Κάλαντα με “συνταγή” Κραν Μοντάνα: Προθέρμανση από τον ΟΗΕ για μετεκλογικές παρεμβάσεις




Του Κώστα Βενιζέλου

Βράζουν μέχρι να ανάψουν για καλά οι μηχανές των εν δυνάμει μεσολαβητών στο Κυπριακό, ώστε να υπάρξει νέα προσπάθεια. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αυτή την περίοδο γίνονται προπαρασκευαστικές κινήσεις και προεργασία με στόχο να υπάρξει μια νέα προσπάθεια μετεκλογικά και πιο συγκεκριμένα από τον Απρίλιο.

Όπως συναφώς τονίζουν πηγές των Ηνωμένων Εθνών, η συνταγή είναι έτοιμη, όπως και η μεθοδολογία, αναμένεται όμως να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε διάφορα πεδία. Το σκηνικό, το οποίο στήθηκε στο Κραν Μοντάνα το καλοκαίρι και νωρίτερα, τον Ιανουάριο, στη Γενεύη με τις Πενταμερείς Διασκέψεις, θα αποτελέσει το όχημα για τα επόμενα βήματα. Κλειδί είναι η στάση της Άγκυρας που δεν φαίνεται να ασχολείται ιδιαίτερα με το Κυπριακό ενώ πολλά θα εξαρτηθούν και από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα επιμένει στην αποδοχή του πλαισίου Γκουτέρες σαν βάση για διαπραγμάτευση με στόχο για συμπλήρωση των λεπτομερειών. Είναι σαφές πλέον ότι στη Γραμματεία του Διεθνούς Οργανισμού, ωριμάζει η ιδέα για μια νέα μεγάλη προσπάθεια μετεκλογικά για συνέχιση από το σημείο που έχουν σταματήσει οι συζητήσεις στην Πενταμερή Διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα. Αν και αφήνουν να εννοηθεί, όπως έγραψε πρόσφατα ο «Φιλελεύθερος», πως η πρωτοβουλία αυτή «θα είναι η τελευταία», αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί δημόσια καθώς θα υπάρξουν αντιδράσεις.

Στη Νέα Υόρκη αφήνεται ταυτόχρονα να διαρρεύσει από τα ψηλά δώματα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη πως μέχρι τον Ιούνιο του 2018 θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Κατά πόσο μπορεί ή όχι να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια θα ληφθούν υπόψη ιδέες και προτάσεις που κατατέθηκαν στη διάρκεια των δυο Πενταμερών Διασκέψεων.

Η προσοχή είναι στραμμένη προς την Άγκυρα από τη στάση της οποίας θα εξαρτηθεί η νέα προσπάθεια. Είναι προφανές πως ο Ερντογάν δεν έχει ψηλά στην ατζέντα του το Κυπριακό. Έχει συμφωνήσει, ωστόσο, να αρχίσουν προπαρασκευαστικές επαφές και συζητήσεις με την Ελλάδα. Από τις συζητήσεις αυτές, όταν και όποτε ξεκινήσουν, θα εξαρτηθούν και τα επόμενα βήματα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: