Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η καταδικαστική απόφαση για το εργοστάσιο Αστρασολ και οι προεκτάσεις της, η σύσκεψη για το ψηφοδέλτιο των προεδρικών εκλογών και οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν, η διαχείριση των κόκκινων δανείων, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι κινήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου καθώς και θέματα που αφορούν τις προεδρικές εκλογές, φιλοξενούνται στα κύρια θέματα των εφημερίδων σήμερα 31η Δεκεμβρίου, τελευταία μέρα του χρόνου.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «33 χρόνια αδιαφορίας 40 θάνατοι» και αναφέρεται στην απόφαση για το εργοστάσιο Αστρασολ την οποία ακολουθούν δίκες για αποζημιώσεις σε 22 αγωγές. Αλλού αναφέρει ότι η μείωση των κόκκινων δανείων είναι το μεγάλο στοίχημα για το 2018. Επίσης η «Α» αναφέρει ότι 67 εκατομμύρια λίρες εξακολουθούν να μένουν στα σπίτια και να μην έχουν εξαργυρωθεί με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χαθούν.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Νίκο Αναστασιάδη αντιγράφει ο Νικόλας» φιλοξενεί στο κύριό του θέμα συνέντευξη του υποψήφιου Σταύρου Μαλά ο οποίος μιλά μεταξύ άλλων για το θέμα των αξιογράφων, το κούρεμα, την σύνθεση του Υπουργικού του αν εκλεγεί και το Κυπριακό και κατηγορεί τον Νικόλα Παπαδόπουλο ότι βαδίζει στα χνάρια του Νίκου Αναστασιάδη. Αλλού, φιλοξενεί συνέντευξη στην εφημερίδα του Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος είπε ότι η Επιτροπή δεν προτίθεται να προτείνει την εναρμόνιση των συντελεστών φορολογίας των επιχειρήσεων. Επίσης, αναφέρει ότι ο Δήμος Λεμεσού ζητά να μπει όριο στο ύψος των κτιρίων που οικοδομούνται.

Ο «Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Κάλαντα με Κραν Μοντάνα» αναφέρει στο κύριό του θέμα ότι τα ΗΕ κάνουν προθέρμανση για παρεμβάσεις μετά τις εκλογές και ότι η ‘συνταγή’ είναι έτοιμη με το πλαίσιο Γκουτέρες και τις ιδέες που κατατέθηκαν να αποτελούν το υλικό. Σε άλλο ρεπορτάζ αναφέρει ότι η Λευκωσία προετοιμάζει κινήσεις προς τα ανατολικά με ενίσχυση συμμαχιών. Αλλού ο «Φ» γράφει ότι οι Βρυξέλλες δεν εξετάζουν στο παρόν στάδιο άνοιγμα νέου κεφαλαίου στις ενταξιακές της Τουρκίας.

«Δυναμική Νίκης για τον Σταύρο Μαλά» είναι ο τίτλος κάτω από τον οποίο φιλοξενεί το κύριό της θέμα η «Χαραυγή» που αναφέρει ότι η υποψηφιότητα Μαλά μπορεί να κερδίσει τις εκλογές αν ο ενδιάμεσος χώρος εννοεί ότι θέλει την απομάκρυνση Αναστασιάδη, όπως διαμηνύει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι από τις 2 Ιανουαρίου εισάγεται ΦΠΑ 19% στις αγοραπωλησίες οικοπέδων για εμπορικές δραστηριότητες. Επίσης η «Χ» αναφέρεται στα θανατηφόρα που σημάδεψαν το 2017.

«Ο ΓΕ θα γνωματεύσει για το ‘προσβλητικό ψηφοδέλτιο’» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της αγγλόγλωσσης ‘’Cyprus Mail’’ που αναφέρεται στις ενστάσεις από επιτελεία για το ψηφοδέλτιο και ότι ως την Τρίτη θα ξεκαθαρίσει το σκηνικό με γνωμάτευση του Εισαγγελέα. Αλλού αναφέρει ότι η οικογένεια της 22χρονης που βρέθηκε δολοφονημένη σε πάρκο του Λονδίνου απευθύνει έκκληση να τερματιστούν οι ενέργειες για συλλογή χρημάτων για να μεταφερθεί για ταφή στην Κύπρο. Επίσης αναφέρει ότι το Κόμμα για τα Ζώα κατακλύστηκε από καταγγελίες για κακομεταχείριση ζώων.

«Συντηρεί ένταση στην ΑΟΖ η Τουρκία» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της εβδομαδιαίας «Καθημερινής» που αναφέρει ότι η τουρκική πλατφόρμα με την διέλευσή της στέλνει μηνύματα και στην Ελλάδα και ότι ο Υπουργός Εμπορίου αναφέρει ότι η καλύτερη απάντηση είναι η ενίσχυση των συμμαχιών. Επίσης η «Κ» φιλοξενεί ρεπορτάζ για τις προεδρικές, τους ρυθμιστές στο β’ γύρο και τα πρόσωπα-κλειδιά. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι είναι αυξημένος κατά 9% ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο.

Υπό τον τίτλο «Στον βυθό της ‘Καλυψούς’ το τρυπάνι» στεγάζει το κύριό της θέμα η εβδομαδιαία «Σημερινή» που αναφέρεται στη δραστηριότητα του τρυπανιού της ΕΝΙ στο οικόπεδο 6 την ίδια ώρα που κλιμακώνονται οι προκλήσεις της Τουρκίας. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις προεδρικές εκλογές και τις ‘μάχες’ πριν την κάλπη με τα μηνύματα των υποψηφίων και των επιτελείων τους. Επίσης η «Σ» αναφέρει ότι τη νέα χρονιά οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι για νέες μάχες.

ΚΥΠΕ – Κυριακή Χριστοδούλου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 31/12/2017 09:09

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: