Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η υποβολή των υποψηφιοτήτων από τους εννέα υποψηφίους για τον προεδρικό θώκο και οι διάφοροι συμβολισμοί και δηλώσεις, η δικαστική απόφαση για το εργοστάσιο Αστρασολ, οι εξελίξεις στην ΑΟΖ και οι αντιδράσεις για τις διαπιστώσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ότι πρώην κρατικοί αξιωματούχοι χρωστούν στο κράτος είναι από τα βασικά θέματα στα πρωτοσέλιδα του Τύπου.

Η «Αλήθεια» με τίτλο στο κύριό της θέμα «Τι θα κάνουμε αν έρθουν οι Τούρκοι στην κυπριακή ΑΟΖ» φιλοξενεί δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη για τις τουρκικές προκλήσεις και τη διαβεβαίωση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρεί στους σχεδιασμούς της με ψυχραιμία. Αλλού αναφέρει ότι μπήκαμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές με την υποβολή των υποψηφιοτήτων. Επίσης η «Α» προβάλλει την απόφαση του Δικαστηρίου στην υπόθεση Αστρασολ και γράφει ότι δικαιώθηκαν οι κάτοικοι μετά από εννέα χρόνια δικαστικής μάχης.

«Φύλαξαν άσσους για τις εντυπώσεις» είναι ο τίτλος κάτω από τον οποίο στεγάζει το κύριό του θέμα ο «Πολίτης» που αναφέρει πως με συμβολισμούς έπαιξαν στις λίστες υποστηρικτών τα επιτελεία και φιλοξενεί τις δηλώσεις των εννέα υποψηφίων για την προεδρία της Δημοκρατίας. Σε άλλο θέμα ο «Π» αναφέρει ότι η επόμενη κυβέρνηση θα αποφασίσει για την καταβολή ή όχι ετήσιας αποζημίωσης για την απώλεια χρήσης κατεχόμενης περιουσίας. Αλλού αναφέρει ότι δικαιώθηκαν τα θύματα του εργοστασίου Αστρασολ.

Υπό τον τίτλο «Ενοχο το κράτος για καρκίνο» ο «Φιλελεύθερος» στο κύριό του θέμα αναφέρει ότι κόλαφος είναι η απόφαση του Δικαστηρίου για τη λειτουργία του εργοστασίου Αστρασολ και ότι αποδόθηκαν ευθύνες στην εταιρεία, στον διευθυντή του εργοστασίου και την Κυπριακή Δημοκρατία. Επίσης σε άλλο δημοσίευμα αναφέρει ότι το Υπουργικό υιοθέτησε εισήγηση και ικανοποιεί το αίτημα του Αρχιεπισκόπου για έκδοση άδειας για ανέγερση 12όροφων κτιρίων. Ο «Φ» σε άλλο θέμα αναφέρει πως ο Γενικός Ελεγκτής επιμένει στις αναφορές για κακοδιαχείριση και διασπάθιση χρημάτων για την Επίτροπο Νομοθεσίας Λήδα Κουρσουμπά.

Η «Χαραυγή» με τίτλο στο κύριό της θέμα «Στην τελική ευθεία για τις προεδρικές» αναφέρει πως οι υποψήφιοι έστειλαν τα δικά τους πολιτικά μηνύματα κατά την υποβολή των υποψηφιοτήτων τους και ότι ψηλά στην ατζέντα του Σταύρου Μαλά είναι το Κυπριακό, η καταπολέμηση της διαφθοράς και η οικονομία. Αλλού αναφέρει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας τα νοικοκυριά απέσυραν από το υστέρημά τους και συνήψαν καταναλωτικά δάνεια για να ανταποκριθούν στις ανάγκες του Νοεμβρίου. Επίσης η «Χ» αλλού γράφει για απόφαση-καταπέλτη για το εργοστάσιο Αστρασολ και ότι οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για οχληρία και καρκινογενέσεις.

«Φόνος Κύπριας στο Λονδίνο» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της αγγλόγλωσσης ‘’Cyprus Mail’’ που αναφέρεται στην 22χρονη Ουκρανή Ιουλιάνα Τούντος, που υιοθετήθηκε από οικογένεια στην Κύπρο, και η οποία δολοφονήθηκε ενώ επέστρεφε στο σπίτι της μέσω του Finsbury Park. Aλλού προβάλλει την υποβολή των υποψηφιοτήτων για τις προεδρικές εκλογές και τις δηλώσεις των υποψηφίων και γράφει ότι οι υποψήφιοι επικεντρώνονται στο Κυπριακό και την οικονομία. Επίσης αναφορά γίνεται στη δικαστική απόφαση για το εργοστάσιο Αστρασολ.

ΚΥΠΕ – Κυριακή Χριστοδούλου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 30/12/2017 09:04

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: