Μια παρέα από τρελούς, το λέει και το σύνθημα: Την Ιστορία τη γράφουν οι παρέες…




Του Γιώργου Μανταίου 

Η διαδρομή που έχει διαγράψει η ΑΕΚ και τα επιτεύγματά της τους τελευταίους 11 μήνες, είναι δύσκολο να ερμηνευτούν με τεχνοκρατικούς όρους. Ενας μηχανισμός που ώρες ώρες δίνει την εικόνα του ετοιμόρροπου οικοδομήματος και αμέσως μετά λειτουργεί σαν ελβετικό ρολόι. Τις αναπόφευκτες κρίσεις, διαδέχονται μεγάλες επιτυχίες οι οποίες διορθώνουν τα κακώς κείμενα. Δεν τα κρύβουν κάτω από το χαλί. Τα σβήνουν!

Αν αναλογιστεί κανείς σε ποια κατάσταση βρισκόταν η ΑΕΚ όταν ο Μανόλο Χιμένεθ ανέλαβε τα ηνία, τον Ιανουάριο του 2017, είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της μεταμόρφωσης. Μα, τέλος πάντων, μήπως η ΑΕΚ δεν ήταν τόσο μέτρια τα Χριστούγεννα του 2016; Κι όμως η ΑΕΚ του Κετσπάγια και του Μοράις ήταν χειρότερη από μέτρια.

Στο διάστημα που μεσολάβησε, κατάφερε να αναστρέψει τα εις βάρος της δεδομένα, να πάρει τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα, να φτάσει έως τον τελικό κυπέλλου και να συνεχίσει με κεκτημένη ταχύτητα στη σεζόν 2017/18. Συμμετείχε στους ομίλους του Europa League, κατάφερε να ανταπεξέλθει στον συνδυασμό Ελλάδας-Ευρώπης καθώς είναι πρώτη στη Super League, έκανε σπουδαίες εμφανίσεις εναντίον της Μίλαν και έβαλε το κερασάκι στην τούρτα το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου. Η ισοπαλία (0-0) στη Βιέννη με την Αούστρια και η διασφάλιση ευρωπαϊκής παρουσίας και τον Φεβρουάριο του 2018, σηματοδοτεί μια τεράστια επιτυχία από κάθε άποψη.

Μέσα από κυκεώνα προβλημάτων και αντιξοοτήτων, η ΑΕΚ τα κατάφερε. Τι μένει στη μνήμη; Φυσικά τα αποτελέσματα, που ξεπερνούν τις προσδοκίες ακόμα και των πιο αισιόδοξων. Μένουν όμως κι άλλα όπως η προσευχή του Μάνταλου στη Νέα Σμύρνη, η ατυχία του Λαμπρόπουλου τον περασμένο Απρίλιο, η ήττα με «κάτω τα χέρια» στην Τρίπολη, το επεισόδιο Βράνιες-Χιμένεθ, τα νεύρα του Αραούχο και η αποβολή του στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, η (απαράδεκτη) χειρονομία του Χιμένεθ στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας, η αποβολή του Λιβάγια στο πρώτο ματς με τη Μπριζ. Γιατί άραγε παίζουν ρόλο και όλα αυτά τα αρνητικά στοιχεία στο μονοπάτι προς την επιτυχία, θα αναρωτηθεί εύλογα κανείς…

Γιατί αυτή είναι η καθημερινότητα μιας τρελής, τρελής οικογένειας που οι συγκυρίες συγκέντρωσαν τα μέλη της μέσα στο ίδιο σπίτι. Γιατί μέσα στην οικογένεια υπάρχουν και οι αναποδιές και οι τσακωμοί και οι ατυχίες. Μέσα από αυτά τα στοιχεία δοκιμάζεται η συνοχή της. Η οικογένεια αυτή έφερε πίσω τον Χιμένεθ από το Κατάρ, ξετρύπωσε κάπου στη Σιβηρία αυτόν τον… ψυχοπαθή τον Βράνιες, πήρε από τα «αζήτητα» της Λας Πάλμας τον Λιβάγια και τον Αραούχο. Η ΑΕΚ είναι αυτή που τους «πάντρεψε» με φιλόδοξους Έλληνες οι οποίοι συνεχίζουν να αποτελούν τον κορμό σε πείσμα των καιρών. Μέσα σε όλα αυτά, υπάρχει κι ο «Πάτερ φαμίλιας» που είναι ακόμα πιο… τρελός, είναι ένας «Τίγρης» που δεν θα ηρεμήσει αν δεν δει την Ένωση να μεγαλουργεί.

Μια παρέα από τρελούς! Το λέει και το σύνθημα, «Μπερδεύονται τα λογικά»! Αλλά την Ιστορία την γράφουν οι παρέες- που δεν είναι  ανάγκη να αποτελούνται από… λογικούς- και φαίνεται πως αυτή με τα κίτρινα έχει αρκετά κεφάλαια ακόμα.

AΠΕ-ΜΠΕ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: