Λύση στη βάση του διεθνούς δικαίου, στηρίζουν ειρηνικές ΜΚΟ Ελλάδας, Τουρκίας, Κύπρου




Η Ελληνική Επιτροπή για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης και η Επιτροπή Ειρήνης Τουρκίας, υποστηρίζουν λύση στη βάση του διεθνούς δικαίου για την Κύπρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης «η Επιτροπή Ειρήνης Τουρκίας, η Ελληνική Επιτροπή για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη και το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης ολοκλήρωσαν με επιτυχία την 8η τριμερή τους συνάντηση με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Συμβούλιου Ειρήνης, από τις 15-17 Δεκέμβρη στην Σμύρνη της Τουρκίας».

«Η Κύπρος παραμένει, μετά από 43 χρόνια υπό Τουρκική κατοχή και διαιρεμένη, ενώ το Κυπριακό παραμένει διεθνές ζήτημα ξένης εισβολής και κατοχής», αναφέρεται σε σχέση με την Κύπρο.

Εκφράζεται η «αλληλεγγύη μας στον Κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, στον αγώνα τους για τερματισμό της κατοχής, για μια επανενωμένη Κύπρο, λαό και χώρα, αποστρατικοποιημένη με μια μοναδική κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, απαλλαγμένη από κηδεμόνες, εγγυητές, ξένες Βάσεις και στρατεύματα».

Για μια λύση, προστίθεται, «στηριγμένη στο διεθνές δίκαιο, όπως αυτό ορίζεται στις αρχές του καταστατικού χάρτη της ίδρυσης του ΟΗΕ και σύμφωνα με τα σχετικά με την Κύπρο ψηφίσματα του».

Καταγγέλλεται η «απαγόρευση της Ένωσης Ειρήνης (Baris Dernegi) της Τουρκίας, ενός ιστορικού μέλους του ΠΣΕ και της Εκτελεστικής του Επιτροπής και απαιτούμε την άμεση και άνευ όρων ακύρωση της απόφασης και άρση της παραπάνω απαγόρευσης».

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν επίσης να διεξαχθεί η 9η Τριμερής Συνάντησης το 2018 στην Κύπρο.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: