Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την δεύτερη υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου, η αναγνώριση από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ αλλά και οι αντιδράσεις από την απαγόρευση της θεατρικής παράστασης “Cock” στη Σωτήρα είναι τα κύρια θέματα του κυπριακού Τύπου.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Επίσκεψη σταθμός αλλά και ερωτηματικά» γράφει στο κύριο της θέμα ότι η προσοχή της Κύπρου είναι στραμμένη στην Αθήνα και ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε πως είναι σημαντικό να στείλουμε ένα μήνυμα στήριξης για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση βασισμένη στις αποφάσεις των ΗΕ για το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι προκλήθηκε σάλος από την απαγόρευση της θεατρικής παράστασης του ΘΟΚ από το Δήμο Σωτήρας.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Έχασε την υπόθεση η Νομική Υπηρεσία» και γράφει ότι η δεύτερη χρονικά ποινική υπόθεση εναντίον της Τράπεζας Κύπρου , η οποία εδραζόταν στην κατηγορία της εξαγοράς των ελληνικών ομολόγων χωρίς η διοίκηση να προβεί σε σχετική ανακοίνωση και ως εκ τούτου, βάσει του κατηγορητηρίου, συντελέστηκε το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς, κατέρρευσε χθες σαν χάρτινος πύργος με απόφαση του Ανωτάτου. Αλλού γράφει για το θέμα της Ε. Λοϊζίδου ότι επέδειξε απίστευτο ζήλο και πάθος για την ικανοποίηση των αιτημάτων έκδοσης στη Μόσχα των μετόχων και στελεχών της YUKOS και προβάλει την αναδημοσίευση στις εσωτερικές του σελίδες των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της εκείνης της περιόδου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι έπεσαν χθες οι θερμοκρασίες αλλά και τα πρώτα χιόνια στο Τρόοδος.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Προσδοκίες στο μίνιμουμ» γράφει ότι η σημερινή επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα είναι ιστορική αλλά ότι για τη Λευκωσία οι προσδοκίες σε σχέση με το Κυπριακό βρίσκονται στο μίνιμουμ. Αλλού γράφει ότι πέναλτι €2.500 την ημέρα θα επιβάλλεται από αύριο στον εργολάβο ανέγερσης του νέου Δημαρχείου Λευκωσίας ενώ από τις 3/1/2018 θα αρχίσει να μετρά πέναλτι €6.000 ημερησίως για την Πλατεία Ελευθερίας. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα ο «Φ» προβάλει και με φωτογραφίες τα πρώτα χιόνια στο Τρόοδος χθες γράφοντας ότι αν και η χιονόπτωση δεν διήρκησε πολλές ώρες, το έστρωσε για τα καλά.

Η «Χαραυγή» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Έφερε ρήξη το Cock με το σκοταδισμό» γράφει ότι την αντίδραση όχι μόνο της καλλιτεχνικής κοινότητας αλλά και της πλειονότητας των πολιτών της κυπριακής κοινωνίας προκάλεσε η απόφαση να φιμωθεί το θεατρικό έργο Cock, για λόγους που εξαντλούνται στην ομοφοβία και στο σκοταδισμό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι νερό στο μύλο της έντασης στην πυριτιδαποθήκη της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής ρίχνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος παρά τις διεθνείς αντιδράσεις ανακοίνωσε χθες ότι αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και ότι θα μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στη πόλη από το Τελ Αβίβ. Αλλού γράφει ότι υψηλά ποσοστά πολιτών δεν θεωρούν μεγάλο ρίσκο την οδήγηση μετά από κατανάλωση δύο ή περισσότερων ποτών.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «Τραμπ: Η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ» γράφει στο κύριο της θέμα ότι Άραβες και Μουσουλμάνοι σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή καταδίκασαν χθες την κίνηση αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ από τις ΗΠΑ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ ως εμπρηστική και οι Παλαιστίνιοι δήλωσαν ότι η Ουάσινγκτον αποποιείται του ηγετικού της ρόλου ως ειρηνευτικός διαμεσολαβητής. Σε άλλο θέμα η “CM” προβάλλει δηλώσεις του Δημάρχου Πάφου Φάιδωνα Φαίδωνος ο οποίος ανέφερε ότι η σύλληψη υπαλλήλου του Υπουργείου Εσωτερικών που είχε καθήκον την ανάκτηση τουρκοκυπριακών περιουσιών οι οποίες κατέχονταν παράνομα και δύο υπόπτων για φερόμενη εμπλοκή τους στην απόκτηση διαβατηρίου από Ρωσίδα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Αλλού γράφει για την αντίδραση ΘΟΚ και Υπουργού Παιδείας εναντίον της απαγόρευσης θεατρικής παράστασης.


ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 07/12/2017 07:50

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: