Ιδού ο …«πολιτικός» ΛεΜπρον Τζέιμς: Έστειλε μήνυμα στους απανταχού ρατσιστές…




Ακόμη ένα πολιτικό «διπλό», έχοντας μάλιστα… θέα τον Λευκό Οίκο, σημείωσε ο ΛεΜπρον Τζέιμς την Κυριακή (17/12) και όπως μπορεί κάποιος εύκολα να αντιληφθεί δεν αναφερόμαστε στη νίκη των Καβαλίερς στην Ουάσινγκτον, απέναντι στους Ουίζαρντς. 

Μέσα στην έδρα του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ, στον οποίο επιτίθεται τους τελευταίους 13 μήνες, δηλαδή μετά την εκλογή του, ο ΛεΜπρον Τζέιμς «χτύπησε» και πάλι, εμφανιζόμενος στο παρκέ με ένα ζευγάρι ασπρόμαυρα παπούτσια, τα οποία είχαν ραμμένα πάνω τους με κεφαλαία γράμματα της λέξη «ΙΣΟΤΗΤΑ», στέλνοντας μήνυμα στους απανταχού ρατσιστές, αλλά και σε κάθε λογής ακροδεξιό στοιχείο. Αυτή η κίνησή του, πάντως, δεν ήταν η πρώτη, καθώς το ίδιο είχε πράξει και στην πρεμιέρα του εφετινού ΝΒΑ απέναντι στους Σέλτικς, με τη μόνη διαφορά ότι τότε και τα δύο παπούτσια ήταν μαύρα.

Πρόκειται για μία συμβολική κίνηση του «Βασιλιά» του Κλίβελαντ, η οποία έρχεται να «αγκαλιάσει» για ακόμη μία φορά τη Μαύρη Κοινότητα. Φυσικά -ακόμη- δεν πρόκειται να δούμε τον ΛεΜπρον Τζέιμς να ρισκάρει την πλούσια καριέρα του και να συλληφθεί σε κάποια διαδήλωση στους δρόμους, αλλά όσο περνάει από το χέρι του πάντα θα ρίχνει μία «γροθιά» στο κατεστημένο των λευκών που κυριαρχεί στις ΗΠΑ.

Άλλωστε, δεν ήταν ποτέ εύκολη η ζωή για κάποιον μαύρο αθλητή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Από τη «γέννηση» των επαγγελματικών λιγκών στις ΗΠΑ όλοι οι αθλητές, πλην των λευκών, ακόμη κι αν είχαν τα προσόντα για να σταθούν και να ξεχωρίσουν στα σπορ, δεν τους επιτρεπόταν η συμμετοχή και η εκπροσώπηση της χώρας στις Εθνικές Ομάδες. Μετά από πολλούς αγώνες και αφού πέτυχαν την ενσωμάτωσή τους στα αθλήματα, όμως, οι μαύροι αθλητές απέκτησαν ίσα δικαιώματα και λόγο για τα αστικά και τα κοινωνικοπολιτικά δικαιώματα.

Σίγουρα πολλοί ήταν αυτοί που σίγησαν, όπως ο Μάικλ Τζόρνταν, ο οποίος όσο βρισκόταν στα παρκέ απείχε από πολιτικές δηλώσεις και τοποθετήσεις, αλλά μεταξύ των πρώτων που άνοιξαν το στόμα τους και πήραν θέση πάνω σε θρησκευτικά και πολιτικά ζητήματα, αποτελώντας σύμβολο διαμαρτυρίας, ήταν ο Μοχάμεντ Άλι.

Πάμπολλοι μαύροι αθλητές μόχθησαν να κερδίσουν μία θέση στην αθλητική βιομηχανία και να υψώσουν φωνή απέναντι στο λευκό κατεστημένο. Ο πυγμάχος Τζόι Λούις, γνωστός και ως ο… καφέ βομβιστής, αποτέλεσε τελικά εθνικό ήρωα των ΗΠΑ, ενώ αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τα αντιναζιστικά συναισθήματα που γεννήθηκαν στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Τζάκι Ρόμπινσον των Μπρούκλιν Ντότζερς έγινε το 1947 ο πρώτος αφροαμερικανός παίκτης που αγωνίστηκε στην MLB του μπέιζμπολ, καταργώντας τη φυλετική διάκριση που υπήρχε στο άθλημα. Η Άλθεα Γκίμπσον, από την πλευρά της, κατάφερε με τη ρακέτα της να σπάσει τη διάκριση του χρώματος στο τένις και να γίνει η πρώτη μαύρη που κατέκτησε τίτλο σε γκραν σλαμ (γαλλικό όπεν).

Στις ημέρες μας οι μαύροι αθλητές, ειδικά σε αθλήματα που η παρουσία τους έχει εκτοξεύσει την απήχησή τους, όπως οι Τζούλιους Έρβινγκ, Μάτζικ Τζόνσον, Μάικλ Τζόρνταν, Τάιγκερ Γουντς, Σερένα και Βένους Ουίλιαμς, μπορούν και επιβάλλεται να έχουν λόγο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο ΛεΜπρον Τζέιμς, πάντως, έχει ήδη «βαπτιστεί» ως «πολιτικός» στις ΗΠΑ και έχει θίξει αρκετές φορές θέματα που «καίνε» μιλώντας δημόσια σε εκπροσώπους του Τύπου, είτε «χτυπώντας» μέσω των social media.

Χρησιμοποιώντας το ΝΒΑ ως… βάθρο, ο ΛεΜπρον έχει πάρει θέση -μεταξύ άλλων- για τη δολοφονία του 17χρονου αφροαμερικανού Τρέιβον Μάρτιν (σ.σ. δολοφονήθηκε από γείτονα που τον πέρασε για ληστή), τα ρατσιστικά σχόλια του ιδιοκτήτη των Κλίπερς Ντόναλντ Στέρλινγκ, αλλά και το θάνατο του Έρικ Γκάρνερ από αστυνομικό της Νέας Υόρκης (τον έπνιξε μετά από λαβή ακινητοποίησης, αμέσως μετά τη σύλληψή του για πώληση λαθραίων τσιγάρων). Μάλιστα, πριν από αναμετρήσεις των Καβαλίερς είχε τιμήσει τους Μάρτιν και Γκάρνερ, συγκεντρώνοντας χρήματα τα οποία μοίρασε σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και υποτροφίες, τυπώνοντας μάλιστα μπλουζάκια για την περίπτωση του δεύτερου με το λογότυπο «Δεν μπορώ να αναπνεύσω».

Το τελευταίο διάστημα, πάντως, ο υποστηρικτής της υποψήφιας των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, στις προεδρικές εκλογές του 2016, βάλλει κατά του Τραμπ και των δηλώσεών του, που πολλές φορές δικαιολογούν ρατσιστικές ενέργειες. Χωρίς να ονομάζει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά να τον… φωτογραφίζει με τις δηλώσεις του, ο ΛεΜπρον έδρασε και πάλι πριν από μερικά 24ωρα, δηλώνοντας μετά το παιχνίδι με τους Ουάσινγκτον Ουίζαρντς.

«Προφανώς, γνωρίζουμε πού βρισκόμαστε τώρα και ξέρουμε ποιος βρίσκεται στο τιμόνι εδώ. Σαν Αμερικανοί και χωρίς να έχει σημασία το χρώμα, η φυλή και το ποιός είσαι, εκτιμώ ότι όλοι πρέπει να αντιληφθούμε ότι έχουμε ίσα δικαιώματα και όλοι μπορούμε να μιλήσουμε ανοιχτά και να αντιταχθούμε σε ό,τι μας ενοχλεί. Όλοι θα πρέπει να δώσουμε συνέχεια στη συζήτηση… Η Αμερική είναι μία πανέμορφη χώρα και δεν θα αφήσουμε έναν άνθρωπο να υπαγορεύσει πόσο όμορφοι και δυνατοί είμαστε… ».

ΤΑ… ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ
===============

Η… δραστηριότητά του έχει φέρει πολλές φορές αντιδράσεις από την… αντίπερα όχθη, με χαρακτηριστικό το βανδαλισμό με γκράφιτι ρατσιστικού θέματος στην οικία του ΛεΜπρον Τζέιμς στο Λος Άντζελες.
Το γκράφιτι «στόλισε» την μπροστινή πύλη του σπιτιού του Τζέιμς, με τις τοπικές αρχές να «θερίζουν» μάταια την περιοχή για υπόπτους και τα συνεργεία καθαρισμού να προσπαθούν να σβήσουν από την οικία και το… μυαλό του «Βασιλιά» αυτό που είχε γραφτεί και παρέπεμπε στο χρώμα του…

Θοδωρής Ψωμάς , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: