Οι εκλογές θα φέρουν αλλαγή κομματικού σκηνικού στην Κύπρο: Στόχοι και αποτελέσματα




Του Νίκου Κατσουρίδη

Από την 1η του Δεκέμβρη το 2016 το κυπριακό εισήλθε σε οριακή φάση και αυτή την εκτίμηση την έκανα από τότε. Κρίσιμες στιγμές και φάσεις υπήρξαν πολλές σε σημείο που να καταντά και γραφική η χρήση του όρου κρίσιμες. Μπήκαμε σε οριακή φάση γιατί φτάσαμε σε ένα σημείο που αν δεν εξευρεθεί η σωστή διέξοδος τότε θα έχουμε άλλου τύπου εξελίξεις.

Είναι καθαρό από τις αντιδράσεις της Τουρκίας, είναι καθαρό και λογικό από την εξέλιξη των πραγμάτων στην περιοχή και στην ευρύτερη περιφέρεια. Παρ΄όλα αυτά δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι οι εκλογές είναι δημοψήφισμα για το τι θέλει ο κόσμος. Το τι θέλει ο κόσμος καταγράφεται στις έρευνες εδώ και χρόνια είτε πρόκειται για προεκλογική περίοδο είτε όχι. Δεν υπάρχει αλλαγή στην άποψη του κόσμου. Δηλαδή για παράδειγμα όταν ψήφιζε το 70% των συναγερμικών εναντίον του σχεδίου Ανάν σήμαινε ότι το 70% δεν θα επέλεγαν Γλαύκο Κληρίδη σε εκλογές; Δεν το πιστεύω είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Δεν είναι γραμμική εξίσωση η εμπιστοσύνη του ψηφοφόρου προς ένα άτομο να διοικεί το κράτος και η ενδεχόμενη διαφωνία του ψηφοφόρου με εκείνο το άτομο σε ένα σοβαρά έστω θέμα. Αυτό απέδειξε η εμπειρία χρόνων τώρα.

Άρα το τι θέλει ο μέσος Ε/κ ως λύση του κυπριακού, ποια είναι τα κύρια στοιχεία που την καθορίζουν έχει μετρηθεί χίλιες φορές. Εκείνο που είναι υπό κρίση σήμερα είναι κάτι άλλο. Είναι η δυνατότητα μας την επομένη των εκλογών να καταφέρουμε να επιβιώσουμε. Και αυτό το πράγμα το εξαρτώ από την δυνατότητα μας ως κυπριακή πολιτεία, κοινωνία, πολιτικό σύστημα, να αρθρώσουμε ενιαίο λόγο και ενιαία δράση τουλάχιστον σε κάποια θέματα που ονομάζω ελάχιστους κοινούς παρονομαστές για την επιβίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη λύση του κυπριακού στα σωστά πλαίσια. Δυστυχώς όμως κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής εκστρατείας έχουν ανατιναχθεί οι γέφυρες μεταξύ όλων των παρατάξεων.

Τα ίδια διλήμματα που υπάρχουν σήμερα π.χ. ενόψει β΄ γύρου εκλογών, ποιος κερδίζει, ποιος περνά β΄ γύρο, υπήρχαν πάντα. Σήμερα υπάρχουν δυστυχώς όμως προσωπικές επιθέσεις επί καθημερινής βάσεως με αυξανόμενη ένταση μεταξύ των υποψηφίων που ξεπερνούν τις ανάγκες μιας αναμέτρησης. Αυτά τα πράγματα όταν θα έρθει η ώρα και η ανάγκη της συνεργασίας θα μειώσουν την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος στα μάτια των ψηφοφόρων. Διότι θα σου πεί ο ψηφοφόρος εκείνον που θεωρούσες καταστροφικό και επικίνδυνο τώρα ξαφνικά δεν έχεις πρόβλημα να συνεργαστείς μαζί του;   Στη βάση ποιας κοινής πολιτικής προσέγγισης; Αυτός είναι ένας λόγος που υποβάλλει ότι θα υπάρξει μεγαλύτερο από πρίν ποσοστό αποχής στις επικείμενες εκλογές.

Η αποχή θα αυξηθεί βέβαια για διάφορους λόγους ένας εκ των οποίων είναι και το ότι υπάρχει απογοήτευση από το πολιτικό σύστημα που οδήγησε χιλιάδες κόσμου στην απομάκρυνση από την πολιτική αλλά δεν είναι ο μόνος λόγος. Την μεγαλύτερη απογοήτευσή και την εγκατάλειψη της πολιτικής προκαλούν δύο λόγοι: το ότι συνεχίζει να μένει άλυτο το κυπριακό ύστερα από τόσες δεκαετίες και η οικονομική κρίση με αποκορύφωμα το κούρεμα. Αυτά τα δύο γεγονότα που διέλυσαν και σκότωσαν όνειρα και προσδοκίες ζωής δημιουργούν το υπόστρωμα της συνεχούς απογοήτευσης και απομάκρυνσης.

Πολλοί πιστεύουν ότι οι εκλογές θα φέρουν αλλαγή κομματικού σκηνικού.

Δεν νομίζω να αλλάξει μόνο απ΄ αφορμή ποιος περνά δεύτερο γύρο. Θα είναι ένα στοιχείο όμως. Άλλο στοιχείο θα είναι ποιος κερδίζει τις εκλογές. Αν ένα κόμμα, ένα επιτελείο θεωρεί ότι από τα κακά που είναι ενώπιον του το μέγιστο κακό είναι πολιτική του Προέδρου και αύριο επανεκλεγεί με 70% εκείνο το επιτελείο θα πρέπει και θα δικαιούται να πει ότι πέτυχε στους στόχους του επειδή πέρασε β΄ γύρο; ΄Η για παράδειγμα αν ένας περάσει β΄ γύρο αλλά τα ποσοστά του είναι λιγότερα από τα ποσοστά της πολιτικής δύναμης ή των πολιτικών δυνάμεων που τον στηρίζουν σε σχέση με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ποια ερμηνεία πρέπει να δοθεί; Δεν θέλω να παρεξηγηθώ με κανένα τρόπο. Αυτά που λέω ισχύουν για όλους. Εξαρτάται πως κάποιος θα πετύχει κάτι όχι μόνο το πώς θα το πετύχει.

Βασικό στοιχείο στην προσπάθεια να περάσει κάποιος στον β΄ γύρο είναι να μην βγει εκτός του πλαισίου αρχών, που απ΄ αρχής διεκήρυξε. Και κύρια να ανοίγει προοπτική απελευθέρωσης και επανένωσης της Κύπρου και οικονομική πρόοδο ισορροπημένη και δίκαιη.

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: