A handout photo made available by the Turkish Presidential Press Office shows Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) and Jordanian King Abdullah II (L) during a press conference in Ankara, Turkey, 06 December 2017. EPA, TURKISH PRESIDENTAL PRESS OFFICE HANDOUT, EDITORIAL USE ONLY

Οι τουρκικές αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας και η λάθος πρόσκληση στον Ταγίπ

Του Νίκου Μελέτη

Η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογαν στην Ελλάδα, είναι μια κίνηση η οποία δεν έρχεται να επισφραγίσει την πρόοδο που όλοι θα ήθελαν να δουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά αντιθέτως παρά το «θερμό» κλίμα, θα επιβεβαιώσει σε ανώτατο επιπεδο, την διατήρηση όλων των τουρκικών αμφισβητήσεων της ελληνικής κυριαρχίας, με ότι αυτό σημαίνει για το παρόν και το μέλλον των διμερών σχέσεων.

Η Αθήνα επεδίωξε και εκβίασε αυτή το ταξίδι, ενώ δεν είχε προηγηθεί ούτε καν η στοιχειώδης προεργασία ώστε η επισκεψη αυτή που αποτελεί το κορυφαίο εργαλείο στις διακρατικές σχέσεις, να μπορεί να παράξει αποτελέσματα και να αποτελέσει την αφετηρία όχι απλώς για την δημιουργία ενός εύθραυστου modus vivendi αλλα για την επίτευξη του στρατηγικού στόχου της εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία.

Με τρόπο που προβληματίζει, η Ελληνική πλευρά προσκάλεσε τον κ. Ερντογάν, στην πρώτη μετα από 65 χρόνια επισκεψη προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατιας στην Ελλαδα, με το επιχείρημα ότι έτσι «μειώνονται οι εντάσεις», και από τον φόβο, του μεταναστευτικού αλλά και τη οργής του κ. Ερντογαν για το θεμα των οκτώ φυγάδων.

Η προσπαθεια για την προβολή της θετικής ατζέντας, με την μονότονη επανάληψη των τριών υπό σχεδιασμό έργων (νέος μεθοριακός σταθμός, ταχεία σιδηροδρομική σύνδεση Κωσταντινουπολη-Θεσσαλονίκη, και ατμοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης- Θεσσαλονίκης) και τις ευχές για αύξηση του τουριστικού ρεύματος μεταξύ των δυο χωρών και των εμπορικών ανταλλαγών, είναι προφανες ότι δεν χρειάζονταν την πραγματοποίηση επίσκεψης από τον ίδιο τον Προέδρο της Τουρκίας και θα ηταν αρκετή η σύγκληση του Διακυβερνητικού Συμβουλίου τον Φεβρουάριο στην Θεσσαλονίκη.

Όσο για το ευφυολόγημα ότι ο κ. Ερντογαν ηθελε να επισκεφθεί την Ελλαδα για να βγει από την …διεθνή απομόνωση, πολύ απλά ο Τούρκος ηγέτης ίσως ηθελε το πιο «ασφαλές» περιβάλλον σε ευρωπαϊκό έδαφος (όπου ούτε οι διαδηλωτές, Κούρδοι και υπέρμαχοι των ανθρώπινων δικαιωμάτων θα τον ενοχλήσουν, ούτε προβληματικές ερωτήσεις θα του τεθούν) για να στείλει τα μηνυματα του και σε Βρυξελλες και σε Ουάσιγκτον, αλλα τελικά και στην Αθήνα.

Δυστυχώς η Αθηνα επιμένει στην λανθασμένη τακτική και όλων των προηγουμένων κυβερνήσεων και σπευδει να εξωραίζει την τουρκική πολιτική προκειμένου να «νομιμοποιήσει» και να προσδώσει περιεχόμενο στην επισκεψη.

Το επιχείρημα ότι δεν υπήρξαν παραβιάσεις για μερικές ημέρες και αυτό υποτίθεται είναι «καλό δείγμα», πέραν του ότι διαψεύσθηκε (με νέο μπαράζ παραβιάσεων) είναι και παραπλανητικό: η αιτία της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο δεν είναι η ..απουσία συχνών επισκέψεων του κ. Ερντογαν στην Αθήνα.

Η αίτια είναι ότι διατηρείται και επι Ερντογάν πλήρως το πακέτο διεκδικήσεων εις βάρος της Ελλάδας και μάλιστα ο κλασσικός τουρκικός αναθεωρητισμός εχει εμπλουτισθεί και με το νεοθωμανικό αφήγημα του κ. Ερντογαν στο στόχαστρο του οποίου βρίσκονται όλα τα Δυτικά Βαλκάνια και σε «περίοπτη» θέση η Θρακη.

Σε ότι αφορά τις προκλήσεις στο Αιγαίο δυστυχώς οι τελευταίοι μήνες έρχονται να διαψεύσουν όλους όσους υποστήριξαν ότι ο Ταγίπ Ερντογαν δεν εχει ατζέντα για το Αιγαίο και ότι οι προκλήσεις προκαλούνταν από τους στρατιωτικούς που ήθελαν να τον υπονομεύσουν.

Τα ίδια τα στοιχεία του Ελληνικού ΓΕΕΘΑ είναι αποκαλυπτικά:

  • Οι παραβιάσεις των Εθνικών Χωρικών Υδάτων το 2014 ηταν 371, το 2015 ηταν 299 ,το 2016 ηταν 414 και το 2017 μόνομέχρι και τον Οκτώβριο εκτινάχθηκαν στις 1682.

Όσο για τις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου το 2016 ηταν 1671 αλλα το 2017 μέχρι και τον Νοέμβριο έφθασαν τις 3149, οι οπλισμένοι σχηματισμοί το 2016 ηταν 68, ενώ το 2017 μέχρι Νοέμβριο ηταν 246, οι εμπλοκές από 68 το 2016 έφθασαν τις 177 το 2017 και οι υπερπτήσεις το 2016 ηταν 57, ενώ μέχρι τώρα το 2017 έχουν σημειωθεί 39 υπερπτήσεις…

Η συζήτηση περί νέων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, μικρή σημασία εχει καθως υπάρχει επαρκές πλαίσιο αλλα δυστυχώς δεν τηρείται από την Τουρκία.

Όσο για το ενδεχόμενο να υπάρξει δέσμευση επανάληψης των διερευνητικών επαφών, αυτή θα εχει νόημα μόνον εφόσον τεθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ρητρα προσφυγής στην Χάγη εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία. Διαφορετικά η Ελλαδα θα συνεχίζει να συζητά στο διηνεκές για τις …παραχωρήσεις που θα πρέπει να κάνει προκειμένου να μετριάζει η Τουρκια τις απαιτήσεις για «γκρίζες ζώνες» και να αποδεχθεί την έστω και μερική και περιορισμένη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων σε συνδυασμό με τα δικά της «ζωτικά συμφέροντα» στο Αιγαίο.

Στο Κυπριακό μόνο όσοι εθελοτυφλούν περιμένουν κάποια αλλαγη στάσης από τον κ. Ερντογαν, καθως το ναυάγιο του Κραν Μοντανά είναι πρόσφατο και είναι σαφές ότι η Τουρκια αντιμετωπίζει το Κυπριακό ως δικό της στρατηγικό διακύβευμα και όχι σαν ζητημα «αποκατάστασης» της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Ο κ. Ερντογαν στην Αθηνα θα εχει αρκετα να πει τόσο για το τζαμί του Βοτανικού (που ακομη δεν εχει τελειώσει), αλλά και για το Φετιχιε τζαμί που αναστηλώθηκε αλλα άνοιξε ως πολιτιστικός χώρος.

Σε ότι αφορά την Θράκη, η επισκεψη Ερντογάν, όσο κι αν σεβαστεί τους κανόνες φιλοξενίας, θα στείλει για μια ακομη φορά αρνητικά μηνυματα, καθως ουσιαστικά ενισχύει τους τοποτηρητές της πολιτικής του τουρκισμού στην Θρακη, το τουρκικό προξενείο, τις οργανωσεις δορυφόρους του, τους ψευδομουφτήδες.

Και φυσικά η προβολή της προστασίας που προσφέρει η «Μητέρα Πατρίδα» στους «ομογενείς της Τουρκικής μουσουλμανικής μειονοτητας» και η απαρίθμηση εκ μέρους του τούρκου ηγέτη των διεκδικήσεων των εκπροσώπων του τουρκισμού (θεμα ταυτότητας, εκλογήμουφτήδων, δίγλωσσα νηπιαγωγεία, διεύρυνση μειονοτικής εκπαίδευσης κ.α.), οδηγεί στην έγερση με τον πιο επίσημο τρόπο μειονοτικού ζητήματος στην Θρακη.

Ας ευχηθούμε ότι το απόγευμα της Παρασκευής όταν ο κ. Ερντογαν θα αναχωρεί από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης για την Αγκυρα, όσοιεμπνεύσθηκαν και οργάνωσαν αυτή την επίσκεψη να έχουν χειροπιαστά αποτελέσματα, που θα δικαιολογούν την επιλογή τους και θα αντισταθμίζουν το υψηλό κόστος από την «ιστορική» επισκεψη του Τούρκου Προέδρου.

Be the first to comment on "Οι τουρκικές αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας και η λάθος πρόσκληση στον Ταγίπ"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*