Μία άκαιρη επίσκεψη: Ο Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και τη Θράκη για να ανοίξει πληγές




Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΕΛΕΠΗΣ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν θα έρθει στην Ελλάδα και θα επισκεφθεί και την Θράκη. Είναι πρώτη φορά που πρόεδρος της γείτονας επισκέπτεται την χώρα μας μετά το 1952 και τον Τζελάλ Μπαγιάρ. Ήταν πριν τα Σεπτεμβριανά του 1955 και πριν τα γεγονότα στην Κύπρο.

Η Ελλάδα ως χώρα που βρίσκεται σε αυτή την ιδιαίτερη γεωγραφική θέση έτυχε να έχει φύσει και θέσει την Τουρκία δίπλα της. Σαν χώρα πρέπει να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, άλλωστε η Ελλάδα δεν ακολούθησε ποτέ την σκληρή πολιτική που ασκούσε η Τουρκία απέναντι στην χώρα μας.

Για ποιο λόγο έρχεται ο Τούρκος Πρόεδρος την Ελλάδα; Η ελληνική πλευρά λέει ότι στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθούν το Αιγαίο, το προσφυγικό. Η Τουρκία από την πλευρά της θα θέσει σίγουρα το ζήτημα των οκτώ που θεωρούνται από την Άγκυρα πραξικοπηματίες, ενώ από τα ραντάρ της τουρκικής πλευράς δεν θα περάσουν απαρατήρητες και οι συλλήψεις των εννέα Κούρδων που ίσως προετοίμαζαν να τοποθετήσουν εκρηκτικό μηχανισμό στην αυτοκινητοπομπή του Τούρκου προέδρου.

Ζήτημα έχει προκύψει και με την ιδιωτική επίσκεψη την Θράκη του Ερντογάν. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τον κάλεσε να προσέξει πολύ τις δηλώσεις του και το πως θα κινηθεί στην περιοχή, γιατί πριν ένα μήνα ο Χακάν Τσαβούσογλου μίλησε για την μητέρα Τουρκία. Τώρα όμως έρχεται ο πατερούλης.

Η επίσκεψη στην Ελλάδα μπορεί να ερμηνευθεί ως εξής, ότι δηλαδή η Τουρκία επιθυμεί να δείξει ότι θέλει να κοιτάζει προς την Ευρώπη. Την στιγμή που οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ είναι υπό το μηδέν, ενώ για την προσέγγιση της με την Ρωσία πολλοί μιλούν για μία ψυχροπολεμική κατάσταση.

Η Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα έχει διολισθήσει σε αυταρχικούς ατραπούς με την ευθύνη και με τις εντολές του Ερντογάν. Στην Συρία δεν θέλει τους Κούρδους, επειδή είναι μία μόνιμη απειλή για την Τουρκία, στον εμφύλιο μία στήριζε τον Άσαντ και μία όχι.

Η επίσκεψη του Ερντογάν είναι μια άκαιρη επίσκεψη, γιατί η γείτονα έχει διολισθήσει στον αυταρχισμό, στην παρανομία και την ευτέλεια των θεσμών και όχι μόνο.

Δεν πιστεύω πως οι κυβερνώντες θέλουν να μιμηθούν τέτοιες καταστάσεις. Γιατί το ύφος σημαίνει και ύφος.

Πάνω από όλα χρειάζεται καλή προετοιμασία, γιατί εάν ο Ερντογάν φανεί προκλητικός, εκεί θα είναι μία δύσκολη στιγμή.

Υπάρχουν ευκαιρίες, αλλά θέλει προσοχή. Επίσης, θα συζητήσουν και έργα που θα αφορούν τις δύο χώρες. Με τα ΜΟΕ τόσα χρόνια με την Τουρκία δεν καταφέραμε να τα εκπληρώσουμε. Αυτή την στιγμή μοιάζει δύσκολο.

Είναι ώρα για την διπλωματία της Ελλάδας να πάρει καθαρές θέσεις και όχι μαξιμαλιστικές όπως τόσα χρόνια.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: