με συμμετοχή της Κυπριακής  Κυβέρνησης,  αποφασίστηκε η πλήρης προστασία των ασφαλισμένων καταθέσεων κάτω από €100.000. Αυτό το στοιχείο ουδέποτε γνωστοποιήθηκε από την Κυπριακή Κυβέρνηση στην κυπριακή κοινωνία, ούτε προς την Βουλή. Αν κάποιος τους γνώριζε ας το δηλώσει.

Αντιθέτως με ό,τι συμφωνήθηκε στις 18 Μαρτίου 2013,  η Κυβέρνηση έθεσε στη Βουλή «κούρεμα» καταθέσεων περιλαμβάνοντας τις ασφαλισμένες καταθέσεις, το οποίο η Βουλή απέρριψε. Η Κυπριακή Κυβέρνηση είχε συμφωνήσει να προστατευτούν πλήρως οι ασφαλισμένες  καταθέσεις και θα μπορούσε να τελειώσει εκεί το θέμα με κάποιας μορφής οριζόντιο κούρεμα σε όλες τις τράπεζες, όπως η Κυβέρνηση θα αποφάσιζε.

Προφανώς, ο Πρόεδρος ο οποίος διαχειριζόταν το θέμα, άλλα επέλεξε που αρνείται να εξηγήσει. Ανεξήγητο και συναφές είναι επίσης ότι, αμέσως μετά την απόφαση της Βουλής, δηλαδή την επόμενη μέρα στις 20 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε επίσημα με ανακοίνωσή της την Κυπριακή Κυβέρνηση να υποβάλει νέο σχέδιο εξαιρώντας τις ασφαλισμένες καταθέσεις. Ούτε πριν την απόφαση της Βουλής, ούτε μετά, προέκυψε οποιαδήποτε τροποποίηση ή νέο σχέδιο για εξαίρεση των ασφαλισμένων καταθέσεων. Έτσι, καταλήξουμε στο «δεύτερο και καταστροφικό κούρεμα» όπως το περιγράφουν ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Αβέρωφ Νεοφύτου, αλλά κατηγορούν άλλους.

Στο σημείο που φτάσαμε σήμερα, μόνο ο Ν. Αναστασιάδης μπορεί να εξηγήσει και κανείς άλλος. Ούτε ο τότε αρμόδιος Υπουργός, ούτε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, ούτε φυσικά κάποιος κομματικός αξιωματούχος του ΔΗΣΥ που επιστρατεύεται για να σχολιάζει οτιδήποτε άλλο εκτός από την ουσία.

Το ερώτημα λοιπόν έχει δύο σκέλη:

  • α) Γιατί απεκρύβη το περιεχόμενο του Eurogroup από την κυπριακή κοινωνία και ιδιαίτερα το στοιχείο της προστασίας των εγγυημένων καταθέσεων;
  • β) Γιατί δεν προχώρησε η  εξαίρεση των εγγυημένων καταθέσεων όπως συμφωνήθηκε στις 18 Μαρτίου, είτε έστω στις 20 Μαρτίου όταν καλέστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή;

Πάντως, η εμμονή του Προεδρικού να σχολιάζει οτιδήποτε άλλο (π.χ. δηλώσεις, δημοσιεύματα, πρακτικά της Βουλής κ.ά.), την στιγμή που έχουμε τις επίσημες Ανακοινώσεις με αποφάσεις των αρμοδίων Ευρωπαϊκών οργάνων, φανερώνει ότι η ουσία «καίει». Όταν μάλιστα με διάφορα ερωτήματα επιδιώκουν να εκτρέψουν αλλού την συζήτηση π.χ. «γιατί θυμήθηκαν τώρα το κούρεμα;», αφού είναι για χρόνια που αναδεικνύουμε τις δηλώσεις Μάριο Ντράγκι (ΕΚΤρ) που είχε ξεκαθαρίσει τότε ότι το κούρεμα που πρότεινε η Κυπριακή Κυβέρνηση περιελάμβανε τις ασφαλισμένες καταθέσεις, πράγμα που απαγόρευε η Ευρωπαϊκή νομοθεσία και για αυτό διορθώθηκε πριν οδηγηθεί ενώπιον της Βουλής.

Παρεμπιπτόντως, στις 25 Μαρτίου 2013, το Eurogroup (μαζί και η Κύπρος) σημειώνουν ότι:

«Όλοι οι ασφαλισμένοι καταθέτες σε όλες τις τράπεζες θα προστατευτούν πλήρως σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η Κυπριακή Κυβέρνηση επέλεξε άλλα και η Κύπρος πληρώνει. Τις εξηγήσεις όμως ένας μόνο μπορεί να τις δώσει. Οι υπόλοιποι απλά θορυβούν.

Καλά Χριστούγεννα.

  • Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S&D) – [email protected]

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: