Οι Αυστριακοί διαδηλώνουν κατά του φασισμού: H ακροδεξιά στην κυβέρνηση στη Βιέννη




Ορκίστηκε σήμερα η νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Αυστρίας με τη συμμετοχή της άκρας δεξιάς και επικεφαλής τον 31χρονο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο Κουρτς, ο νέος καγκελάριος της Αυστρίας που προέρχεται από το συντηρητικό κόμμα ÖVP και είναι ο νεότερος ηγέτης του κόσμου, ορκίστηκε από τον πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν πλάι στον αντικαγκελάριο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος FPÖ στη διάρκεια μιας τελετής που μεταδόθηκε απευθείας από την αυστριακή κρατική τηλεόραση.

Στο μεταξύ περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βιένη κατά της συμμετοχής του FPÖ στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Αυστρίας.

Διάφορες πορείες, που πραγματοποιήθηκαν έπειτα από έκκληση αριστερών ομάδων και οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατευθύνθηκαν προς τη συνοικία όπου βρίσκονται τα υπουργεία και το πρώην αυτοκρατορικό παλάτι όπου πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των 13 νέων μελών της κυβέρνησης, εκ των οποίων έξι ανήκουν στο FPÖ.

Οι διαδηλωτές, ανάμεσά τους και πολλοί νέοι, ήταν περικυκλωμένοι από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, η οποία οδήγησε την πορεία στην πλατεία των Ηρώων, όπου το 1938 ο Αδόλφος Χίτλερ εκφώνησε την ομιλία στην οποία ανακοίνωσε την προσάρτηση της Αυστρίας στη Γερμανία.

Πίσω από πανό που έγραφαν: «Έξω οι ναζί», «Οι μετανάστες είναι ευπρόσδεκτοι», «Θάνατος στον φασισμό», οι διαδηλωτές κατήγγειλαν την κυβέρνηση συνασπισμού.

Έπειτα από δύο μήνες διαπραγματεύσεων, το FPÖ, που κατέλαβε την τρίτη θέση στις εκλογές, απέσπασε τα πολύ σημαντικά υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών και Άμυνας και τη θέση του αντικαγκελαρίου για τον ηγέτη του, τον 48χρονο Στράχε.

Ωστόσο οι διαμαρτυρίες αυτή τη φορά ήταν πιο περιορισμένες σε σχέση με σχεδόν 18 χρόνια νωρίτερα, δηλαδή την προηγούμενη φορά που το FPÖ συμμετείχε σε κυβέρνηση συνασπισμού. Τότε οι υπουργοί αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν μια υπόγεια σήραγγα για να μεταβούν από την καγκελαρία στο γραφείο του προέδρου όπου θα ορκίζονταν.

«Σίγουρα δεν θα πάμε υπογείως στο Χόφμπουργκ, αλλά με τα κεφάλια μας ψηλά», τόνισε ο Στράχε μιλώντας στην Kleine Zeitung.

Η επιτυχία του FPÖ τη δεκαετία του 1980 και του 1990 υπό την ηγεσία του εκλιπόντος Γεργκ Χάιντερ, υμνητή του Χίτλερ, αποτελούσε εξαίρεση για την Ευρώπη. Τώρα είναι απλώς ένα από τα πολλά αντιευρωπαϊκά, λαϊκιστικά, ακροδεξιά κόμματα που σημειώνουν εκλογική επιτυχία στην ΕΕ, εκμεταλλευόμενα την αγανάκτηση των πολιτών εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης, της μετανάστευσης και της κατάστασης ασφαλείας στις χώρες τους.

«Οι δημοκράτες που είναι δεσμευμένοι στις ευρωπαϊκές αξίες θα πρέπει να αντιμετωπίζουν με προσοχή τον συνασπισμό που βρίσκεται τώρα στην εξουσία στην Αυστρία», σχολίασε ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Η κατάσταση είναι αναμφισβήτητα διαφορετική σε σχέση με το προηγούμενο του 2000, όμως το να βρίσκεται στην εξουσία η ακροδεξιά δεν είναι ποτέ κάτι ασήμαντο», πρόσθεσε.

Το 2000 κάποιες ευρωπαϊκές χώρες είχαν επιβάλει κυρώσεις στην Αυστρία για να διαμαρτυρηθούν για τη συμμετοχή του FPÖ στην κυβέρνηση. Όμως τώρα δεν αναλαμβάνεται παρόμοια δράση.

Η αστυνομία έχει ανακοινώσει ότι 1.500 άνδρες έχουν αναπτυχθεί στη Βιένη, καθώς έχουν ανακοινωθεί εννέα διαδηλώσεις, με τους διοργανωτές να αναμένουν περίπου 5.000 ανθρώπους.

Πρώτος σταθμός οι Βρυξέλλες

Οι Βρυξέλλες θα είναι ο πρώτος προορισμός του νέου καγκελάριου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, εν μέσω ανησυχίας στην ΕΕ για τη συμμετοχή του τοπικού ακροδεξιού κόμματος στην κυβέρνηση της χώρας.

Ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν, ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Γιούνκερ θα συναντήσει τον Σεμπάστιαν Κουρτς, αύριο το απόγευμα (Τρίτη), σημειώνοντας τη σημασία που έχει το γεγονός ότι ο πρώτος προορισμός του νέου καγκελάριου είναι οι Βρυξέλλες. “Συνηθίζουμε να σχολιάζουμε τις συναντήσεις αφού γίνουν και όχι πριν”, απάντησε ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος σε σχέση με το περιεχόμενο της συνάντησης και την πιθανή στάση της Κομισιόν απέναντι στη νέα κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα ο βελγικός Τύπος και συγκεκριμένα η De Standaard κάνει λόγο για «εφιάλτη της ακροδεξιάς» που εξακολουθεί να απειλεί τη Ευρώπη, με αφορμή την επικείμενη ανάληψη καθηκόντων αντικαγκελαρίου στη νέα αυστριακή κυβέρνηση από έναν πρώην νεοναζί (Heinz-Christian Strache), και σημειώνει ότι ο (ακροδεξιός) J. Haider ήταν «περιστέρι» μπροστά στους 6 υπουργούς του ακροδεξιού FPO που ετοιμάζονται να αναλάβουν υπουργικά χαρτοφυλάκια. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι πλανώνται πλάνην οικτράν όσοι νομίζουν ότι η ακροδεξιά απειλή έχει εκλείψει για την Ευρώπη και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι η νέα αυστριακή κυβέρνηση προσχωρεί στο στρατόπεδο των χωρών Visegrad ταυτιζόμενη απολύτως με χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία που ακολουθούν ακροδεξιές πολιτικές οι οποίες έχουν ήδη δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις προκαλώντας πολλά προβλήματα στην Ευρώπη.

Στην επισφράγιση της συμφωνίας συντηρητικών και ακροδεξιών στην Αυστρία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, με τους ακροδεξιούς να καταλαμβάνουν έξι από τα δεκατρία υπουργεία, μεταξύ των οποίων της Άμυνας, των Εσωτερικών, των Εξωτερικών και των Κοινωνικών Υποθέσεων, εστιάζει το σύνολο του βελγικού γαλλόφωνου Τύπου, σχολιάζοντας ότι το ακροδεξιό FPO έχει όλα τα χαρτιά στα χέρια του για να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στους κόλπους της επόμενης αυστριακής κυβέρνησης. «Η Ευρώπη στη σκιά της Αυστρίας» αναφέρει η La Libre Belgique στο κύριο άρθρο της, σημειώνοντας ότι 17 χρόνια μετά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις απέναντι στην Αυστρία και την αποκήρυξη της συμμαχίας του συντηρητικού Καγκελάριου Wolfgang Schussel με το FPO του Jorg Haider, η αυστριακή ακροδεξιά θριαμβεύει και πάλι, αυτή τη φορά εν μέσω ευρωπαϊκής σιγής, η οποία ελπίζει κανείς ότι δε συμβαδίζει με την αδιαφορία.

Η ακροδεξιά, υποστηρίζει το δημοσίευμα, έχει διεισδύσει σχεδόν παντού στην Ευρώπη, από την Ολλανδία έως τη Βουλγαρία, από τη Σουηδία έως την Ελλάδα, στην Κεντρική Ευρώπη ιδιαίτερα και ακόμα και εκεί όπου δε φανταζόταν κανείς ότι θα επέστρεφε, στη Γερμανία. Οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες, συνεχίζει ο αρθρογράφος, έπεσαν στην παγίδα του λαϊκισμού και του εθνικισμού, πληρώνοντας την αδυναμία τους απέναντι σε προβλήματα που παραμένουν άλυτα, όπως η ανεργία και το μεταναστευτικό, αλλά έπεσαν επίσης θύματα προεκλογικών εκστρατειών βασισμένων στην παραπληροφόρηση και το ψέμα, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να εξασφαλίζουν έναν πρωτοφανή αντίκτυπο.

Η Ευρώπη, καταλήγει ο συντάκτης, χάνει την αύρα και την ψυχή της, μεταλλασσόμενη σε αυτό που υπήρξε η αρχική φιλοδοξία, μία οικονομική κοινότητα, και, ενώ θα έπρεπε τώρα να κάνει τα πάντα για ν’ αλλάξει τον ρου της ιστορίας, αναλώνει όλη την ενέργεια, το χρόνο και τα μέσα της στη διαπραγμάτευση του Brexit.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

18/12/2017 12:44, ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP -Reuters, Βιέννη
ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 18/12/2017 13:45

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: