Οι διεθνείς ποδοσφαιριστές που έγραψαν ιστορία και τους έστησαν ανδριάντα




Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι, χωρίς αμφιβολία, ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στην Ιστορία του λαοφιλέστερου των παιχνιδιών. Κανείς και ποτέ δεν πρόκειται να απαντήσει στο …θεμελιώδες ερώτημα για τον κορυφαίο παίκτη όλων των εποχών, καθώς οι «μνηστήρες» είναι πολλοί, σε διαφορετικές εποχές, από διαφορετικές θέσεις, με διαφορετικές συνθήκες. Από την στιγμή που δεν μπορούν να «τεθούν στο τραπέζι» σταθερές και «ίσα» κριτήρια, ακόμη και η προσπάθεια για σύγκριση δεν υφίσταται…

Σ’ αυτά τα σχεδόν 200 χρόνια που το ποδόσφαιρο άρχισε να αποκτά ουσιαστική θέση στην σύγχρονη κοινωνία, έχουν ξεχωρίσει αρκετοί παίκτες ανά την υφήλιο. Με κορυφαίες σχολές την αγγλική, την ισπανική, την βραζιλιάνικη και αυτήν του πρώην «ανατολικού μπλοκ», το ποδόσφαιρο κατάφερε να φθάσει με εντυπωσιακό τρόπο διάχυσης στις μάζες και σήμερα να αποτελεί έναν από τους κύριους πυλώνες της διεθνούς οικονομίας. Μοιραία λοιπόν και δεδομένης της απήχησης που έχει το ποδόσφαιρο στην κοινωνία, οι πρωταγωνιστές του αποτελούν σημεία αναφοράς. Είτε για οπαδούς, είτε για φιλάθλους, είτε απλά για ποδοσφαιρόφιλους. Και κατά συνέπεια, αρκετοί από αυτούς έχουν «περάσει στην αιωνιότητα», μέσα από προτομές ή αγάλματα που φιλοτεχνήθηκαν από ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού.

Επιστρέφοντας στον Κριστιάνο Ρονάλντο, διαπιστώνουμε πως ο Πορτογάλος άσος της Ρεάλ Μαδρίτης είναι το τελευταίο παράδειγμα στον …δρόμο για την αιωνιότητα. Κι αυτό, γιατί εδώ και μερικές ημέρες η προτομή του διάσημου -και χωρίς αμφιβολία εμπορικότερου- άσου των γηπέδων κοσμεί το Μουσείο της περίφημης ισπανικής ομάδας. Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο με τον Ρονάλντο, καθώς έτερη προτομή του βρίσκεται στην γενέτειρα του, Μαδέιρα. Όσον αφορά στο Μουσείο της Ρεάλ Μαδρίτης, ο Σεβιγιάνος καλλιτέχνης, Ζοζέ Αντόνιο Ναβάρο Αρτεάγκα, φιλοτέχνησε την -ύψους 90 εκατοστών και βάρους 60 κιλών- προτομή του CR7, προκειμένου να …θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι του μέλλοντος…

Στην χώρα μας, κάτι αντίστοιχο έχει γίνει με τον θρυλικό Γιώργο Κούδα, καθώς η προτομή του «Μεγαλέξανδρου» του ΠΑΟΚ και του ελληνικού ποδοσφαίρου κοσμεί το γήπεδο της Τούμπας, ενώ, όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο «ζωντανός θρύλος» της ΑΕΚ, Κώστας Νεστορίδης, ο «ισχυρός άνδρας» της Ένωσης, Δημήτρης Μελισσανίδης, τού έχει εκμυστηρευθεί πως έξω από την «Αγιά Σοφιά» θα τοποθετηθεί άγαλμα του χαρισματικού σκόρερ.

Ευκαιρίας δοθείσης, το ΑΠΕ-ΜΠΕ παρουσιάζει ορισμένους από τους σημαντικότερους παίκτες όλων των εποχών, οι οποίοι μέσω της τέχνης θα μείνουν στην αιωνιότητα…
ΕΟΥΣΕΜΠΙΟ (Μπενφίκα)
Ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής στην Ιστορία του πορτογαλικού ποδοσφαίρου κι ένας από τους καλύτερους στον πλανήτη. Ο «μαύρος πάνθηρας» της Μπενφίκα, ο θρυλικός Εουσέμπιο βρίσκεται για πάντα κοντά στους φιλάθλους της αγαπημένης ομάδας του, καθώς το άγαλμά του υπάρχει στον περιβάλλοντα χώρο του «Ντα Λουζ».

ΑΛΦΡΕΔΟ ΝΤΙ ΣΤΕΦΑΝΟ (Ρεάλ Μαδρίτης)
Ό,τι και να γράψει κάποιος για τον Ντι Στέφανο είναι λίγο. Το χάλκινο άγαλμά του σε στάση πανηγυρισμού -όπως βρέθηκε εκατοντάδες φορές- κοσμεί το γήπεδο προπονήσεων της Μαδρίτης που έχει πάρει και το όνομά του.

ΛΕΒ ΓΙΑΣΙΝ (Ντιναμό Μόσχας)
Για πολλούς ο καλύτερος τερματοφύλακας όλων των εποχών. Και ο μοναδικός πορτιέρε που του απονεμήθηκε (1963) η «Χρυσή Μπάλα». Κοντά στο γήπεδο της Ντιναμό Μόσχας, με την οποία μεγαλούργησε, υπάρχει ένα άγαλμα προς τιμήν του. Φυσικά με την χαρακτηριστική τραγιάσκα του, όπως τότε που έπαιζε!

ΜΠΟΜΠΙ ΜΟΥΡ (εθνική Αγγλίας)
Το 1966 η Αγγλία κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο, με ήρωες τον τερματοφύλακα Γκόρντον Μπανκς και τον Μπόμπι Μουρ, το άγαλμα του οποίου βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο του Γουέμπλεϊ.

ΠΕΛΕ (εθνική Βραζιλίας)
Ο άνθρωπος με τα περισσότερα γκολ στα πόδια του, ο «μάγος», το «μαύρο διαμάντι», ο για πολλούς κορυφαίος των κορυφαίων. Υπάρχουν αρκετές προτομές και αγάλματα του Πελέ σε διάφορες περιοχές, με αυτήν που ξεχωρίζει να βρίσκεται στην είσοδο της γενέτειράς του, Τρες Κορασοές, στη Βραζιλία. Και όσοι την έχουν δει, υποστηρίζουν πως δεν θυμίζει σε τίποτε τον θρυλικό άσο.

ΣΤΑΝΛΕΪ ΜΑΘΙΟΥΣ (εθνική Αγγλίας)
Ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην Ιστορία που του απονεμήθηκε ο τίτλος του «Σερ» και ο πρώτος Άγγλος που παρέλαβε την «Χρυσή Μπάλα». Ο πρώην άσος της Στόουκ Σίτι, ο οποίος έπαιζε επαγγελματικά μέχρι τα 50 (!) έχει το δικό του άγαλμα στο «Μπριτάνια» της αγαπημένης ομάδας του.

ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΕΣΤ, ΝΤΕΝΙΣ ΛΟΟΥ, ΜΠΟΜΠΙ ΤΣΑΡΛΤΟΝ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)
Το θρυλικό τρίο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ «ανταμείφθηκε» λίγες ημέρες μετά την κατάκτηση του κυπέλλου πρωταθλητριών, το 1968. Το άγαλμά τους βρίσκεται μπροστά από το «Old Trafford».

ΖΙΚΟ (Φλαμένγκο)
Ο «Λευκός Πελέ», εκ των κορυφαίων Βραζιλιάνων στην Ιστορία, δεν κατάφερε να κατακτήσει ένα Μουντιάλ, παρά τα 52 γκολ σε 72 συμμετοχές. Ωστόσο, ο Ζίκο παραμένει ένας από τους πιό αγαπημένους παίκτες στην «χώρα της σάμπας» και φυσικά ο δημοφιλέστερος στις τάξεις της Φλαμένγκο, με την οποία έκανε σπουδαία καριέρα. Το άγαλμά του βρίσκεται στο στάδιο της ιαπωνικής Κασίμα Άντλερς, στην οποία διετέλεσε παίκτης, προπονητής και οικονομικός διευθυντής.

ΝΤΙΕΓΚΟ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ (Μπόκα Τζούνιορς)
Μπορεί να πήρε μόνος του ένα Μουντιάλ με την εθνική Αργεντινής και δύο καμπιονάτο με την Νάπολι, ωστόσο το άγαλμα του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα κοσμεί το στάδιο της αγαπημένης του Μπόκα Τζούνιορς.

ΚΑΡΛΟΣ ΒΑΛΝΤΕΡΑΜΑ (εθνική Κολομβίας)
Ο κορυφαίος Κολομβιανός ποδοσφαιριστής και πρωταγωνιστής στο Μουντιάλ του 1990, Κάρλος Βαλντεράμα, έχει το δικό του άγαλμα στην πόλη καταγωγής του, την Σάντα Μάρτα. Ο καλλιτέχνης που το φιλοτέχνησε, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην πλούσια κόμη του Βαλντεράμα που ήταν -εκτός από τις εντυπωσιακές ικανότητές του με την μπάλα- το «σήμα κατατεθέν» του.

ΡΟΜΑΡΙΟ (εθνική Βραζιλίας)
Ο άνθρωπος των 1.000 γκολ, εκ των οποίων πέντε σημείωσε στο Μουντιάλ του 1994, οδηγώντας την «σελεσάο» στην κατάκτηση του τροπαίου. Χαρισματικός σκόρερ και ιδιαίτερα αγαπητός, ο Ρομάριο θα βρίσκεται για …πάντα στο στάδιο «Sao Januario» του Ρίο Ντε Τζανέιρο.

ΤΙΕΡΙ ΑΝΡΙ (Άρσεναλ)
Κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών για την Άρσεναλ, ο Γάλλος άσος είναι εξαιρετικά δημοφιλής στους φιλάθλους των «κανονιέρηδων». Το άγαλμά του -όπως και αυτό του κορυφαίου αμυντικού, Τόνι Ανταμς- κοσμούν τον περιβάλλοντα χώρο του «Emirates Stadium», παρά το γεγονός ότι διέπρεψαν στο θρυλικό «Highbury».

Γιώργος Διακογιάννης, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: