Κοινή αποδοχή στο Eurogroup ότι η Ελλάδα αλλάζει σελίδα, λέει με ανακούφιση ο Ευκλείδης…




Υπήρξαν πολύ θετικά σχόλια στο Eurogroup για την γρήγορη ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας των εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους θεσμούς, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος και όπως επισήμανε υπογραμμίσθηκε πως πρέπει να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Για το χρέος ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε πως το 2060 θα υπάρχει -25% στη σχέση λόγου χρέους – ΑΕΠ.

«Η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν γυρίσει σελίδα και αναμένουμε καλύτερη συνεδρίαση στις 22 Ιανουαρίου». Ο κ. Τσακαλώτος συνεχάρη τον Μάριο Σεντένο για την εκλογή στην προεδρία του Eurogroup και του ευχόμαστε καλή επιτυχία, θα κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά παρόλο που ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Την άποψη ότι υπάρχει κοινή αποδοχή πως η Ελλάδα γυρίζει σελίδα εξέφρασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το πέρας του σημερινού Eurogroup

Την άποψη ότι υπάρχει κοινή αποδοχή πως η Ελλάδα γυρίζει σελίδα εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το πέρας του σημερινού Eurogroup.

« Ήταν μια πολύ καλή συνεδρίαση για την Ελλάδα κατά τον πρώτο γύρο του σημερινού Eurogroup. Ήταν πολύ καλή γιατί όλοι οι θεσμοί έκαναν πολύ καλά σχόλια για την πολύ γρήγορη ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας με τους θεσμούς» δήλωσε ο Ευ. Τσακαλώτος προσθέτοντας ότι «τόσο η ελληνική πλευρά όσο και οι θεσμοί δούλεψαν σκληρά γι΄αυτό το αποτέλεσμα» και ότι η Ελλάδα δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει την εφαρμογή των προαπαιτούμενων «το συντομότερο δυνατό».

«Επίσης, ήταν καλή συνάντηση γιατί ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ ανακοίνωσε το αποτέλεσμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και έκανε σαφές ότι ήταν καλύτερο από το αναμενόμενο, καθώς η μείωση του χρέους μέχρι το 2060 θα φτάσει στο 25% στο λόγο χρέους προς ΑΕΠ, αντί για 20% που προβλεπόταν αρχικά» σημείωσε ο Έλληνας υπουργός.

«Συνολικά ήταν μια πολύ καλή συνεδρίαση, πολλή δουλειά απομένει αλλά η Ελλάδα τώρα γυρίζει σελίδα και ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχει κοινή αποδοχή πλέον ότι συμβαίνει αυτό» επισήμανε ο Ευ. Τσακαλώτος, σημειώνοντας ότι αναμένει «μια ακόμα καλύτερη συνεδρίαση στις 22 Ιανουαρίου».

Εξάλλου, ο Ευ. Τσακαλώτος χαιρέτισε την εκλογή του Πορτογάλου ομολόγου του στη θέση του νέου προέδρου του Eurogroup, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο Μάριο Σεντένο θα κάνει πολύ καλή δουλειά. Επίσης, ανέφερε ότι έχει την υποστήριξη πολλών μελών του Eurogroup, παρ’ όλο που πολλοί σημείωσαν ότι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει βάλει «αρκετά ψηλά» τον πήχη. «Έχει πολλή δουλειά μπροστά του όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις κανονικές εργασίες του Eurogroup, αλλά και σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της ευρωπαϊκής οικονομικής και νομισματικής αρχιτεκτονικής και του εύχομαι κάθε επιτυχία» κατέληξε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Ως τον Ιούνιο θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί ένας “οδικός χάρτης” για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ

To μέλλον της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ), βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων της δεύτερης συνεδρίασης του Eurogroup που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, υπό τη διευρυμένη σύνθεσή του, με στόχο την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης που θα διεξαχθεί στις 15 Δεκεμβρίου.

Όπως ανέφερε ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για το μέλλον της ΟΝΕ στις 6 Δεκεμβρίου. Ο Επίτροπος επεσήμανε ότι η εμβάθυνση της ΟΝΕ θα πρέπει να βασιστεί σε δύο βασικές αρχές: στην αρχή της ενότητας και στην αρχή της δημοκρατικής διαχείρισης της ζώνης του ευρώ. Σημείωσε, δε, ότι η διακυβέρνηση της ευρωζώνης θα πρέπει να βελτιωθεί κατά τρόπο που να μην γίνεται όπλο στα χέρια των λαϊκιστών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ επεσήμανε ότι οι αποφάσεις προγραμματίζονται για τον επόμενο Ιούνιο και πως μέχρι τότε θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί ένας “οδικός χάρτης” για την εμβάθυνση της ευρωζώνης που θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης, αλλά και δημοσιονομικά ζητήματα, όπως το ενδεχόμενο ενός κοινού προϋπολογισμού, αλλά και τον μελλοντικό ρόλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και τα νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον του ESM, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επεσήμανε δύο σημεία: τη δυνατότητα του ESM να αποτελέσει την τελική εγγύηση για τις οικονομικές δραστηριότητες του ενιαίου μηχανισμού εκκαθάρισης τραπεζών (εγγύηση καταθέσεων) και τον μελλοντικό σχεδιασμό προγραμμάτων διάσωσης και τη χρηματοδότησή τους. Σε σχέση με το τελευταίο, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι ο ESM και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσουν κοινές προτάσεις.

Περισσότερες ειδήσεις Ελλάδα εδώ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: