Η αξιοπρέπεια του Ανθρώπου ενάντια στην υποκρισία… Οι ανάρμοστες σχέσεις του Ερντογάν




Γράφει ο Κώστας Μαυρίδης*

Η δικαστική εξουσία στην Τουρκία ήταν πάντα εργαλείο του καθεστώτος, από τους κεμαλιστές στρατηγούς μέχρι και σήμερα επί νεοσουλτάνου Ερντογάν. Δικαστήρια στην Τουρκία δεν υπάρχουν. Υπάρχουν τα «δικαστήρια του Ερντογάν» που τον υπηρετούν και που ο ίδιος θεωρεί ότι «το δικαστικό σώμα στην Τουρκία είναι περισσότερο δίκαιο από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα».

Ο Τούρκος δημοσιογράφος Abdullah Bozkurt, υπό δίωξην εξόριστος στη Σουηδία, αποκαλύπτει τουρκικές βρωμιές, από το κεμαλικό καθεστώς μέχρι σήμερα, για επηρεασμό αξιωματούχων σε διάφορες θέσεις κλειδιά. Από πολιτικούς, ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους και διπλωμάτες ξένων κρατών μέχρι δικαστές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΕΔΑΔ) στο Στρασβούργο! Στα «κατορθώματα» της Τουρκίας μέσω εκβιασμών και εξαγορών, περιλαμβάνεται παρέμβαση σε δικαστές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Στρασβούργο για υπόθεση που αφορούσε την Κύπρο.

Ο δημοσιογράφος παραθέτει επίσης διασυνδέσεις του Καρλ Μπιλτ (πρώην πρωθυπουργός και Υπ. Εξωτερικών της Σουηδίας) και σημερινού απολογητή του Ερντογάν. Παρεμπιπτόντως, μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν, ο Μπιλτ πρωτοστατούσε -με δικούς μας- να τιμωρηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και να ανταμειφθεί το κατοχικό καθεστώς. Η γυναίκα του, Κοράσα Μπιλτ είναι σήμερα ευρωβουλευτής (Σουηδία-ΕΛΚ) επικεφαλής του λόμπι υπέρ του Ερντογάν. Εγκέφαλος των σημερινών βρωμοδουλειών ο επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών της Τουρκίας, αιμοσταγής Hakan Findan του οποίου το χέρι έφτασε μέχρι το πρόσφατο φονικό 300 ανθρώπων στην Αίγυπτο.

Απέναντι στους «πιασμένους», υπάρχουν εκείνοι που αντιστέκονται με παρρησία. Αυτές τις μέρες, έπρεπε να προσαχθούν ενώπιον «δικαστηρίου» οι δύο συμπρόεδροι του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στην Τουρκία, ο Ντεμιρτάς (Κούρδος) και η Γιούκσεκνταγκ (Τουρκάλα) που κρατούνται σε διαφορετικές φυλακές από τον Νοέμβριο 2016 με άλλους 7 βουλευτές. Το καθεστώς τους κατηγορεί για «εγκαθίδρυση ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης», «προπαγάνδα για τρομοκρατική οργάνωση» κ.ά. Μετά από ένα χρόνο, τα στοιχεία εναντίον τους είναι οι δημόσιες ομιλίες που έκαναν για χρόνια! Το καθεστώς ζητά καταδίκη του Ντεμιρτάς σε 142 χρόνια φυλάκιση. Τις προάλλες, έπρεπε να ξεκινήσει η δίκη του, αλλά το καθεστώς απαίτησε να μιλήσει μέσω βιντεοδιάσκεψης, πράγμα που ο ίδιος αρνήθηκε.

Καθώς όλα φανερώνουν ότι τα δικαστήρια στην Τουρκία είναι εργαλείο που υπηρετεί τις εντολές του καθεστώτος (απλά ονομάζονται δικαστήρια), το ΕΔΑΔ (Στρασβούργο) απέρριψε το αίτημα των καταδιωγμένων να προσφύγουν απευθείας στο Ευρ. Δικαστήριο και απαιτεί να αποταθούν και εξαντλήσουν πρώτα όλα τα «ένδικα μέσα της Τουρκίας». Τόση υποκρισία από το ύψιστο σώμα δικαιοσύνης στην Ευρώπη…
Απέναντι στην υποκρισία, η δήλωση του Ντεμιρτάς στον Τούρκο «εισαγγελέα» του Ερντογάν παραμένει διαχρονικό μνημείο αξιοπρέπειας και θάρρους:

«Είμαστε οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του λαού… Δεν θα επιτρέψω την ασέβεια στη θέληση του λαού. Αρνούμαι να είμαι ηθοποιός σε αυτό το δικαστικό θέατρο που ξεκίνησε επειδή το διέταξε ο Ερντογάν. Δεν θα απαντήσω στις ερωτήσεις σας…Είτε στη φυλακή, είτε στη Βουλή, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τις ιδέες μας και τον αγώνα μας … να απαλλάξουμε τη χώρα μας και τον λαό μας από αυτό το φασιστικό καθεστώς… Δεν ζητώ τίποτα ούτε περιμένω τίποτα από εσάς. Μόνο ο λαός μου μπορεί να με ανακρίνει για τις πολιτικές μου ιδέες».

Από τις τουρκικές φυλακές, ένας ηγέτης διασώζει την αξιοπρέπεια της ανθρωπότητας και απογυμνώνει τους υποκριτές και υπηρέτες.

  • Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S&D) – [email protected]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: