Μνημόσυνο για τα 71 θύματα της φωτιάς στον πύργο Γκρένφελ, παρουσία μελών της βασιλικής οικογένειας




Επιμνημόσυνη δέηση για τα 71 θύματα της φονικής πυρκαγιάς στον Πύργο Γκρένφελ τελέστηκε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου, στο Λονδίνο, έξι μήνες μετά την τραγωδία.

Παρόντες ήταν οι συγγενείς των 53 ενήλικων και των 18 παιδιών που έχασαν τη ζωή τους στην 24ώροφη πολυκατοικία του δυτικού Λονδίνου την 14η Ιουνίου.

Παρόντα ήταν επίσης πολλά μέλη της βασιλικής οικογένειας: ο Πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος, η Δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, ο Δούκας και η Δούκισσα του Κέμπριτζ Γουίλιαμ και Κέιτ, καθώς και ο Πρίγκιπας Χάρι.

Η Κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από την Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τον Υπουργό Κοινοτήτων Σατζίντ Τζαβίντ. Στο ναό βρέθηκε και ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν.

Η τελετή άρχισε με τήρηση ενός λεπτού σιγής για τα θύματα μίας τραγωδίας που έχει σημαδέψει τη συλλογική συνείδηση των Λονδρέζων και η οποία έχει χαρακτηριστεί ως το αποτέλεσμα της ανεπάρκειας πολιτικών για το κλείσιμο της ψαλίδας της κοινωνικής ανισότητας στις βρετανικές μεγαλουπόλεις.

Στο ναό δεν εκπροσωπήθηκε το τοπικό δημοτικό συμβούλιο Κένσινγκτον και Τσέλσι, το οποίο έχει κατηγορηθεί από τους ενοίκους για ελλιπή μέτρα πυρασφάλειας και για ανεπαρκή βοήθεια προς τους πληγέντες.

Μόλις στις αρχές της εβδομάδας εγκαινιάστηκε με προκαταρκτικές διαδικαστικές ακροάσεις η δημόσια έρευνα που έχει διαταχθεί από την Κυβέρνηση για την εξακρίβωση των συνθηκών υπό τις οποίες το πολυώροφο κτίριο τυλίχθηκε στις φλόγες καταδικάζοντας σε θάνατο δεκάδες από τους ενοίκους.

Εν τω μεταξύ, έξι μήνες μετά, οι πλείστες άστεγες οικογένειες του Γκρένφελ εξακολουθούν να ζουν σε προσωρινά καταλύματα.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανια/Λονδίνο 14/12/2017 17:29

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: