Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα. Προβάλλονται επίσης, μεταξύ άλλων, οι αντιδράσεις από την απόφαση Τραμπ για τα Ιεροσόλυμα, οι δηλώσεις Ντάϊσελμπλουμ για το κούρεμα, η αύξηση ποινής σε παιδόφιλο και ο εντοπισμός παρανομιών από τον Γενικό Ελεγκτή στο Υπουργείο Γεωργίας.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Ιστορικοί Καυγάδες! Μεταξύ Τσίπρα- Ερντογάν και Παυλόπουλου-Ερντογάν» και γράφει πως ο Πρόεδρος της Ελλάδας και ο Πρωθυπουργός απάντησαν στις προκλητικές τοποθετήσεις του Τούρκου Προέδρου για τη Λωζάνη ενώ στις συναντήσεις δεν προέκυψε κάτι καινούργιο για το Κυπριακό. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι το κλίμα στη Μέση Ανατολή είναι εκρηκτικό με τη Χαμάς να μιλά για νέα Ιντιφάντα λόγω της απόφασης της Ουάσινγκτον για τα Ιεροσόλυμα. Η «Α» σε άλλο ρεπορτάζ αναφέρει ότι το Ανώτατο αύξησε την ποινή σε ένοχο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού.

«Ουδέν νεώτερον για το Κυπριακό» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος του «Πολίτη», που αναφέρει ότι απέδωσε σε άλλα η επίσκεψη Ταγίπ Ερντογάν, ότι άνοιξαν δύσκολες συζητήσεις για τη συνθήκη της Λωζάνης και ότι έμειναν αναπάντητοι οι ισχυρισμοί του για το Κραν Μοντάνα. Σε άλλο θέμα ο «Π» αναφέρει ότι η Εισαγγελέας Λοϊζίδου είχε καθοδηγήσει τις ρωσικές αρχές σε μεγάλες υποθέσεις που κερδήθηκαν από τη Μόσχα. Επίσης προβάλλεται η δήλωση Ντάϊσελμπλουμ ότι αν εφαρμοζόταν bail out στην Κύπρο, η χώρα θα χρεοκοπούσε και τα αποτελέσματα θα ήταν καταστροφικά.

Κάτω από τον τίτλο «Ερντογάν, ο προκλητικός» ο «Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριό του θέμα ότι επιβεβαιώθηκε η πλήρης διάσταση απόψεων μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας σε όλα τα ζητήματα. Αναφέρει σε άλλο θέμα ότι το Εφετείο διπλασίασε την ποινή για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικης εξήμισι μόλις ετών, από 18 μήνες σε τρία χρόνια. Ο «Φ» αναφέρει ακόμη στην πρώτη του σελίδα ότι ο Γενικός Ελεγκτής εντόπισε παρανομίες στο Υπουργείο Γεωργίας που αφορούν μεταξύ άλλων μη είσπραξη ποσού για χρωματισμένο πετρέλαιο ύψους 1,8 εκατομμυρίων.

«Ανέδειξαν διαφωνίες Τσίπρας- Ερντογάν» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η «Χαραυγή» που γράφει πως ο καθένας είπε τα δικά του στις συναντήσεις του Τούρκου Προέδρου με Τσίπρα και Παυλόπουλο και ότι ο Ερντογάν στο Κυπριακό θύμισε το σχέδιο Ανάν. Αλλού η «Χ» αναφέρει ότι με τροπολογίες ΑΚΕΛ στον προϋπολογισμό κόβονται κονδύλια για ιδιωτικοποιήσεις. Επίσης προβάλλει τα προβλήματα των ασθενών με πολλαπλό μυέλωμα που δεν μπορούν να λάβουν συγκεκριμένο φάρμακο.

Η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Mail’’ κάτω από τον τίτλο «Ελλάδα και Τουρκία επιμένουν στο Κυπριακό» αναφέρει στο κύριό της θέμα ότι οι συνομιλίες Τσίπρα – Ερντογάν δεν είχαν ουσιαστικό αποτέλεσμα και ανέδειξαν τις διαφωνίες στο Κυπριακό. Αλλού γράφει πως επιβάλλονται ποινές για καθυστερήσεις του εργολάβου για κατασκευή του νέου Δημαρχείου Λευκωσίας αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τις καθυστερήσεις για την Πλατεία Ελευθερίας. Επίσης αναφορά γίνεται στην απόφαση του Υπουργικού για αποζημιώσεις στα μέλη της ΕΤΥΚ.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» γράφει στο κύριό της θέμα με τίτλο «Ζουν και βασιλεύουν με τις μίζες και τη διαφθορά!» ότι κυριαρχούν τα οικονομικά σκάνδαλα, οι μίζες και τα λαδώματα και ότι υπάρχει πρωτόγνωρη απαξίωση ανεξάρτητων θεσμών κατά την 5ετία της Κυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε συνειδητή παραπλάνηση της Βουλής από τον ΥΠΟΙΚ κατά την παρουσίαση του κρατικού προϋπολογισμού. Επίσης η «Γ» αναφέρεται σε συνεχή ανοδική πορεία του Σταύρου Μαλά.

Το «Ποντίκι» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα “Ο Νικόλας προτείνει , Αναστασιάδης – Μαλάς αδιαφορούν” και γράφει για τις προτάσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου για την οικονομία και την αποκατάσταση της μεσαίας τάξης. Αλλού γράφει ότι το Προεδρικό και η ηγεσία του ΔΗΣΥ φοβούνται τον υποψήφιο Νικόλα Παπαδόπουλο και προωθούν πριμοδότηση Μαλά. Σε άλλο ρεπορτάζ το «Π» φιλοξενεί ανάλυση της απόφασης Τραμπ για τα Ιεροσόλυμα.

ΚΥΠΕ – Κυριακή Χριστοδούλου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 08/12/2017 07:58

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: