Κασουλίδης στο ΣΓΥ της ΕΕ: Η Τουρκία οφείλει να αναγνωρίσει και να συνεργάζεται με όλα τα Κράτη Μέλη




Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας παραμένει σε αδιέξοδο, και η χώρα αυτή οφείλει να αναγνωρίσει και να συνεργάζεται με όλα τα Κράτη Μέλη της ΕΕ, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας των 28 Υπουργών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΕ, με εκπροσώπους υποψηφίων προς ένταξη στην ΕΕ χωρών, στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ), στις Βρυξέλλες.

Απευθυνόμενος στους ομολόγους του και τους εκπροσώπους των προς ένταξη χωρών, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Τουρκία, όπως και κάθε υποψήφια χώρα, οφείλει να εφαρμόζει τις συμβατικές της υποχρεώσεις, όπως προβλέπονται από το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο, περιλαμβανομένης της πλήρους και αποτελεσματική εφαρμογή των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, την εδραίωση καλών σχέσεων γειτονίας, την αναγνώριση όλων των Κρατών Μελών και την πλήρη, αποτελεσματική και χωρίς διακρίσεις συνεργασία με όλα τα Κράτη Μέλη.

Ο Ι. Κασουλίδης σημείωσε επίσης ότι τα Δυτικά Βαλκάνια βρίσκονται γεωγραφικά στην Ευρώπη και πως το μέλλον τους δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκό. Στο πλαίσιο αυτό, καλωσόρισε την πρωτοβουλία της επερχόμενης βουλγαρικής προεδρίας για την πραγματοποίηση Συνόδου ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε εξάλλου και στο ειδικό θεματικό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων του άρθρου 50 για το brexit. Σε παρέμβασή του ειδικότερα τόνισε ότι απομένει ακόμα πολλή δουλειά μέχρι να ολοκληρωθούν τα ζητήματα αποχώρησης, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το θέμα των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο, όπως καταγράφεται και στις κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Απριλίου 2017. Επεσήμανε ιδιαίτερα, στο πλαίσιο αυτό, την ανάγκη διαφύλαξης των δικαιωμάτων και συμφερόντων των πολιτών της ΕΕ που διαμένουν ή εργάζονται στις περιοχές των Βάσεων, υπογραμμίζοντας ότι τα δικαιώματα αυτά δεν πρέπει να επηρεασθούν από την αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ.

Τόνισε τη σημασία της ενότητας των 27 για την επιτυχία αυτής της συμφωνίας αλλά και της ανάγκης για διατήρησή της για αντιμετώπιση των προκλήσεων που έπονται. Αναφερόμενος στις συζητήσεις για μια μεταβατική περίοδο καθώς και τη μελλοντική σχέση ΕΕ-ΗΒ, ο κ. Κασουλίδης ανέδειξε την σημασία του να δοθεί νομική σαφήνεια και βεβαιότητα προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών συνεχάρη τον Διαπραγματευτή της ΕΕ, Michel Barnier και την ομάδα του για την εξαιρετική δουλειά που επετεύχθη, η οποία επιτρέπει να περάσουμε στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων.

Οι 27 υπουργοί συζήτησαν το προσχέδιο κατευθυντήριων γραμμών οι οποίες προτίθενται να υιοθετηθούν κατά το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Νωρίτερα οι 28 είχαν εγκρίνει το προσχέδιο ημερήσιας διάταξης για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 14ης και 15ης Δεκεμβρίου 2017 και το νομοθετικό προγραμματισμό της Κομισιόν για το 2018 .

Στην παρέμβασή του ως προς το μεταναστευτικό, ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους ομολόγους του για την πρόθεση της Κύπρου για παραχώρηση χρηματικής συνεισφοράς για στήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αρωγής για την Αφρική, που έχει ως στόχο την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών του μεταναστευτικού και προσφυγικού ρεύματος από την αφρικανική ήπειρο.

Αναφορικά με τα θέματα Ασφάλειας και Άμυνας, ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε τη σημαντική πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί και υπογράμμισε τη σημασία διατήρησης της ικανότητας της ΕΕ να δρα αυτόνομα όπου κρίνεται αναγκαίο.

Τέλος σε ό,τι αφορά την υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, ο Υπουργός σημείωσε ότι σηματοδοτεί ιστορικό ορόσημο στις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλονται για να προσεγγίσουμε τους πολίτες, τονίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να επιδείξουμε αποφασιστικότητα για την υλοποίησή του. Επιπλέον, συνέχισε ο Ι. Κασουλίδης, στη βάση της επικουρικότητας, η ΕΕ έχει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον τομέα της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού, υποστηρίζοντας και συντονίζοντας τις ενέργειες και δράσεις των Κρατών Μελών.

Περισσότερες ειδήσεις Κύπρος εδώ

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 12/12/2017 18:59

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: