Η κυβέρνηση γλύτωσε την πανωλεθρία με το «γκολ» του Προέδρου της Δημοκρατίας




Ειδικού Συνεργάτη

Επειδή τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, και καθώς ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν ετοιμάζεται να αναχωρήσει απο την Αθήνα για τη Θράκη, είναι μάλλον βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αισθάνεται πολύ τυχερή.

Αν ο μουσαφίρης μας δεν προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί με ανοίκειο τρόπο την επίσκεψη του στη μουσουλμανική μειονότητα, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να ανασάνει με ανακούφιση, αφού θα έχει ξεπεράσει με τα λιγότερα τραύματα μια «αναμέτρηση» που τα προγνωστικά ήταν απολύτως εναντίον της.

Πρώτα πρώτα ο χρόνος της επίσκεψης ήταν άκαιρος και θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Γιατί ας μην κοροϊδευόμαστε η επίσκεψη αυτή ήταν μια αναμέτρηση, και η νίκη σε μια μάχη δεν εξαρτάται μόνο απο το πεδίο της μάχης αλλά κυρίως απο την επιλογή της κατάλληλης στιγμής. Και το “timing” που επέλεξε ο Ταγίπ Ερντογαν δεν ήταν το καλύτερο για την κυβέρνηση.

Αλλά ο γείτονας μας πριν ακόμα πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα κατάφερε και να αιφνιδιασει με την βόμβα της «Λωζάνης» που έκανε την Αθήνα να «παγώσει» και την κυβέρνηση να χάσει το έδαφος κάτω απο τα πόδια της. Την “έσωσε” η μεταμεσονύχτια δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, που μετά τη δημοσιοποίηση της συνέντευξης του Ερντογάν στον Αλέξη Παπαχελά, εξέδωσε προειδοποιητική δήλωση.

Κι εκεί που το πρωί της Πέμπτης όλα έδειχναν ότι η κυβέρνηση βρισκόταν προ ενός εθνικού «Βατερλω» , την παρτίδα έσωσε ο Προκοπης Παυλόπουλος. Η ξεκάθαρη τοποθέτηση του μπροστά στον Τούρκο πρόεδρο για το αδιαπραγμάτευτο της συνθήκης, κατάφερε να μετριάσει τον θυμό και την απογοήτευση που διακατείχε μέχρι τότε την πλειοψηφία των Ελλήνων.

Με την ευγένεια που επιβάλεται στον οικοδεσπότη, αφόπλισε τον καλεσμένο του, αλλά ταυτόχρονα τον έκανε να αισθανθεί την σταθερότητα της απόρριψης. Αυτό που κατάφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν να μην χαθεί η κρίσιμη στιγμή. Γιατί μια χαμένη στιγμή στην πολιτική, όπως και στον πόλεμο, δεν επιστρέφει.

Το πονγκ πονγκ που ακολούθησε έδειξε ότι ο Τούρκος πρόεδρος άκουσε ό,τι ακριβώς δεν ήθελε να ακούσει. Το έδειχνε και η στάση του σώματος του. Ακόμα και όταν ο κύριος Παυλόπουλος έκανε μια μικρή υποχώρηση για την ερμηνεία της Συνθήκης, λίγη σημασία είχε.

Την σκυτάλη πήρε αργότερα και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που ήταν καλός στην παράθεση των ελληνικών θέσεων, αλλά μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο ο πολίτης άκουσε ξεκάθαρα αυτό που ήθελε να ακούσει. Βεβαίως, και ο κ. Παυλόπουλος και ο κ. Τσίπρας υποστήριξαν με ορθότητα τις εθνικές θέσεις της χώρας.

Είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση δεν κέρδισε τίποτα απο αυτή την επίσκεψη αλλά δεν έπαθε και την πανωλεθρία που θα μπορούσε να είχε πάθει. Εν αναμονή βεβαίως του σόου που έχουν στήσει για τον Ερντογάν στην Κομοτηνή οι πράκτορες του στη Θράκη…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: