Η «μητέρα των μαχών» για τον Ερντογάν δεν γίνεται στη Συρία, στο Κουρδιστάν, και στην Κύπρο




Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Χωρίς αμφιβολία. Η δίκη, που διεξάγεται στη Νέα Υόρκη, για την παραβίαση του αμερικανικού εμπάργκο εναντίον του Ιράν, που γινόταν με εντολή του από στενούς συνεργάτες της οικογένειάς του, μπορεί να εκτροχιάσει εντελώς την προεδρία του.

Η κατάσταση είναι και καταθλιπτική και επικίνδυνη για τον ίδιο και τα μέλη της οικογένειάς του. Η αμερικανική Δικαιοσύνη δεν χωρατεύει και αυτό είναι αποδεδειγμένο. Όσες προσπάθειες έγιναν για συμβιβασμό δεν απέδωσαν, καθώς ο Πρόεδρος Τραμπ απέρριψε τις προσπάθειες του πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης, Ρούντι Τζουλιάνι για μεσολάβηση μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας, ώστε να ανταλλαγούν οι κατηγορούμενοι φίλοι του, Ρεζά Ζαρράμπ και Χακάν Αττίλα, με Αμερικανούς πολίτες που είναι φυλακισμένοι στην Τουρκία.

Τώρα αποφασίζει για την τύχη του Ταγίπ Ερντογάν ένας Αμερικανός δικαστής, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι επιχειρείται χρηματισμός ακόμα και υπαλλήλων του δικαστηρίου. Για τον Ερντογάν, η «μητέρα των μαχών» διεξάγεται στη Νέα Υόρκη. Ούτε στη Συρία, ούτε στο Κουρδιστάν, ούτε στην Κύπρο. Και όπως δείχνουν τα πράγματα θα την χάσει.

Εάν συμβεί αυτό, οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές, αν και ο ίδιος, όλα αυτά τα χρόνια, έδειξε να έχει ισχυρές αντιστάσεις. Ενώ μέχρι της στιγμής δεν υπάρχει κάτι ειδικό στη δικογραφία, η δίκη της Νέας Υόρκης αφορά και την Κύπρο και την Ελλάδα. Τυχόν εμπλοκή του σε παραβίαση του αμερικανικού εμπάργκο, θα τον οδηγήσει σε σύγκρουση με την αμερικανική Δικαιοσύνη, μία εξέλιξη που ίσως τον αναγκάσει να έλθει σε ευθεία σύγκρουση με την Αμερική. Θα πράξει ανάλογα με αυτό που θα σκεφθεί το αρρωστημένο του μυαλό…

ΜΙΧ. ΙΓΝ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: