Καλούνται να αποδείξουν ότι δεν είναι νάνοι μπροστά στα προβλήματα που ταλανίζουν την Ε.Ε




Του Ξενή Ξενοφώντος

Την ώρα που η Ελλάδα προσπαθεί να σπάσει τα δανειακά δεσμά και η Ε.Ε μελετά τρόπους αντιμετώπισης των σοβαρών απειλών της τρομοκρατίας και του μεταναστευτικού, Αθήνα και Θεσμοί κατέληξαν σε φόρμουλα ώστε η Ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει έναν ορυμαγδό από προαπαιτούμενα, τα οποία απορρέουν από τις συμφωνίες της με τους δανειστές. 

Στην πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Γάλλο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της «Κομισιόν», Πιερ Μοσκοβισί, στη Λισσαβώνα οι δύο ηγέτες υποστήριξαν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βγει έως τον Αύγουστο του 2018 από τα Μνημόνια, αλλά με ουσιαστική οικονομική ανάπτυξη και προστασία της κοινωνίας. Παρά τη διάχυτη αισιοδοξία που επικρατεί εκατέρωθεν για την έκβαση του ζητήματος που καταδυναστεύει τον ελληνικό λαό 8η συνεχή χρονιά, τα πράγματα δεν είναι ρόδινα αν οι Θεσμοί δεν συμβάλουν καταλυτικά στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Και αυτό πρέπει να γίνει τώρα ως συμπληρωματική πράξη της επιτευχθείσας συμφωνίας στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.

Αν πράγματι οι Θεσμοί θέλουν την Ελλάδα αλλά και τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου να ορθοποδήσουν και να συνταξιδεύσουν μαζί με τις πλούσιες χώρες στην πορεία προς αύριο, οφείλουν να σταματήσουν να παίζουν την κολοκυθιά, βοηθώντας ουσιαστικά προς την κατεύθυνση αυτή, τώρα. Όχι από ελεημοσύνη αλλά από υποχρέωση που απορρέει από τα εγκληματικά λάθη των Ευρωπαίων και γενικότερα των θεσμών στη διαχείριση της λεγόμενης κρίσης του ελληνικού χρέους αλλά και της στάσης τους έναντι της Κύπρου, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

Επί τούτου, αξίζει να επισημάνουμε τα εξής : Πριν από δύο χρόνια, περίπου,  ο πρόεδρος της «Κομισιόν» Ζαν-Κλον Γιούγκερ παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος η απόφαση του Γιούρογκρουπ» για κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο το 2013. Πριν από μερικούς μήνες, ο επίτροπος  Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε δημόσια αναφερόμενος στην Ελλάδα, ότι χρειαζόμαστε τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αλλά με ανθρώπινο πρόσωπο και χωρίς πόνο. Ακόμη πιο σημαντική είναι η πρόσφατη συγκλονιστική ομολογία του απελθόντα προέδρου της Ευρωζώνης Ολλανδού Γερούν Ντάισελμπουμ ότι η διάσωση των τραπεζών στην Ελλάδα έγινε σε βάρος των φορολογουμένων πολιτών. Βαρομετρική θεωρείται και η παραδοχή της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικου Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ότι στην «υπόθεση της Ελλάδας δώσαμε λάθος θεραπευτική συνταγή». Οι πιο πάνω τοποθετήσεις των κορυφαίων αξιωματούχων των Θεσμών επιβεβαιώνουν τη σκληρότητα των μέτρων στυγνής λιτότητας που επιβλήθηκαν κατά αυθαίρετο αλλά και μη αλληλέγγυο τρόπο κατά της Ελλάδας.

Σε τούτη τη δύσκολη ώρα που το Μεταναστευτικό και η Τρομοκρατία αιωρούνται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από τη Γηραιά Ήπειρο, είναι εκ των ων ουκ άνευ η υιοθέτηση ενός πολιτικού –  κοινωνικοοικονομικού προτύπου με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα που να αποδίδει κοινωνική δικαιοσύνη, να διασφαλίζει τη διαφάνεια στα οικονομικά και να επιδεικνύει την υπέρτατη αλληλεγγύη στις χώρες του Νότου. Η πρόσφατη έγκριση του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων θεωρείται κίνηση προς την ορθή κατεύθυνση.

Εδώ που έφθασαν τα πράγματα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών καλούνται να αποδείξουν έμπρακτα ότι δεν είναι νάνοι μπροστά στα γιγαντιαία προβλήματα που ταλανίζουν την Ε.Ε. Καλούνται να αφουγκρασθούν την αγωνία των Ευρωπαίων πολιτών υλοποιώντας τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με ανθρώπινο πρόσωπο, χωρίς τις πινελιές της ανελέητης λιτότητας και του πόνου που εφάρμοσε στην περίπτωση της Ελλάδας αλλά και στο τραπεζικό κούρεμα της Κύπρου. Ήλθε η ώρα να ευθυγραμμισθούν με το αγωνιώδες μήνυμα που έστειλε πριν από μερικούς μήνες ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν από την Πνύκα της Αθήνας, ότι επείγει ο διάλογος για τον σχεδιασμό της δίκαιης και ισχυρής Ευρώπης του αύριο.

Αν παρελπίδα η Ευρώπη αποτύχει να δώσει βιώσιμη λύση στο Ελληνικό οικονομικό ζήτημα  και κατεπέκταση στην εδραίωση του κράτους πρόνοιας στα κράτη – μέλη της, με παράλληλη διάνοιξη του μείζονος κεφαλαίου  της κοινής Ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, είναι βέβαιον ότι θα χάσει το μεγάλο στοίχημα που αφορά την ομαλή κι αισιόδοξη πορεία προς το μέλλον.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: