Η αλυσίδα της διαφθοράς και το λάδωμα της μηχανής: Γιατί δεν αντιδρούν εναντίον της διαπλοκής;




Του Κώστα Βενιζέλου

Όλοι θεωρούν τη διαφθορά ευρέως διαδεδομένη στην Κύπρο. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο για τη διαφθορά, ποσοστό 100% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρεί πως αυτό το φαινόμενο είναι κυρίαρχο στην κυπριακή κοινωνία και τούτο εκτιμάται πως είναι εμπόδιο, πρόβλημα, στη διεξαγωγή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Τα εμπόδια, βεβαίως, όπως έχει αποδεχθεί πολλές φορές στο παρελθόν, από κάποιους ξεπερνιούνται με «παλιές καλές πρακτικές». Κοντολογίς, με μίζες και λαδώματα. Οπότε η διαφθορά διαιωνίζεται και αυξάνεται. Η ανάγνωση της έρευνας αναδεικνύει πολλές πτυχές, που εν πολλοίς εξηγούν και το φαινόμενο. Για παράδειγμα, το 92% θεωρεί ότι υπάρχει υπερβολικά στενή σχέση μεταξύ πολιτικών και επιχειρήσεων, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν 50%. Σε αυτό εντοπίζεται και ο πυρήνας του προβλήματος. Γιατί η λειτουργία των σχέσεων της πολιτικής και του επιχειρηματικού τομέα αποτελεί το κλειδί.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στα υπόγεια κανάλια επικοινωνίας των πολιτικών με τους οικονομικούς παράγοντες( εκεί, βέβαια, που υπάρχουν καθώς δεν μπορεί να μπαίνουν όλοι στο ίδιο τσουβάλι). Διαμορφώνονται και λειτουργούν έκπαλαι, κανάλια επικοινωνίας που καθορίζουν την ανάθεση έργων, την κατακύρωση προσφορών, τις χαλαρώσεις, τις εκπτώσεις στην εφαρμογή των κανονισμών, των νόμων. Κι αυτό γίνεται με ανταλλάγματα. Οι συναλλαγές αυτές δεν είναι μια αφιλοκερδώς φιλική πράξη των «δυο μερών». Παλιά ήταν αυξημένο το φαινόμενο των κουμπαράτων, τώρα, ωστόσο, υπάρχει και το χρυσοφόρο αντάλλαγμα, το φακελάκι ( όχι αυτό του γάμου, αλλά της μίζας).

Είναι προφανές πως η διαπλοκή και η διαφθορά δεν περιορίζεται μόνο στη χρηματοδότηση κομμάτων και πολιτικών, όπως γινόταν ως φάνηκε και στην περίπτωση της ελλαδικής εταιρείας Focus. Γιατί υπάρχουν πολλές Focus που λαδώνουν τις μηχανές των κομμάτων και των πολιτικών για να έχουν οι εταιρείες αυτές όφελος. Την ίδια ώρα, διαπλοκή ήταν και είναι οι νομοθεσίες που υιοθετούνται από το Κοινοβούλιο, όταν βουλευτές δεν ζητούν εξαίρεση την ώρα που αυτές αφορούν, έμμεσα ή άμεσα, πελάτες τους( ίσως και τους ίδιους). Διαπλοκή είναι ακόμη και ένα μικρό ρουσφέτι όπως και μια μεγάλη αβαρία για διορισμούς ή στημένους διαγωνισμούς. Όταν μια πράξη κινείται στην αδιαφάνεια και επηρεάζει αρνητικά κάποιους πολίτες συνιστά καραμπινάτη διαπλοκή.

Είναι πρόδηλο ότι συνιστά εν πολλοίς πρόοδο το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη προχωρεί και επιβάλλει ποινές φυλάκισης για τα ζητήματα διαφθοράς και διαπλοκής. Μπήκαν κάποιοι στη φυλακή. Αποτελεί πρόοδο γιατί το σύστημα αποφάσισε να βγάλει τους σκελετούς από την ντουλάπα και η κοινωνία, που για χρόνια ήταν ανεχτική σε τέτοια φαινόμενα, έχει αφυπνιστεί. Όχι, όμως, αρκετά. Είναι προφανές πως η οικονομική κρίση έχει αλλάξει τα δεδομένα και τις προτεραιότητες και τούτο διαμορφώνει νέα δεδομένα. Όμως, δεν επιλύει το πρόβλημα καθώς για να επιτευχθεί τούτο πρέπει να σπάσει η αλυσίδα. Και η αλυσίδα συνδέει πολλά και διαφορετικά συμφέροντα, τα οποία έχουν εδραιωθεί στη νοοτροπία και στις πρακτικές που έκπαλαι υιοθετεί το σύστημα.

Δεν αναμέναμε το Ευρωβαρόμετρο να αποδείξει τα αυτονόητα. Αυτό που μπορεί να προκαλεί ενδιαφέρον είναι τα ψηλά ποσοστά που έχουν καταγραφεί. Εάν όλοι ( 100% το ποσοστό) θεωρούν πώς υπάρχει διαδεδομένη διαφθορά στην Κύπρο πώς αντιδρούν; Κάποιοι βολεύονται, γιατί έτσι λειτουργούν. Οι υπόλοιποι;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: