Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι διορισμοί στον οργανισμό που αναλαμβάνει την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων, οι καθυστερήσεις που σημειώνονται στα έργα της πρωτεύουσας αλλά και τα τεκταινόμενα στο προεκλογικό σκηνικό, είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου σήμερα.

Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι τα email του Γενικού Εισαγγελέα προς την Ελένη Λοΐζίδου για την υπόθεση Π.Νεοκλέους, η νέα navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας στο τεμάχιο 6 της ΑΟΖ και οι δηλώσεις Ν.Κοτζιά για τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας για το Κυπριακό.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Πάμε για ΓεΣΥ με βρετανικό άρωμα» γράφει ότι τρεις Βρετανοί εμπειρογνώμονες σε θέματα υγείας διορίστηκαν χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο στον οργανισμό που θα αναλάβει το κρίσιμο κεφάλαιο της αυτονόμησης των κρατικών νοσηλευτηρίων. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι η βρετανική αστυνομία απέτρεψε τρομοκρατικό χτύπημα στη χώρα, που θα γινόταν κατά τη διάρκεια των γιορτών. Επίσης γράφει ότι 46χρονος στρατιωτικός κατέληξε στη φυλακή για σεξουαλική παρενόχληση 7χρονου κοριτσιού.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Δεν είπε την αλήθεια ενώπιον της Βουλής» γράφει ότι σοβαρό θέμα τάξης προκύπτει για τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, ο οποίος, όπως αποκαλύπτεται από τα διαρρεύσαντα emails της εισαγγελέως Ελένης Λοϊζίδου, δεν είπε πριν από μερικούς μήνες την αλήθεια στη Βουλή σε σχέση με την εμπλοκή του στην υπόθεση της μεταφοράς του καταδίκου Π. Νεοκλέους στο Μέλαθρον Αγωνιστών. Επίσης γράφει ότι η Κύπρος δέσμευσε με navtex περιοχή γύρω από τον γεωτρητικό στόχο Καλυψώ στην ΑΟΖ. Αλλού γράφει ότι χωρίς φάρμακα έμεινε η ορεινή Λάρνακα.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Νέος πονοκέφαλος Γιωρκάτζη» γράφει ότι τριτώνει το κακό με τις καθυστερήσεις των σημαντικότερων έργων της πρωτεύουσας, καθώς μετά την πλατεία Ελευθερίας και το νέο Δημαρχείο ακολουθεί τώρα απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών, με την οποία ακυρώθηκε η απόφαση του δημαρχείου για ανάθεση του έργου της Πρώτης Φάσης ανάπλασης του εμπορικού τριγώνου Μακαρίου – Ευαγόρου – Στασικράτους. Επίσης η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά και γράφει ότι καθορίζουν το μέλλον οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία. Αλλού γράφει ότι στην Πάφο άνοιξαν χαντάκια έργων μπροστά σε καταστήματα χριστουγεννιάτικα.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Πρόγραμμα Μαλά συγκεκριμένο και υλοποιήσιμο» γράφει ότι «συμβόλαιο ελπίδας και προοπτικής» τιτλοφορεί ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς το πρόγραμμα διακυβέρνησής του, που στηρίζεται σε 11 πυλώνες και αφορά όλους τους τομείς. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι κυβερνώντες άφησαν 11.484 νοικοκυριά χαμηλοσυνταξιούχων χωρίς μικρή επιταγή για τρία χρόνια. Επίσης γράφει ότι προβληματισμό για τη στασιμότητα στο Κυπριακό εκφράζει η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για τον Πολιτισμό.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο «Γύρισαν μπούμερανγκ οι προεκλογικές κατηγορίες» γράφει ότι η προσπάθεια του υποψηφίου Προέδρου Νικόλα Παπαδόπουλου να κερδίσει πόντους έναντι του Προέδρου Αναστασιάδη, εγείροντας το θέμα του κουρέματος των καταθέσεων του 2013, φαίνεται πως γύρισε μπούμερανγκ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ιδιώτης γιατρός κατηγορείται για κατάχρηση των υπηρεσιών του νοσοκομείου Πάφου. Επίσης, η εφημερίδα αναφέρει ότι έδωσε λεπτομέρειες για το προεκλογικό του πρόγραμμα ο υποψήφιος για την Προεδρία Σταύρος Μαλάς.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή» με τίτλο «Γιορτάζει στα καταστήματα και online το λιανικό εμπόριο» γράφει ότι ζωντάνεψε για τα καλά το παζάρι από την κάθοδο των καταναλωτών για τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους. Επίσης γράφει ότι είναι θετικές οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ανάπτυξη. Ακόμη αναφέρει ότι χάνει έδαφος το private banking στην Ελβετία.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 20/12/2017 07:38

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: