Η Σερβία άνοιξε τα διαπραγματευτικά κεφάλαια 6 και 30, για την προσχώρησή της στην ΕΕ




Mε το άνοιγμα δύο διαπραγματευτικών κεφαλαίων προσχώρησης και συγκεκριμένα των 6 (εταιρικό δίκαιο) και 30 (εξωτερικές σχέσεις) ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες, το 7ο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ – Σερβίας σε υπουργικό επίπεδο.

Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό τον Sven Mikser, Υπουργό Εξωτερικών, εξ ονόματος της εσθονικής Προεδρίας του Συμβουλίου και τον Επίτροπο Γιοχάνες Χαν για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση, συναντήθηκε με τη σερβική αντιπροσωπεία της οποίας ήταν επικεφαλής της η Jadranka Joksimović, υπουργός ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Από το σύνολο των 35 διαπραγματευτικών κεφαλαίων, έχουν ανοίξει 12 κεφάλαια, εκ των οποίων 2 κεφάλαια έχουν ήδη κλείσει προσωρινά. Οι περαιτέρω διασκέψεις προσχώρησης θα σχεδιαστούν, κατά περίπτωση, προκειμένου να προωθηθεί η διαδικασία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, ανακοίνωσε η Προεδρία. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2014.

Όσον αφορά την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το κεφάλαιο 6 – Εταιρικό δίκαιο και το κεφάλαιο 30 – Εξωτερικές σχέσεις, η Ένωση έχει εξετάσει στενά τις σημερινές προετοιμασίες της Σερβίας. Με την προϋπόθεση ότι η Σερβία πρέπει να συνεχίσει να σημειώνει πρόοδο στην εναρμόνιση και την εφαρμογή του κεκτημένου σε αυτά τα κεφάλαια, η ΕΕ σημείωσε ότι υπάρχουν σημεία αναφοράς που πρέπει να επιτευχθούν για το προσωρινό κλείσιμο αυτών των κεφαλαίων.

Επιπλέον, η ΕΕ υπογράμμισε ότι θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην παρακολούθηση όλων των ειδικών θεμάτων που αναφέρονται στις κοινές θέσεις της. Η παρακολούθηση της προόδου όσον αφορά την εναρμόνιση και την εφαρμογή του κεκτημένου θα συνεχιστεί καθ `όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 12/12/2017 10:42

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: